«Μια βραδιά κάτω απ΄την ελιά» | Ο νέος πολιτιστικός θεσμός της Νάξου

«Μια βραδιά κάτω απ΄την ελιά» | Ο νέος πολιτιστικός θεσμός της Νάξου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στo Κτήμα Κάμπονες στη Νάξο, η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο του νέου πολιτιστικού θεσμού «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου και την ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού.

 

Οι μουσικοί Στάθης Δρογώσης, Ανδριάννα Μπάμπαλη και Άρης Ζέρβας παρουσίασαν ένα κύκλο τραγουδιών σε ακουστική εκδοχή, εμπνευσμένο τόσο από την δισκογραφία τους όσο και από τη Ναξιώτικη παράδοση, κάτω από τις ελιές και υπό το φως του φεγγαριού ενθουσιάζοντας τους προσκεκλημένους. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, παρουσιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας της Χριστινας Καλιγιάννη από το Athens Photo World, με λήψεις αφιερωμένες στην καθημερινότητα των ναξιωτών. Η πρώτη αυτή «Βραδιά κάτω από την ελιά» πραγματοποιήθηκε με 70 προσκεκλημένους και με ελάχιστη παρέμβαση και όχληση στο χώρο.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού Νάξου κ. Βαγγέλης Κατσαράς, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρης Αθανασούλης και ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ράπανος. 

Τη βραδιά παρουσίασε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Η “Μια βραδιά κάτω από την ελιά” αποτελεί έμπνευση της κ. Μαρίας Πολικρέτη, επιχειρηματία του τουρισμού. Η δράση θα διοργανώνεται κάθε χρόνο στους χώρους του μεσαιωνικού Κτήματος Κάμπονες, με διαφορετική θεματική και προσκεκλημένους, ενώ βασικές προτεραιότητες αποτελούν ο σεβασμός στο τοπίο και την παράδοση, με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και την αποφυγή χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος. 

“Η Μια βραδιά κάτω από την ελιά έρχεται να μιλήσει για τις ρίζες μας, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, η ιστορία των οποίων θέλουμε να μείνει ζωντανή. Ο πολιτισμός είναι η γέφυρα που ενώνει, ο τρόπος με τον οποίο το παρόν συνομιλεί με το παρελθόν και μου επιτρέπει να ικανοποιήσω μια βαθιά για εμένα ανάγκη. Να τιμήσω τον τόπο μου, τις ρίζες μου, να διασφαλίσω ότι θα καταφέρω να μεταφέρω στις επόμενες γενιές τις ιστορίες που μου εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μου. Όλα αυτά τα χρόνια οι κοινές προσπάθειες μας με τον σύζυγό μου Γιάννη Μαργαρίτη επικεντρώνονται προς αυτή την κατεύθυνση πάντα με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του» εξηγεί η κ. Μαρία Πολυκρέτη.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε η εταιρια Bespoke Communications

 

Σχετικά με το Κτήμα Κάμπονες

Το μεσαιωνικό κτήμα της οικογένειας Πολυκρέτη με την ονομασία Κάμπονες λειτουργούσε ως μεσαιωνικό ελαιοτριβείο ήδη από το 1570 και έχει ελιές ηλικίας 600 ως 2.500 ετών. Το κτήμα πέρασε στην οικογένεια Πολυκρέτη το 1901 από την οικογένεια Ενετών απογόνων του 5ου Δούκα της Νάξου Μισέλ Σανούδου. Τα τελευταία χρόνια, η οικογένεια της Μαρίας Πολυκρέτη υιοθετεί το μοντέλο «από το χωράφι στο πιάτο», ενώ παράλληλα, χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού, παρέχει μια μοναδική γαστριμαργική εμπειρία στους φιλοξενούμενους.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.