Mια πρώτη γεύση του προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών | Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2021

Mια πρώτη γεύση του προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών | Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2021

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ξεκινάει δυναμικά την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, με εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την τριαντάχρονη ιστορία του και τη σημαντική συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Κορυφαίοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λαμπρή διεθνή πορεία, συμμετέχουν στο πρόγραμμα της σεζόν 2021-2022, το οποίο περιλαμβάνει νέες παραγωγές και αγκαλιάζει ευρύ φάσμα τεχνών.

 

Martha Argerich (c)  Adriano Heitman

Mια πρώτη γεύση…

Τον Σεπτέμβριο:

Piano Masters

Το Μέγαρο υποδέχεται τρεις μεγάλους βιρτουόζους του πιάνου:
-τη Martha Argerich, που συμπράττει με τον τρομπετίστα Sergei Nakariakov και με το σύνολο εγχόρδων Manchester Camerata, που διευθύνει ο ούγγρος αρχιμουσικός και βιολονίστας Gábor Takács-Nagy (23/9)
-τον Evgeny Kissin (25/9)
- και τον Ivo Pogorelich (30/9).

Τον Οκτώβριο:

Μεγάλοι Ερμηνευτές - Μεγάλες Ορχήστρες

Τέσσερις διάσημοι έλληνες ερμηνευτές, ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και ο Αχιλλέας Γουάστωρ, σε ένα ρεσιτάλ για 4 πιάνα. Μαζί τους συμπράττει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου πάνω στο θρυλικό «Boléro» του Μaurice Ravel (6/10).

 

Ο μαέστρος-θρύλος Daniel Barenboim θα διευθύνει την ορχήστρα Berlin Staatskapelle σε τέσσερις συναυλίες αφιερωμένες σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες του γερμανικού Ρομαντισμού, τον Johannes Brahms (4 Συμφωνίες) και τον Robert Schumann (4 Συμφωνίες) (27-31/10).
 
Juan de la Rubia, δεξιοτέχνης οργανίστας της Βασιλικής της Sagrada Familia της Βαρκελώνης, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου (23/10).

 

200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση:

-Νέα παραγωγή του Μεγάρου, το «Κάλεσμα του Προμηθέα» είναι ένα μουσικό ιστορικό δράμα με ένα αξιόλογο καστ ελλήνων ηθοποιών (Άρης Λεμπεσόπουλος, Αποστόλης Τότσικας, Δημήτρης Πιατάς κ.ά.). Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χριστόφορος Χριστοφής, ενώ τη μουσική έγραψε ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ο οποίος έχει αναλάβει και τη διεύθυνση ορχήστρας. Η χορογραφία είναι της Έρσης Πήττα, και τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Ζαμάνη (7–9/10).
-«Το “Σχολείον των ντελικάτων εραστών” ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη» είναι ο τίτλος μίας ακόμη νέας παραγωγής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η οποία συνδυάζει κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή, «διαβασμένα» από την ποίηση του Γιώργου Βέλτσου, με τον μουσικό αναστοχασμό του Γιώργου Χατζημιχελάκη (σύνθεση) (12/10).

Χορός:

- Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Salema Revisited» του Αντώνη Φωνιαδάκη, ένα ταξίδι στην ένταση και στον παλμό της μουσικής και των χορών της Κρήτης, μια νέα παραγωγή για τα 30 χρόνια του Μεγάρου (16 & 17/10).

 

2021.10.16-17_Salema_revisited–ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ; Andonis_Foniadakis by Ruggero Mengoni 

Μουσική και Ποίηση:

Σε δύο βραδιές με τίτλο «Επέστρεφε στην ποίηση», η Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Καταλειφός προσφέρουν στο κοινό ξεχωριστά έργα του ελληνικού ποιητικού λόγου, αυτούσιου και μελοποιημένου από τους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Παπαδημητρίου (1 & 2/10).

Τον Νοέμβριο:

30 χρόνια Μέγαρο - Αφιέρωμα στον Χρήστο Λαμπράκη

-Το συναυλιακό αφιέρωμα στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη, με τη σοπράνο  Marlis Petersen, τον πιανίστα Matthias Lademann και τους Μουσικούς της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, σε αποσπάσματα από όπερες του Χαίντελ και άριες κοντσέρτου του Μότσαρτ (6/11). 
 
Τον Δεκέμβριο:

Το πρόγραμμα των φετινών Χριστουγέννων, πλούσιο και ποικίλο, όπως κάθε χρόνο, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Μεγάλοι Ερμηνευτές: Ο βαρύτονος Matthias Goerne με τον μαέστρο Christoph Eschenbach στο πιάνο (4/12).

Όπερα: Το νέο λυρικό έργο του Γιώργου Κουρουπού «Ελπίς Πατρίδος», σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, γράφτηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και το σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου. Λαμβάνουν μέρος, μεταξύ άλλων, οι λυρικοί τραγουδιστές Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Ειρήνη Καράγιαννη και Τάσος Αποστόλου. Τα πολυφωνικά μέρη ερμηνεύει η Χορωδία της ΕΡΤ, και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης (8 & 10/12).

 

Marlis_Petersen (c)  Yiorgos_Mavropoulos 

Έλληνες Σολίστ στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος:
Σύνολο Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio (9/11), Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων (25/11), Σίμος Παπάνας (βιολί) και Κάρολος Ζουγανέλης (πιάνο) (8/11), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο) και Απόστολος Παληός (πιάνο) (22/11), Χρίστος Παπαγεωργίου (πιάνο) και Αναστάσιος Παππάς (πιάνο) (1/12),  Γιώργος Καλούδης (λύρα) και Ειρήνη Τσιρακίδου (σοπράνο) (7/12), Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο) και Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) (11/12).

Θέατρο:
Στον δημοφιλή κύκλο Θέατρο@Megaron Underground συνεχίζεται η παράσταση «6 φορές» με πρωταγωνίστρια την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία, φωτισμούς και μουσική επιμέλεια του Γιώργου Νανούρη.

Εκπαιδευτικά προγράμματα:
Οι ανανεωμένες εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου δίνουν φέτος την ευκαιρία σε οικογένειες, παιδιά, ενήλικες, σχολεία και ειδικές ομάδες κοινού να ανακαλύψουν γνωστές και «κρυφές» πτυχές του, ενώ κάθε σαββατοκύριακο μικροί και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθούν προγράμματα που μας εισάγουν στη βιωματική και διαθεματική επαφή της μουσικής με τις άλλες τέχνες.

Επίσης, οι Resident Orchestras, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) συνεχίζουν τη δυναμική τους παρουσία στο Μέγαρο.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.