Long Weekends με καταξιωμένους καλλιτέχνες στην Πειραιώς 260 - Open Call για το workshop του Κρίστοφερ Ρύπινγκ

Long Weekends με καταξιωμένους καλλιτέχνες στην Πειραιώς 260 - Open Call για το workshop του Κρίστοφερ Ρύπινγκ

Τα LongWeekend sείναι μία σειρά συναντήσεων με σημαντικούς διεθνείς καλλιτέχνες του Θεάτρου και του Χορού. Πρόκειται για τριήμερα masterclasses (Παρασκευή έως Κυριακή), που απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες του χώρου και προσφέρουν έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας της ελληνικής καλλιτεχνικής κοινότητας με τη διεθνή. Μία επαφή πολύτιμη και δημιουργική, που αποτελεί ζητούμενο για κάθε δημιουργό, αφού απαντά στην ανάγκη των καλλιτεχνών (σκηνοθετών, χορευτών, ηθοποιών, χορογράφων, μουσικών, δραματουργών κ.ά.), να δραστηριοποιηθούν εκ νέου στη φετινή δύσκολη συγκυρία και να καλλιεργήσουν τα εργαλεία τους.

 

Όλοι οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες των Long Weekends είχαν προγραμματισμένες παραστάσεις για το Φεστιβάλ του 2020, που μεταφέρθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι. Στο πρώτο workshop το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φιλοξενεί τον νεαρό, βραβευμένο σκηνοθέτη Christopher Rüping. Ακολουθείο δημοφιλής στο ελληνικό κοινό Γερμανός σκηνοθέτης Thomas Ostermeier. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η τέχνη του Χορού με ένα Long Weekend από την ομάδα της Maguy Marin, το οποίο θα διδάξει ο καταξιωμένος χορευτής Ulises Alvarez.

 

Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες. Οι δράσεις του Open Plan έχουν σχεδιαστεί άλλες για επαγγελματίες και άλλες για το ευρύτερο κοινό και έχουν δωρεάν συμμετοχή για όλους. Όπως ακριβώς και στην αρχιτεκτονική, από την οποία δανείζεται τον όρο Open Plan, η σειρά δράσεων που εγκαινιάζει το Φεστιβάλ, απελευθερώνει έναν καινούργιο τρόπο συνύπαρξης, που καταργεί τα τείχη και τις οριοθετήσεις.

Δείτε την παρουσίαση των LongWeekendsκαι του OpenPlanσε αυτό το βίντεο.

 

Revisiting Brecht

Long weekend με τον Christopher Rüping: 6-8 Νοεμβρίου 2020

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 22 Οκτωβρίου εδώ.

Σχετικά με το workshop

Ημερομηνία: 6, 7 & 8 Νοεμβρίου 2020

Ώρες: 5-9μμ

Πειραιώς 260, Χώρος Β

 

Φανταστείτε τον εαυτό σας να στέκεται σε ένα δωμάτιο. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό το δωμάτιο εκτός από τον εαυτό σας. Επικρατεί ησυχία. Τότε κάποιος, δεν ξέρετε ποιος είναι, λέει δύο λέξεις με τρόπο απλό: «Μπέρτολτ Μπρεχτ». Πώς νιώθετε τώρα; Πώς αλλάζουν αυτές οι δύο λέξεις το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε; Το μετατρέπουν σε ένα μουσείο; Σε μια σχολική αίθουσα; Σε ένα θέατρο;

Κατά τη διάρκεια του τριήμερoυ εργαστηρίου «Revisiting Brecht», θα διερευνήσουμε τις «σκονισμένες» ιδέες του Μπρεχτ με στόχο να τις μετατρέψουμε σε ζωντανό θέατρο. Ή τουλάχιστον μερικά δευτερόλεπτα ζωντανού θεάτρου. Ή ίσως μόνο ένα δευτερόλεπτο. Ή τελικά θα αποφασίσουμε ότι ακόμη και αυτό είναι αδύνατο και έτσι θα βάλουμε τον γερο-Μπρεχτ  πίσω στο μουσείο. Ή θα συμβεί κάτι ανάμεσα στα παραπάνω. Εν πάση περιπτώσει, σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία, σωστά;

Christopher Rüping, Οκτώβριος 2020

 

Για το πρώτο Long Weekend, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσκαλεί τον σκηνοθέτη Christopher Rüping, να εμψυχώσει ένα τριήμερο workshopγια τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και την ερμηνεία της τεχνικής του για ένα σύγχρονο κοινό.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες σκηνοθέτες/-τιδες και ηθοποιούς με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, αφού θα διεξαχθεί αποκλειστικά στα αγγλικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προθυμία και η εμπειρία όσων συμμετέχουν να ανέβουν στη σκηνή, καθώς θα χρειαστεί να δουλέψουν και ως μέλη ενός συνόλου. Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου παροτρύνει τη συμμετοχή σκηνοθετών/-τριών και ηθοποιώνκάθε ηλικίας (ενήλικες) από το ευρύ φάσμα του θεατρικού κόσμου.

Σχετικά με τον Christopher Rüping

Ο Κρίστοφερ Ρύπινγκ γεννήθηκε το1985 κα ισπούδασε σκηνοθεσία στο Αμβούργο και τη Ζυρίχη. Ξεκίνησε να δουλεύει ωςσκηνοθέτης, μετά την αποφοίτησή του, σε γνωστά θέατρα γερμανόφωνων χωρών, όπως το ThaliaTheater στο Αμβούργο, το DeutschesTheater στο Βερολίνο και το Staats theater στη Στουτγάρδη. Απότο 2016 ωςτο 2019 δούλεψεωςin-houseσκηνοθέτηςγιατηνKammerspieleτουΜονάχου, θέση που αντίστοιχα σήμερα κατέχει στη Schauspielhausτης Ζυρίχης.

Ο Ρύπινγκ βραβεύτηκε με το Nestroy Theatre Prize 2019 για την παράσταση Dionysos Stadt και την ίδια χρονιά αναδείχθηκε «Σκηνοθέτης της χρονιάς» από τα θεατρικά περιοδικά Die deutsche Bühne και Theaterheute. Δουλειές του έχουν παιχτεί σε σημαντικά φεστιβάλ εντός κι εκτός Γερμανίας, μεταξύ των οποίων το Berliner Theater treffen, τοTaiwan International Festival of Arts και το Fajr Festival της Τεχεράνης. Τατελευταία χρόνια, ο Ρύπινγκ έχει δουλέψει πάνω σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, όπωςταΤύμπανα τη νύχτα και Στη ζούγκλα των πόλεων. Οι παραστάσεις συγκέντρωσαν μεγάλη προσοχή και παίχτηκαν σε όλο τον κόσμο, χάρη στο μοναδικό τρόπο που προσαρμόζουν τις μπρεχτικές τεχνικές του Επικού θεάτρου για το σύγχρονο κοινό.

Η παράσταση Dionysos Stadt, που θα δούμε το καλοκαίρι του 2021 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, είναι μία μοναδική δεκάωρη θεατρική εμπειρία, που προσεγγίζει με σύγχρονη ματιά το αρχαίο δράμα. Αυτή η μοντέρνα, ανατρεπτική και χιουμοριστική τετραλογία, που βασίζεται στις περιπέτειες του Προμηθέα, του Αχιλλέα, της Κασσάνδρας, της Ηλέκτρας,του Οδυσσέα και πολλών άλλων ηρώων, θα ξεκινά από το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει διαλείμματα για φαγητό, ειδικές ασκήσεις για να ξεπιαστούν οι θεατές, αλλά και ξέφρενο πάρτυ!

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.