Λίστα των καφέ που συμμετέχουν στο δίκτυο «Ένας καφές σε περιμένει»

Λίστα των καφέ που συμμετέχουν στο δίκτυο «Ένας καφές σε περιμένει»


Ένας καφές σε περιμένει!
Για πελάτες σε αναμονή έχουμε ακούσει. Για επιβάτες σε αναμονή επίσης. Αλλά για καφέ σε αναμονή;  Κι, όμως, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτός ο καφές που… περιμένει κατακτά πολλές χώρες του κόσμου ως μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ακόμα κι αυτή την τόσο ταπεινή και απλή συνήθεια: Μια τζούρα καφέ!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας  που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. 
 
Από τη Νάπολη στη Μελβούρνη
Η ιστορία του «καφέ που περιμένει»  ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια και έγινε γνωστή με το όνομα «caffé sospeso». Μεταπολεμικά,  η παράδοση του «καφέ σε αναμονή» αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρόεδρος της τοπικής και φημισμένης πρώην ομάδας του Μαραντόνα πληρώνει δέκα καφέδες σε αναμονή μετά από κάθε νίκη της ομάδας του! Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία είναι οι χώρες που ακολούθησαν. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στο δίκτυο των καφέδων που μας περιμένουν.
 
Ο καφές της «σχεδίας»
Η «σχεδία» εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους (ιδιώτες και ιδιοκτήτες χώρων εστίασης) του εξωτερικού που προωθούν, με τον έναν ή άλλον τρόπο, την ιδέα του καφέ αυτού με τα τόσο έντονα χαρακτηριστικά αλληλεγγύης.
Φυσικά, ήρθαμε και σε επαφή με έλληνες ιδιοκτήτες καφέ, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους. Αν, δηλαδή, και κατά πόσο είναι δεκτικοί να μπουν οι ίδιοι και τα μαγαζιά τους σε ένα αντίστοιχο δίκτυο στην Ελλάδα.
Πρόθεσή μας ήταν –με τις ελάχιστες δυνάμεις που έχουμε– να κινητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο «καφέδων που περιμένουν» και στη χώρα μας. 
Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε εστίες… «καφέδων που θα περιμένουν» αποκλειστικά και μόνο τους πωλητές της «σχεδίας», αλλά θα είναι εκεί διαθέσιμοι προς όλους εκείνους που πραγματικά δεν έχουν άλλο τρόπο για ένα καφεδάκι.
Ένας άλλος –όχι ασήμαντος- στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να ενισχυθούν και κάποιες μικρές επιχειρήσεις, όχι μόνο του κέντρου της Αθήνας, αλλά και πολύπαθων περιοχών εκτός κέντρου. Άλλωστε, η ενίσχυση μικρών, τοπικών επιχειρήσεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του κινήματος του caffé sospeso, από τα πρώτα του κιόλας βήματα (ασχέτως, αν κάποιες μεγάλες εταιρείες σήμερα προσπαθούν να το εντάξουν στις επικοινωνιακές τους πρακτικές…). Είναι μια καλή ευκαιρία να μείνουν ζωντανά τα καφενεία ή καφετέριες της γειτονιάς και ν’ αποκτήσουν και πάλι το συνοικιακό και παρεΐστικο χαρακτήρα τους.
 
Αυτοκόλλητο & επικοινωνία
Στους χώρους που είναι στο δίκτυο των «καφέδων που περιμένουν» θα υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που θα υποδηλώνει τη συμμετοχή σε αυτό το ξεχωριστό δίκτυο αλληλεγγύης («Ενας καφές σε περιμένει» και το λογότυπο της «σχεδίας»). 
Για κάθε νέο μέλος που θα προστίθεται θα γίνεται σχετική ανάρτηση στη σελίδα της «σχεδίας» στο facebook, αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της «σχεδίας», όπου θα υπάρχει ειδική θεματική.
 
Έκπτωση 35%
Το μόνο αίτημα που απευθύνουμε προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει (όχι δηλαδή, για τον πρώτο που πίνει ο ίδιος ο πελάτης, αλλά για τον κερασμένο). Συνήθως, κάπου εκεί είναι και η έκπτωση που κάνουν τα καταστήματα για τους καφέδες που είναι «για έξω». 
Κανένα κατάστημα δεν μας έχει αρνηθεί. Αντιθέτως!
Οπότε, αν κάποιος θέλει να βάλει… έναν καφέ να περιμένει, θα τον πληρώσει κατά 35% φθηνότερα σε σχέση με την αναγραφόμενη στον τιμοκατάλογο τιμή. 
 
Απόδειξη & πίνακας
Για κάθε «καφέ που περιμένει» που πληρώνεται, ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη και να την τοποθετεί σε εμφανές σημείο (σε βάζο, πίνακα κ.λπ.) ή να αναγράφεται η συναλλαγή σε έναν πίνακα. Ετσι, θα γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή και, βεβαίως, την ύπαρξη του «καφέ που περιμένει».  
 
Η αξία της καλής πίστης
Ένα μείζον ζήτημα, που μας απασχολεί από την αρχή είναι αυτό της μεταχείρισης των ανθρώπων που αναζητούν τον «καφέ που περιμένει». Είναι κυρίαρχο μέλημα να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή θα φέρονται με τον ανάλογο σεβασμό στους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας και φυσικά θα τους παρέχουν τον καφέ τους ή ό,τι άλλο έχει συμφωνηθεί και βεβαίως, προπληρωθεί. 
Το εγχείρημα βασίζεται στην ειλικρινή διάθεση και επιθυμία συμπολιτών μας να σταθούν μέσα από μια τόση απλή διαδικασία (ένα κέρασμα!) δίπλα σε εκείνους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι καταστηματάρχες στην πραγματικότητα είναι κοινωνοί της επιθυμίας κάποιων πελατών τους να κεράσουν έναν καφέ έναν ανώνυμο συμπολίτη τους. 
 
 

Αναλυτικά τα καφέ που συμμετέχουν στη δράση ανά περιοχή:

Αθήνα, Πλ. Κάνιγγος, Ακαδημίας 97 & Βερανζέρου 1, Loving Family
Αθήνα, Σύνταγμα, Φιλελλήνων 22, Cafe22,  
Aθήνα, Σύνταγμα, Περικλέους 32, roomie_b
Ακαδημία Πλάτωνος, Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνους, Συνεργατικό καφενείο
Αμπελόκηποι-Πάρκο ΚΑΠΑΨ, Λάμψα & Τριφυλίας, Myrtillo
Εξάρχεια, Σόλωνος 124, Ρότα
Θησείο, Τριών Ιεραρχών 21, Συνεργατικό καφενείο 6 
Θησείο, Τριών Ιεραρχών 1, Παράθυρο
Θησείο, Ηρακλειδών 52, AcroBar
Κεραμεικός, Κεραμεικού 93, Korova
Κολωνάκι, Ξενοκράτους 23, Delish
Κολωνός, Πρεβέζης 57, Τα καφέ του Δήμου Αθηναίων - Λόφος Σκουζέ
Κουκάκι,  Γεωργίου Ολυμπίου 15, Laluk
Κουκάκι, Τρίπου 2, Lelos
Κυψέλη, Καυκάσου 76-78, Το στέκι της Αναστασίας
Μακρυγιάννη, Φαλήρου 18, Το Φαληράκι
Μεταξουργείο, Μαίζωνος 44 & Ψαρών 26Α, Ο ακροβάτης
Μεταξουργείο, Νεοφύτου Μεταξά 14-16, Salt & Sugar
Μεταξουργείο, Οδυσέως 8, Έλα να σου πω
Μοναστηράκι, Βρυσακίου 17, Βρυσάκι
Πετράλωνα, Ηρακλειδών 70 & Ευάδνης 1 (Γέφυρα Πουλοπούλου), Ροδάκινο
Πετράλωνα (Κάτω), Αθηναίου 7, πλ. Ηούς, Το περιβολάκι
 
Ευρύτερη περιοχή Αθήνας:

Άγιος Δημήτριος, Γράμμου 37, Γραμμόφωνο
Aνθούπολη, Αγίου Κυρήκου 53, Loco
Αχαρνές, Αθ. Χειλίου 16, Καλλιτεχνείο των Αχαρνών 
Βύρωνας, Φρυγίας 11 & Λυδίας, My PastaFlora
Βύρωνας, Ταταούλων & Επταλόφου 88, Dazz
Γουδί, Δήλου 12, Clandestino
Δάφνη, Αντιόπης 43 & Παπαναστασίου, Φυσικό και επόμενο
Δάφνη, Μπουμπουλίνας 25, Βoubou
Δάφνη, (χαραυγή) Πλούτωνος 40, Κροκόδειλος
Ελευσίνα, Σ. Γκιόκα 2 (έναντι αρχαιολογικού χώρου), Κυκεών
Ελευσίνα, Θανασουλοπούλου 10, Ξυλουργείο
Ηλιούπολη, Κυπρίων Ηρώων 57, Ρόδι
Καλλιθέα, Αγίων Πάντων 74, Παραδοσιακό καφενείο 1968
Καλλιθέα, Φραγκούδη 15-17, Πολιτιστικό καφενείο "Διαδρομές
Κορυδαλλός, Αγίου Γεωργίου 30, Παράταιρο
Κορυδαλλός, Χειμάρας 26, Paspartou
Μοσχάτο, Κοραή 11Α, Moschato d' asti 
Μενίδι, Βύρωνος 4, Το κεφενεδάκι
Νέα Ιωνία, Αλέκου Παναγούλη 93, Coffee's art
Νέος Κόσμος, Πυθέου & Γεωμέτρου, Τα καφέ του Δήμου Αθηναίων - Λόφος Λαμπράκη
Νέος Κόσμος, οδός Χελντράιχ, Τα καφέ του Δήμου Αθηναίων - Πλατεία Χελντράιχ
Νέα Σμύρνη, Ιωνίας 45, Σαΐτες
Νέα Σμύρνη, Αιγαίου 14, Δέκα 4
Νέα Σμύρνη, Αθλητικός Όμιλος Μίλωνα, Κοραή & Μεγ. Βασιλείου, Lant' Eustachio  
Νέα Φιλαδέλφεια, Σμύρνης 2, Ίρις
Παλαιό Φάληρο, Ενδυμείωνος 4, Ποδήλατο
Πατήσια Άνω, Ιωάννου Φωκά 28, Donuts Town
Πατήσια Κάτω, Βικέλα 35, Γεύσεις & γεύσεις
Πειραιάς (Πασαλιμάνι), Ζέας 147, Παραμύθι
Περιστέρι, Μ.Αλεξάνδρου & Αιγίνης 2, Το ποδήλατο του παππού
Χαλάνδρι, Σωκράτους 23, Kώνειο
Χαλάνδρι, Αγίας Παρασκευής 29, 7th Thought  
Χαλάνδρι, Ύδρας 13 & Ζαν Μωρεάς, Το μαγαζάκι της Ισιδώρας
Χαλάνδρι, Κώστα Βάρναλη 2-4, Mosquito  
Χολαργός, πλ. Δημοκρατίας 4, Art Sweets Coffee
Χολαργός, Σαρανταπόρου & Μέτωνος, Το Βαγόνι 
Ωρωπός, Σκάλα Ωρωπού, Λεωφ. Χαλκουτσίου (έναντι αστυνομικού τμήματος), Μαντζαλιές
 

 

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.