Κύκλος σεμιναρίων πάνω στην τεχνική Meisner από τον Κίμωνα Φιορε΄το και το Meisner technique Athens studio

Κύκλος σεμιναρίων πάνω στην τεχνική Meisner από τον Κίμωνα Φιορε΄το και το Meisner technique Athens studio

Το Meisner technique Athens studio σε συνεργασία με την σχολή αυτοσχεδιασμού, θεάτρου, και κωμωδίας IMPROVIBE ξεκινούν ένα εντατικό σεμινάριο τριών εβδομάδων πάνω στην τεχνική υποκριτικής Meisner. 

Στον χώρο και κατά την διάρκεια του σεμιναρίου τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια του Covid-19

 Κατά τον Stanford Meisner η προσέγγιση στην εκπαίδευση «βασίζεται στην επαναφορά του ηθοποιού στις συναισθηματικές του παρορμήσεις, στο ένστικτο του, και στη δράση».

Σκοπός

To σεμινάριο στοχεύει στην συστηματική εκπαίδευσή του ηθοποιού και την επαναφορά του στο τώρα· στο να ζει την κάθε σκηνική στιγμή καθώς ανταποκρίνεται με ειλικρίνειά στην δοσμένη συνθήκη και στον συμπαίκτη του, εγκαταλείποντας την ιδέα του αποτελέσματος. Μέσω του αυτοσχεδιασμού, της συναισθηματικής αλήθειας, και της προσωπικής ανταπόκρισης, η ηθοποιός μαθαίνει πώς να εκφράζει την αυθεντικότητά της και πώς να γίνεται συγκεκριμένη μέσα σε μια φανταστική συνθήκη. Μόνο με αυτόν τον τρόπο αρχίζει να βιώνει τον ορισμό της πραγματικής σκηνικής πράξης: «Να συμπεριφέρεται κανείς αληθινά κάτω από μια φανταστική συνθήκη».

 

 

Μέθοδος

Η εκπαίδευσή είναι συστηματική, αποφεύγοντας γενικότητες και θεατρικές αερολογίες. Πραγματοποιείται μια συγκεκριμένη σειρά ασκήσεων βασισμένες στην επικοινωνία - η επιτυχής κατανόηση και εκτέλεση της κάθε μιας εξ αυτών είναι απαραίτητη για την επιτυχία του επόμενου βήματος. Ο ηθοποιός ξεκινάει από το πρώτο βήμα, και περνώντας από όλα τα βήματα, θέτει σωστές βάσεις με σαφή και πλήρη κατανόηση της συναισθηματικής προετοιμασίας, των σχέσεων, και των στόχων.

 

Τεχνική

Η τεχνική Meisner πρόκειται για ένα προοδευτικό σύστημα δομημένων αυτοσχεδιασμών τα οποία αναπτύσσουν την συγκέντρωση και την φαντασία, επαναφέρουν τα φυσικά ενστίκτα και τις παρορμήσεις, επιτυγχάνοντας έτσι την «πραγματικότητα του πράττειν».

Σύμφωνα με τον Meisner, η ποιότητά της υποκριτικής του ηθοποιού εξαρτάται από την αυθόρμητη αντίδραση και ανταπόκρισή του σε αυτό που συμβαίνει γύρω του, ενώ αυτό λαμβάνει χώρα. Η βασική άσκηση, «η άσκησή της επανάληψης», έχει σχεδιαστεί ώστε ο ηθοποιός να αναπτύξει αυτή του την ικανότητα.

Η προσέγγιση του Meisner εκπαιδεύει την ηθοποιό να «ζει αληθινά κάτω από φανταστικές συνθήκες», να ανακαλύπτει ή να δημιουργεί προσωπικό νόημα από το δοσμένο κείμενο, και να εκφράζει αυθόρμητες, ανθρώπινες αντιδράσεις και αυθεντικό συναίσθημα με απόλυτη αίσθηση της αλήθειας

Κίμων Φιορέτος
Σπούδασε ως ηθοποιός στο ιστορικό Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του εμπλούτισε τις σπουδές του στο εργαστήριο «Σκηνοθετών και Ηθοποιών» της πειραματικής σκηνής του εθνικού θεάτρου δίπλα από δάσκαλους του GITIS. Στα 20 χρονια του ως επαγγελματίας έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματά του ελληνικού θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης.
Από το 2008 ως και το 2018 συνέχισε την εκπαίδευσή του ως ηθοποιός και δάσκαλος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δίπλα από μεγάλα ονόματά της υποκριτικής διδασκαλίας ενώ επικεντρώθηκε πάνω στην τεχνική Meisner. Πιστοποιήθηκε ως καθηγητής της τεχνικής από τον Master Τeacher Larry Silverberg που υπήρξε μαθητής του ιδίου του Meisner. Δουλεύει τα τελευταία δέκα χρονιά ως καθηγητής υποκριτικής στην σχολή Θεάτρου Τέχνης και διατηρεί ιδιωτικό στούντιο για επαγγελματίες ηθοποιούς. Συνέβαλε ως συγγραφέας με τα δοκίμιά του στο βιβλίο "Michael Chekhov and Sanford Meisner: Collisions and Convergence in Actor Training"  εκδοτικός οίκος Routledge. Διδάσκει την τεχνική Meisner σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στον χώρο και κατά την διάρκεια του σεμιναρίου τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια του Covid-19

Διάρκεια σεμιναρίου: 4/10 - 22/10
Συναντήσεις: 11:00-16:00 Δευτέρα με Παρασκευή / τρεις εβδομάδες
Κόστος: 300 ευρώ
Χώρος: IMPROVIBE, Λεπενιώτου 8, Ψυρρή Αθήνα, 10554 210.3411984
Αποστολή βιογραφικών: [email protected] 
Επικοινωνία: 6974712080  

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.