Ξενιτεμένα μου Πουλιά • Oh, mother • Genesis | Γνωρίστε την Alkyone

Ξενιτεμένα μου Πουλιά • Oh, mother • Genesis | Γνωρίστε την Alkyone

Ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και μουσικός που αυτό το διάστημα τη βρίσκουμε να ζει κάπου στα βουνά της Έδεσσας, η Alkyone έκανε το ντεμπούτο της κυκλοφορώντας στο κανάλι της στο YouTube τη διασκευή της στο παραδοσιακό τραγούδι «Ξενιτεμένα μου πουλιά». Ένα βίντεο που βγήκε μόλις τον Οκτώβριο του 2022 και ήδη μετράει πάνω από 48 χιλιάδες views. «Κάποια τραγούδια έχουν ήδη βγάλει ρίζες μέσα μας προτού καν να τα ποτίσουμε. Ένα από αυτά είναι και το “Ξενιτεμένα μου πουλιά”», λέει η ίδια.
 


Για την Alkyone υπήρξε καταλυτική η παρουσία του πυροσβέστη-ακορντεονίστα πατέρα της και της δασκάλας μητέρας της. Μόλις έξι ετών έμαθε να παίζει πιάνο απλώς ακούγοντας τον πατέρα της. Και ήταν η αγάπη του για τη μουσική, ιδίως την παραδοσιακή, που την οδήγησε να τον συνοδεύει τραγουδώντας σε διάφορες συναυλίες και συγκεντρώσεις.

Ακολούθησαν σπουδές στο τοπικό ωδείο, μέχρι που υπερίσχυσε η εσωτερική της ανάγκη να γράφει τις δικές της συνθέσεις, όπως το τραγούδι “Oh, mother” που κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου 2022 από το επικείμενο album της – «Μια συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Όλα όσα θα ήθελε να πει το παιδί μέσα, στον κόσμο που απαιτεί από εκείνο να μεγαλώσει», σύμφωνα με τη δική της περιγραφή.
 


Η Alkyone ακολούθησε έναν δρόμο που υπαγορεύεται από τις εικόνες και τα βιώματα που είχε μεγαλώνοντας σε έναν μικρό τόπο περιτριγυρισμένο από βουνά και ποτάμια. Το ίδιο το καλλιτεχνικό της όνομα εξάλλου, Alkyone, προέρχεται από ένα όνειρο που έβλεπε συχνά, στο οποίο ήταν πουλί.

Αισθητικά, η μουσική της είναι βαθιά επηρεασμένη από την εναλλακτική pop, διανθισμένη με παραδοσιακά αλλά και κινηματογραφικά στοιχεία. Τα χρόνια όμως που έζησε ως μέλος χορωδίας την οδήγησαν να εντάσσει στα τραγούδια της φωνητικά και χορωδιακά μέρη: «Υπάρχει κάτι τόσο αρχέγονο και δυνατό σε μια χορωδία που απλώς έμοιαζε σωστό να τη χρησιμοποιήσω», εξηγεί η Alkyone.

Όσο για τους στίχους της –γράφει στην αγγλική γλώσσα–, κυρίως αποτυπώνουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες της. Το τραγούδι “Genesis” –που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 και θα εμπεριέχεται στο πρώτο της album– είναι ενδεικτικό: «Μια ιστορία για μια αντίστροφη μέτρηση που μετράει χρόνια τώρα το σκοτάδι κι όλο το φως που το “ραγίζει”», με τα δικά της λόγια.
 

 

Οι διαφορετικές μουσικές αναφορές στην τραγουδοποιία της Alkyone, όπως η ίδια εκτιμά, οφείλονται στα ετερόκλητα ακούσματα που είχε από παιδί, αν πάντως πιστεύει βαθιά σε κάτι, αυτό είναι η δύναμη της μουσικής: «Γιατί η μουσική μπορεί να διαμορφώσει ιδέες – και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».
 
Τον Φεβρουάριο η Alkyone θα κυκλοφορήσει νέο cover ενός πολύ αγαπημένου ελληνικού τραγουδιού. Σύντομα περισσότερες πληροφορίες.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.