Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019: οι μεγάλοι νικητές

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019: οι μεγάλοι νικητές

Δέκα περίπου μέρες μετά τις βραχείες λίστες το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε χτες και τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019 (για τις εκδόσεις 2018). Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την τρίτη ανακοίνωση απονομής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων εντός μιας διετίας, γεγονός που αποδεικνύει την προσπάθεια επικαιροποίησης του θεσμού, ώστε τα Κρατικά Βραβεία που απονέμονται να αφορούν στη βιβλιοπαραγωγή της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Το ύψιστο βραβείο (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων) απονέμεται στη Μάρω Δούκα για τη συνολική της προσφορά, ενώ μεγάλοι νικητές σε αυτή τη “γιορτή” του βιβλίου ανεδείχθησαν οι: Γιώργος Παπαδάκης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Δήμητρα Κολλιάκου, Χάρης Βλαβιανός, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Μαρία Καραγιάννη, Μ.Ζ. Κοπιδάκη και Νίκος Χρυσός. Σημειώνεται επίσης ότι δεν απονέμεται βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2019, καθώς -σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής- το ανώτατο όριο ηλικίας των 35 ετών που επιβάλλει ο ισχύων νόμος για τη βράβευση πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων περιορίζει δραστικά τις επιλογές στην κατηγορία αυτή. Το σύνολο των φετινών βραβείων αφορά κρίσεις κατά πλειοψηφία, ενώ στην περίπτωση του Κρατικού Βραβείου Διηγήματος - Νουβέλας 2019 το βραβείο δίδεται εξ ημισείας.

 

Αναλυτικά τα βραβεία που απονέμονται:

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2019 απονέμεται στη Μάρω Δούκα για τη συνολική της προσφορά στα Γράμματα.

Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Παπαδάκη για το έργο του Ο ταχυδρόμος, εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον Δημήτρη Κανελλόπουλο για το έργο του Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες, εκδόσεις Κίχλη και στη Δήμητρα Κολλιάκου για το έργο της Αλφαβητάρι εντόμων, εκδόσεις Πατάκη.

Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χάρη Βλαβιανό για το έργο του Αυτοπροσωπογραφία του λευκού, εκδόσεις Πατάκη.

Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου για το έργο του Η κίνηση του εκκρεμούς. Άτομο και κοινωνία στη νεότερη ελληνική πεζογραφία:1974-2017, εκδόσεις Πόλις.

Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Bιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2019 για τις εκδόσεις του 2018 απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Μαρία Καραγιάννη & Μ.Ζ. Κοπιδάκη για το έργο τους Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου: Η αλληλογραφία (1889-1890), εκδόσεις Καστανιώτη.

Ειδικό Βραβείο 2019 για βιβλίο εκδόσεως 2018 που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Νίκο Χρυσό για το έργο του Καινούργια μέρα, εκδόσεις Καστανιώτη.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2019 για τις εκδόσεις 2018, η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην απονεμηθεί.

Ομοφώνως απονομή τιμητικής διάκρισης στα περιοδικά "Νησίδες" και "Συριανά Γράμματα"

* Η Επιτροπή αποτελούνταν από τους:

  • Μαρία-Ελισάβετ (Μαριλίζα) Μητσού, Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών, Βυζαντινής Ιστορίας της Τέχνης και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Μέλος ΔΕΠ, Πρόεδρος
  • Μαρία (Μαίρη) Λεοντσίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος ΔΕΠ, Αντιπρόεδρος
  • Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μέλος ΔΕΠ
  • Κλαίρη Μιτσοτάκη, Συγγραφέας
  • Καλλιόπη (Κάλλια) Παπαδάκη, Συγγραφέας
  • Παυλίνα Παμπούδη, Συγγραφέας
  • Έλενα Χουζούρη, Κριτικός
  • Άννα Αφεντουλίδου, Κριτικός
  • Κώστας Καραβίδας, Κριτικός
subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.