ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ «Oikos»: Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ «Oikos»: Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων

«Oikos», Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων

 

28/08 -03/09/2021_ masterclasses και divised theatre εργαστήρια

Παρασκευή 03.09.2021, 19.30 Παραστάσεις/Αποτελέσματα των εργαστηρίων

«Τι είναι το σπίτι σου; Η οικογένεια; Το κτίριο; Η χώρα;  Ίσως σπίτι να είναι όπου αισθάνεσαι ασφαλής».

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΕRASMUS+, ο Κινητήρας και η ομάδα Κινητήρας Youth υποδέχονται στην Αθήνα το Crooked House Theater  της Ιρλανδίας για το πρόγραμμα "Oikos" ,  ξεκινώντας έτσι τη νέα σεζόν. «Oίκος»: Στην Αρχαία Ελλάδα είχε κυρίως τις έννοιες σπίτι,  περιουσία, οικογένεια, μεταγενέστερα έγινε "το μέρος που κάποι@ αισθάνεται ασφαλής".

19 νέοι και νέες από την Ιρλανδία και 13 από την Ελλάδα θα συναντηθούν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων που ασχολούνται με το θέατρο, το θέατρο που μπορεί να γίνει εργαλείο και όχημα με στόχο την κοινωνική αλλαγή.  Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Peter Hussey, του Πάρι Ερωτοκρίτου, της Τζωρτζίνας Κακουδάκη και της Ιωάννας Καμπυλαυκά  οι συμμετέχοντες  θα εργαστούν  πάνω στους εξής δρόμους:

- Να "διατυπωθούν" σημαντικές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για τον κόσμο (μέσα και έξω από τον οίκο), τι βλέπουμε και τι δε βλέπουμε

- Να γίνουν αυτές οι ερωτήσεις ορατές μέσω του θεάτρου και να αποτυπωθούν με κάποια μορφή περφόρμανς

- Να ερευνηθούν τρόποι που αυτές οι περφόρμανς θα φτάσουν στο κοινό που ασκεί πολιτική δράση.

 Τα "έργα" που θα δημιουργηθούν θα βασίζονται σε όλα τα προηγούμενα και θα στοχεύουν στο να αφορούν το κοινωνικό σύνολο (political theatre).

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των σύντομων  έργων που θα δημιουργηθούν σε μορφή περφόρμανς την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30μμ στο Κέντρο Χορού Ι&Ρ Ντάνκαν (Χρυσάφης 34, 16232, Βύρωνας)

Τα εργαστήρια/ παραστάσεις:

Renaissance Composition | Αναγεννησιακή Σύνθεση – Peter Hussey

Το εργαστήριo αυτό  θα ξεκινήσει εξετάζοντας τις αρχές που στηρίζουν την Αναγεννησιακή Σύνθεση στην εικαστική τέχνη. Αντλώντας από αυτά, θα εφαρμόσουμε αυτέ τις ιδέες στο πλαίσιο μιας περφόρμανς, δίνοντας προσοχή στην κίνηση του σώματος στο χώρο, στις τρεις διαστάσεις και σε σχέση με οτιδήποτε άλλο στο χώρο.
Σε αυτό το περιβάλλον θα παίξουμε με την επινόηση μιας σκηνής / σεναρίου που θα περιλαμβάνει κάτι προσωπικό και κάτι κοινωνικοπολιτικό.
Επαναλαμβάνοντας τη σκηνή θα εξερευνήσουμε:
-  το ρεαλισμό στην υποκριτική
-  όλα τα είδη κίνησης  (αργή κίνηση, τελετουργική, ακανόνιστη και κίνηση gif / meme, κλπ)
-  αντικείμενα που προσθέτουν απήχηση (πολιτιστική και συναισθηματική)
-  το ρυθμό, τη διάρκεια και τις σχέσεις μεταξύ τους, καθώς και τη σχέση των σωμάτων με τα αντικείμενα, το χώρο και μεταξύ τους
-  την τελική σύνθεση αυτών.
Ένα κομμάτι θα διαμορφωθεί για τον συγκεκριμένο χώρο στον οποίο βρισκόμαστε. Το θέμα θα επιλεγεί και θα διαμορφωθεί από τους ερμηνευτές.

OEDIPUS | SCORCHED – ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ | ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – Πάρις Ερωτοκρίτου

Το εργαστήριο θα εστιάσει στην εισαγωγή των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένα εργαλεία προσέγγισης κειμένων για το θέατρο τα οποία οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικά κείμενα τα οποία προορίζονται για την σκηνή. Θα γίνει επίσης μια εισαγωγή στον λόγο ως 'εργαλείο αλλαγής' του άλλου, ενώ την ίδια στιγμή θα δουλέψουμε πάνω στον ρυθμό και την κίνηση της σκέψης των χαρακτήρων, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από την τραγωδία Οιδίπους Τύραννος και μια σύγχρονη εκδοχή του, το έργο Πυρκαγιές του Wajdi Mouawad. Τέλος θα γίνει μια πρώτη εισαγωγή στην αρχή της εμπειρίας (experience) έναντι του κινήτρου (motive) στο ταξίδι ενός χαρακτήρα και την έννοια του χώρου ως το πρωταρχικό σημείο αλλαγής/αντίδρασης στην θεατρική πράξη.

«Home sweet home» | «Σπίτι μου, σπιτάκι μου» - Ιωάννα Καμπυλαυκά

Σε αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσουμε τρόπους προσέγγισης του θέματος, «Οίκος», μέσω της κίνησης. Τι σημαίνει οίκος για το σώμα; Είναι το σώμα ο Οίκος της ψυχής; Πώς μπορούμε να εκφράσουμε την ουσία του «Οίκου» κινητικά;
Κείμενα με τη μορφή παροιμιών σε σχέση με τον οίκο (όπως «Σπίτι μου, σπιτάκι μου» κλπ.) θα χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουν περαιτέρω την κινητική διερεύνηση του θέματος.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει απλές ασκήσεις προθέρμανσης, διερεύνηση κίνησης μέσω καθοδηγούμενου αυτοσχεδιασμού, σύνθεση κίνησης και ομαδικές συζητήσεις.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων και της ικανότητας σύνδεσης, η δημιουργία τροφής για σκέψη αλλά και η διασκέδαση μέσω της κίνησης.

Familiar Ecologies | Οικείες οικολογίες – Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Τον όρο «Οικολογία» επινόησε ο Γερμανός βιολόγος Ernst Haeckel το 1866, συνθέτοντας τις ελληνικές λέξεις «οίκος» και «λόγος». Στην Αρχαία Ελλάδα είχε κυρίως τις έννοιες σπίτι, περιουσία, οικογένεια, μεταγενέστερα έγινε "το μέρος που κάποιος αισθάνεται ασφαλής". O ίδιος όρισε την Οικολογία ως «επιστήμη της σχέσεως των οργανισμών με το περιβάλλον».
Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουμε τεχνικές από το θέατρο ντοκιμαντέρ και αυτοσχεδιασμό, για να ερευνήσουμε τι σημαίνει η λέξη "οίκος" για τον καθένα μας, ως έννοια αλλά και ως προσωπική αφήγηση.  Θα επιχειρήσουμε να συνδέσουμε την αρχετυπική λειτουργία της οικογένειας ως μονάδα διαχείρισης, που δημιουργεί την εμπειρία της συμμετοχής μας στην κοινότητα. Είναι η εμπειρία της πυρηνικής οικογένειας ωφέλιμη;  Μήπως χρειάζεται να αποδεσμευτούμε από τους οικογενειακούς δεσμούς; Τι είναι για εμάς "το σπίτι" μας; Χρειαζόμαστε αυτήν την αναφορά στη ζωή μας;
Το εργαστήριο θα εστιάσει, θα συζητήσει, θα διαφωνήσει και θα συμφωνήσει για το ποιες είναι οι ιδιωτικές και οι δημόσιες ανάγκες μας, τις υποχρεώσεις τα δικαιώματα που μαθαίνουμε στην οικογένεια και που μας δίνουν την εμπειρία της διαχείρισης του εαυτού μας στην κοινότητα: την αποδοχή του άλλου, την αλληλεγγύη , την διαφορετικότητα, μια εμπειρία μεγαλύτερου βεληνεκούς, απαραίτητα στοιχεία για την διαμόρφωση της Πολιτειακής συνείδησης.
Στόχος είναι να επινοήσουμε μια παράσταση για τις νέες Οικο-λογίες όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μαζί ως άτομα και ως πολίτες και να δημιουργήσουν μια "πολιτική οικολογία", μέσα από νέες εφαρμόσιμες αντιλήψεις για την ισότητα και την ισονομίας.

Ευχαριστούμε το Κέντρο Χορού Ι&Ρ Ντάνκαν και την Πηνελόπη Ηλιάσκου για την ευγενική = παραχώρηση των χώρων του κέντρου για την υλοποίηση του προγράμματος.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.