King Gizzard and the Lizard Wizard - θέμα ημερών το sold-out!

King Gizzard and the Lizard Wizard - θέμα ημερών το sold-out!

Λίγα λόγια για την πιο γόνιμη μπάντα της δεκαετίας.

Με 12 album στο ιστορικό τους, 3 από αυτά να έχουν κυκλοφορήσει κατά το τρέχον έτος και άλλα δύο υποσχεθέντα πως θα δοθούν στο κοινό πριν το τέλος αυτού, βάζουν τους KGATLW στη θέση της σημαντικότερης μπάντας σήμερα.

Ξεκίνησαν το 2012 και έκτοτε διατηρούν μια αεικινησία μεταξύ πολυάριθμων μουσικών μοτίβων, πειραματισμών και οπτικοακουστικών συνθέσεων τιμώντας πάντα τις psych rock αρχές τους. Η επταμελής μπάντα από τη Μελβούρνη, έχοντας αυτό σαν βάση, ακολουθεί μια συνταγή μαγειρεύοντας concept albums τα οποία εκφράζονται μέσω ποικίλλων genres κερδίζοντας έδαφος και κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα για το «πείραμα του 2017», ή αλλιώς τη χρονιά που ανακοίνωσαν πως θα δώσουν στον κόσμο 5 LP!

Στα τέλη Φεβρουαρίου η μπάντα κυκλοφορεί το "Flying Microtonal Banana". Όπως (μερικώς) εξηγεί ο τίτλος, για το album αυτό παίζουν κυρίως microtonal (έγχορδα και πνευστά) όργανα τα οποία τους επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουν μουσικά διαστήματα μικρότερα του ισοσυγκερασμένου ημιτονίου βγάζοντας έτσι έναν ανατολίτικο χαρακτήρα και με τα groovy jams τους να λούζονται πλέον από ένα υπνωτιστικό αποτέλεσμα. 

Τέλη Ιουνίου ακολουθεί το "Murder of the Universe" ένα άλμπουμ χωρισμένο σε τρία κεφάλαια: The Tale of the Altered Beast, The Lord of Lightning Vs. Balrog και Han-Tyumi & the Murder of the Universe. Εδώ το concept βρίθει αναφορών από Adventure Fiction, Fantasy αλλά και Sci-Fi. Μια ιδιαίτερη άποψη είναι πως καθ' όλη τη διάρκεια του δίσκου υπάρχει spoken word αφήγηση των τριών αυτών ιστοριών  ενώ ταυτόχρονα η μπάντα παραληρεί με ταχύτατα εναλλασσόμενα riff έχοντας ως αποτέλεσμα το album να παίρνει τη μορφή μοντέρνας ραψωδίας.

Το τρίτο και πιο πρόσφατο "Sketches of Brunswick East", συντέθηκε σε συνεργασία με τον Alex Brettin των Mild High Club και κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου. Εδώ έχουμε ένα εκπληκτικό χαρμάνι με άρωμα εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχουν δημιουργήσει μέχρι τώρα, αποκλίνοντας από τα μακρόσυρτα psych/kraut jams, κάνουν μια ευκίνητη παράκαμψη ανάμεσα σε soul, free και ethio jazz καθώς και English folk μουσική. Ο τίτλος του εμπνεύστηκε από το ιστορικό "Sketches of Spain" του Miles Davis και την περιοχή της Μελβούρνης όπου βρίσκεται το στούντιο/καλλιτεχνικός χώρος των KGATLW.

 

Δεν πέρασαν δύο μήνες από την επίσημη κυκλοφορία του Sketches και κυκλοφορεί μέσω του YouTube channel της Flightless Records ένα δεκάλεπτο βίντεο (δια χειρός Jason Galea) για το νέο επικό single τους "Crumbling Castle" το οποίο ξαναβγάζει στη φόρα το heavy πρόσωπο της μπάντας με μια μυστικιστική medieval προοικοκομία του επόμενου LP που θα φέρει τον τίτλο: "Polygondwanaland". Σχεδόν παράλληλα ανακοινώνουν ευρωπαϊκό τουρ και μεταξύ 25-31/10 οι εγχώριες αντιδράσεις ποικίλλουν, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία στο ελληνικό έδαφος. Αρκετοί είναι αυτοί που βγάζουν εισιτήρια για κάποια ευρωπαϊκή πόλη ώστε να παρακολουθήσουν την μπάντα-φαινόμενο ενώ στην Τουρκία έχουν κλείσει ήδη 2 dates με πιθανότητα προσθήκης 3ου από την αυξημένη ζήτηση καθώς είναι γνωστό πως οι τελευταίες 2 περιοδείες των KGATLW στέφθηκαν με διθυραμβικά sold-out.

Με το που μπήκε ο Νοέμβριος η ανακοίνωση για τον ερχομό τους στο Fuzz Club την Παρασκευή 16 Μαρτίου αντίχησε από Κρήτη μέχρι Έβρο.

Τα early bird έφυγαν σε διάστημα ενός 24ώρου από την έναρξη της προπώλησης και το sold-out είναι θέμα ημερών.

Συνέβη με την περίπτωση Nick Cave, όπου αρκετό καιρό μετά την έναρξη της προπώλησης τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν και σήμερα -αφού οι αναρτήσεις ζήτησης τους γεμίζουν τον τοίχο του FB Event- οι διοργανωτές ανακοίνωσαν δεύτερη ημερομηνία.

Δίχως καμία υπερβολή, φροντίστε να εξασφαλίσετε την είσοδό σας στο Fuzz για τις 16 Μαρτίου και παρακολουθήστε ζωντανά ένα σχήμα που βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, ένα σχήμα που η πολύπλευρη μουσική του ταυτότητα έχει προκαλέσει συζητήσεις που τους χαρακτηρίζουν όχι άδικα ως Beatles του 21ου αιώνα.

Facebook event link
 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.