Καλλιτέχνες για τη Μόρια | Μια πρωτοβουλία για τη στήριξη των Γιατρών χωρίς Σύνορα

Καλλιτέχνες για τη Μόρια | Μια πρωτοβουλία για τη στήριξη των Γιατρών χωρίς Σύνορα

To State of Concept στηρίζει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Σε μια δύσκολη συγκυρία που επηρεάζει όλους μας, όπλα μας είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη. 

H πρωτοβουλία “Artists for Moria” στοχεύει στην συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση της προσπάθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF) στην Μόρια της Λέσβου. Δεκαέξι διεθνείς εικαστικοί, δωρίζουν έργα τους για την ενίσχυση του έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Καλλιτέχνες: Yael Bartana, Rossella Biscotti, Banu Cennetoğlu, Chto Delat?, Lawrence Abu Hamdan, Sanja Iveković, Emily Jacir, Bouchra Khalili, Metahaven(tbc), Nástio Mosquito, Ahmet Öğüt, Laure Prouvost, Oliver Ressler, Jonas Staal, Anton Vidokle και η ερευντητική ομάδα Forensic Architecture.  

Με την ευγενική χορηγία της Ακαδημίας Τεχνών του Άμστερνταμ Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Visual identity δωρεά του Studio Remco van Bladel.

Δείτε εδώ τα έργα.

Η διαδικασία γίνεται με απευθείας δωρεά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. 

Πως να συνεισφέρετε: Διαδικασία δωρεάς 

Για να κάνετε κράτηση του έργου τέχνης που επιθυμείτε παρακαλούμε στείλετε email στην ηλ. διεύθυνση iliana@stateofconcept.org με το έργο για το οποίο ενδιαφέρεστε και περιμένετε να λάβετε επιβεβαίωση.  Για άμεση επικοινωνία, παρακαλούμε καλέστε στο:  (+30) 6945472694

------------------

Statement

Η ανθρωπότητα παγκοσμίως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει αποσαρθρώσει ακόμη και κάποια από τα πιο οργανωμένα και εύπορα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο.

Πριν ακόμα ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού, η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μόρια της Λέσβου, ήταν εφιαλτική. Ενώ οι εγκαταστάσεις του κέντρου αρχικά προορίζονταν για 3,100 άτομα, σήμερα  στεγάζουν πάνω από 22,000 παιδιά, γυναίκες και άνδρες. Σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να ληφθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενώ ακόμη και το τρεχούμενο νερό σπανίζει. Τα πρώτα κρούσματα του Covid-19 επιβεβαιώθηκαν στις 16 Μαρτίου και έκτοτε εξακολουθούν να αυξάνονται. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την επιρροή που θα έχει ο κορονοϊός σε ευάλωτες ομάδες που είτε ζουν υπό επισφαλείς συνθήκες, είτε έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, είτε βρίσκονται παγιδευμένοι σε συνωστισμένα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στοχεύουν να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού νερού και υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Επίσης, στοχεύουν στο να αυξήσουν το ιατρικό, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό, καθώς και την αγορά αναγκαίου εξοπλισμού.

Παρά τα επείγοντα καλέσματα για την αντιμετώπιση των επικείμενων κινδύνων της επιδημίας που απειλούν όλους τους πρόσφυγες, ελάχιστα μέτρα έχουν ληφθεί ως τώρα από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προσφυγική κρίση, είναι μεταξύ άλλων και συνέπεια πολέμων που έχουν διεξαχθή από πολλές από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, και η περιθωριοποίηση των προσφύγων είναι ένα από τα αποτελέσματα της ανόδου ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων και ρητορικών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός μας να αναδείξουμε τις απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν αυτή την στιγμή συνάνθρωποι μας στις προσφυγικές δομές της Μόρια και αλλού, ενώ υπογραμμίζουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση για μια δομημένη πανευρωπαϊκή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων. 

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σας!

Καλλιτέχνες για την Μόρια.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.