Και οι βιβλιόφιλοι δίνουν ραντεβού στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

Και οι βιβλιόφιλοι δίνουν ραντεβού στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

Το μήνυμα «Η Αθήνα διαβάζει...Βιβλία Παντού» αντηχεί στις γωνιές της πόλης και συνοδεύεται από την πραγματοποίηση πλήθους εργαστηρίων, βραδιών ποίησης, εκθέσεων, συναυλιών, βιβλιοπαρουσιάσεων και άλλων εκδηλώσεων και δράσεων που αντλούν έμπνευση από τις σελίδες της λογοτεχνίας και όχι μόνο.

Αφορμή για τα παραπάνω αποτελεί η επιλογή από την UNESCO της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, κατόπιν πρότασης του δήμου Αθηναίων. Στη διοργάνωση «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»συμμετέχει ενεργά και το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το οποίο προλειαίνει το έδαφος στις γειτονιές της Αθήνας, καλώντας τους κατοίκους να συμμετέχουν στο πλήθος δράσεων με πρωταγωνιστή το βιβλίο, να δημιουργήσουν ανταλλακτικές βιβλιοθήκες ή να πάρουν μέρος σε συζητήσεις με συγγραφείς. 

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, που λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με τον συντονισμό του Athens Partnership, έχει φροντίσει να προετοιμάσει τις γειτονιές της Αθήνας, συμπεριλαμβάνοντας από την αρχή της χρονιάς στις δράσεις που φιλοξενεί θεματικές δημιουργικές δραστηριότητες με άξονα το βιβλίο, οι οποίες υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» στα Ανοιχτά Σχολεία

Στις 27 και 29 Απριλίου, τα Ανοιχτά Σχολεία της Κυψέλης - 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και της Πλατείας Βικτωρίας- 2ο Γενικό Λύκειο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, οι οποίες προσεγγίζουν τον κόσμο του βιβλίου από διαφορετικό πρίσμα.

Ανοιχτό Σχολείο Κυψέλης - 45ο Δημοτικό Σχολείο
Μια βιβλιοθήκη για το σχολείο 
Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης, Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα 
Πότε: 27/04/2018, 18.30-20.30

Τα παιδιά γίνονται αρχιτέκτονες! 
Η Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα συνεργάζεται από τον Φεβρουάριο 2018 με το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, μετασχηματίζοντας μαζί με τα παιδιά τον σχολικό χώρο με στόχο να φιλοξενήσει την ανταλλακτική βιβλιοθήκη του σχολείου. Οι νεαροί συμμετέχοντες κατανοούν το χώρο του σχολείου, εξερευνούν τις ανάγκες τους, φαντάζονται ένα νέο χώρο. Εργάζονται με τα εργαλεία του αρχιτέκτονα με σκοπό να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μία πολυ-λειτουργική βιβλιοθήκη για το σχολείο και την κοινότητα.

Στις 27 Απριλίου πρόκειται να παρουσιάσουν στο κοινό τα πρώτα στάδια δημιουργίας της βιβλιοθήκης. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους νεαρούς κατασκευαστές, να μάθουν από τους ίδιους περισσότερα σχετικά με την ιδέα, τις εμπνεύσεις τους, τα σχέδια της βιβλιοθήκης  και να πάρουν μία γεύση για την πολύπλευρη σύνδεση της αρχιτεκτονικής με την εκπαιδευτική διαδικασία

Ανοιχτό Σχολείο Πλατείας Βικτωρίας-2ο Γενικό Λύκειο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»
Εκθέσεις φωτογραφίας και συναυλία
Πότε: 29/04/2018, 12.00-17.00

-Ιστορίες και Φωτογραφίες, Καρπός
-Τα βιβλία μέσα από το φακό,Greek Instagramers
-Ανοιχτή Συναυλία El Sistema, Impact Hub Labs MKO 

Το κοινό θα γνωρίσει τα έργα νέων φωτογράφων που εμπνεύστηκαν από σελίδες, βιβλία και ιστορίες. Οι φωτογράφοι της έκθεσης εκπαιδεύτηκαν στις δράσεις «Σεμινάριο Δημιουργικής Φωτογραφίας» από τους Greek Instagramers και «Μικροί Φωτογράφοι» από το φορέα Καρπός που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία.

Στον ίδιο χώρο, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ανοιχτή συναυλία της El Sistema Greece Orchestra, της νεοσύστατης ορχήστρας νέων που πραγματοποιεί εβδομαδιαίες πρόβες στο Ανοιχτό Σχολείο της Πλατείας Βικτωρίας - 2ο ΓΕΛ «Θεόδωρος Αγγελόπουλος». 

Πληροφορίες:

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος www.athensopenschools.gr ή καλέστε στο 2103462335.

Διευθύνσεις:

Ανοιχτό Σχολείο Πλατείας Βικτωρίας - 2ο Γενικό Λύκειο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Αχαρνών 80 & Χέυδεν, ΤΚ. 104 34
Ανοιχτό Σχολείο Κυψέλης - 45ο Δημοτικό Σχολείο, Πυθίας 38, Κυψέλη, ΤΚ. 113 64

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.