«Ιθάκη»: Ο Μίλτος Παύλου μελοποιεί ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη

«Ιθάκη»: Ο Μίλτος Παύλου μελοποιεί ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη

H Protasis Music και ο Μίλτος Παύλου, κοινωνικός επιστήμονας, ερευνητής της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη και συνθέτης παρουσιάζουν τον δίσκο «Ιθάκη», μία δισκογραφική παραγωγή με έντονο αρχειακό ενδιαφέρον, που προσεγγίζει το πολύτιμο Καβαφικό ποιητικό κεφάλαιο με σεβασμό στο έργο του και ιδιαίτερο συνθετικό και ερμηνευτικό ενδιαφέρον.

Ο Μίλτος Παύλου μελοποιεί τα εξής ποιήματα: «Θάλασσα του Πρωϊού», Η πόλις», «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Ιθάκη», «Φωνές», «Τείχη», «Θερμοπύλες», «Che fece… il gran rifiuto», «Τα παράθυρα», «Επέστρεφε», «Να μείνει», «Εκόμισα Εις την Τέχνη» και κλείνει ο δίσκος με μία αγγλική εκδοχή της Ιθάκης, σε δική του μετάφραση, καθώς και μία ακουστική εκδοχή του«Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον».

Η «Ιθάκη» ηχογραφήθηκε μεταξύ Αθήνας και Βιέννης, όπου ζει και εργάζεται ο Μίλτος Παύλου. Για την ενορχήστρωση της εργάστηκε ο μουσικός και συμπαραγωγός Σέργιος Βούδρης και τη τελική μίξη υπογράφει ο μουσικός και παραγωγός, Σταύρος Γεωργιόπουλος.

Κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε μικρό αριθμό συλλεκτικών CDs από την Protasis Music.

 

 

 

  • Ο πίνακας στο εξώφυλλο του δίσκου είναι του Μίλτου Παύλου
  • Το CD Digipack και το 20σελιδο booklet ετοίμασε γραφιστικά η Νεφέλη Παύλου-Musio.

Όπως αναφέρει ο Μίλτος Παύλου: «H συλλογή θέλει να συμβάλλει στην επιστροφή σε βασικές αρχές και αξίες σε μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία στην Ελλάδα και στον κόσμο. Συγκεντρώνει μουσικές εκφράσεις της ποίησης Καβάφη που δημιουργήθηκαν μέσα στα τελευταία σχεδόν σαράντα έτη, ως εσωτερική απόκριση σε προκλήσεις του προσωπικού και κοινωνικού βίου. Έρχεται σε μια στιγμή πολύπλευρης κρίσης της κοινωνικής μας συμβίωσης. Εστιάζοντας στα σημαντικά, ίσως να βοηθά να κοιτάξουμε μπροστά. Υπηρετεί ως μουσικό έργο την ανάγκη ενδοσκόπησης, αναστοχασμού και αναδημιουργίας. Ευελπιστεί να συμβάλλει, στο μικρό της μέτρο και μέγεθος, σε μια ατομική και συλλογική ανάταση και υπέρβαση, όπως συχνά μας επιτρέπει ή μας προτρέπει η ποίηση και η μουσική έκφραση».

Ως προς την αγγλόφωνη εκδοχή Ithaca, σε μετάφραση Μίλτου Παύλου που εμπεριέχεται ως bonus track στην ομότιτλη Συλλογή,  αναφέρει:

«Η συλλογή στοχεύει και σε ένα μη ελληνόφωνο κοινό. Εκτός από την απόδοση της Ιθάκης στα Αγγλικά ως bonus track, περιλαμβάνει ως κείμενο στην έκδοση του CD Album και την προσεκτική επιμέλεια της φωνητικής απόδοσης των ελληνικών στίχων των ποιημάτων στα αγγλικά (phonetic transliteration) έτσι ώστε και ένα μη ελληνόφωνο κοινό που αγαπά τον ποιητή, να μπορεί να παρακολουθήσει πιο εύκολα την ελληνική ερμηνεία της μελοποίησης κάθε ποιήματος.

Η έκδοση μιας εξ ολοκλήρου αγγλόφωνης συλλογής με σύγχρονες μεταφράσεις των ίδιων ποιημάτων στα αγγλικά από τον Μίλτο Παύλου, χτίζει πάνω και με σεβασμό στις υφιστάμενες σημαντικές μεταφράσεις που ήδη υπάρχουν, οικοδομώντας ένα νέο σύνολο σύγχρονων αγγλικών μεταφράσεων με μουσική και ρυθμική σφριγηλότητα. Η Ιθάκη στα Αγγλικά, σε μετάφραση από τον ίδιο τον Μίλτο Παύλου, ως bonus track της ελληνικής πρώτης συλλογής αποτελεί ένα δείγμα αυτής της δεύτερης συλλογής»

Αναλυτικά οι συντελεστές:

Μουσική και ερμηνεία: Μίλτος Παύλου

Ενορχήστρωση: Σέργιος Βούδρης

Συμπαραγωγή: Μίλτος Παύλου και Σέργιος Βούδρης 

Μουσικοί: Οδυσσέας Τζιρίτας (Κιθάρα), Μαριάνθη Καραγιάννη (Βιολί), Νεφέλη Λιούτα (Βιολί), Στέλιος Παπαναστάσης (Βιόλα), Weronika Kijewska (Τσελο), Σέργιος Βούδρης (μουσική εκτέλεση και χορωδιακά). 

Η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου συμμετέχει καταλυτικά με το τελικό ρεφρέν του Ιθάκη, όπως και η Ουκρανή πρόσφυγας οικογενειακή φίλη, σοπράνο Ιλιάνα-Χαϊντουκ-Κουτσερούκ με φωνητικά στο Acoustic Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον. 

Studios ηχογραφήσεων: Diskex Studio Αθήνα και Altāria, στο Bruckhaufen στη Βιέννη. 

Μίξη και mastering: Σταύρος Γεωργιόπουλος στο studio Diskex.

Σύντομο βιογραφικό Μίλτου Παύλου

Ο Μίλτος Παύλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Βιέννη, Αυστρία, υπηρετώντας στον Ευρωπαϊκό Φορέα για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA – EU Agency for Fundamental Rights). Ερευνητής-συγγραφέας με σπουδές Κοινωνιολογίας (Ιταλία) και Νομικής (Θεσσαλονίκη), έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε θεσμούς και φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη και στην Ασία. Στην Ελλάδα, υπηρέτησε ως Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη για 13 έτη, ενώ υπήρξε Διευθυντής ινστιτούτων και κέντρων μελέτης και καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (i-RED, Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ετερότητα, κ.ά.).

Παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του καριέρα συνθέτει και δημιουργεί τραγούδια στα ελληνικά και στα αγγλικά, για τον έρωτα, το ταξίδι, τόπους, ανθρώπους και για ό,τι αξίζει και ό,τι αλλάζει τη ζωή.

* Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μίλτου Παύλου δεν έχει σκοπό το κέρδος και κάθε ενδεχόμενο έσοδο από αυτήν προορίζεται σε δωρεές σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.