ΙΣΝ | «θάλλω»: Ξεχνώντας την Άνοια. Ξαναβρίσκοντας το Χαμόγελο.

ΙΣΝ | «θάλλω»: Ξεχνώντας την Άνοια. Ξαναβρίσκοντας το Χαμόγελο.

Η ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία του προγράμματος «θάλλω» ξεκίνησε από ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη και, παράλληλα, θέλουν να προσφέρουν χαμόγελο, πνευματική διαύγεια και να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με κύριο μέλημα την ενίσχυση της υποδομής του συστήματος ψυχαγωγίας των ηλικιωμένων. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Μέσω της δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων που προκύπτουν από τη συχνή επαφή των φιλοξενούμενων στις μονάδες με ομάδες εμψυχωτών και εθελοντών που τους επισκέπτονται.

 

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ενεργητική και όχι παθητική συμμετοχή των ηλικιωμένων. Κάθε συνάντηση ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως ενασχόληση με την τέχνη, συμμετοχή σε επιλεγμένα επιτραπέζια παιχνίδια, εκτενείς συζητήσεις σε θέματα που επιλέγουν οι ίδιοι, παιχνίδια ρόλων και, βέβαια, τραγούδι. Με αυτόν τον τρόπο, οι ηλικιωμένοι εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία. Το ψυχαγωγικό μοντέλο που προτείνει το πρόγραμμα «θάλλω», ενεργοποιεί και προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, απομακρύνει την σκέψη από τον πόνο, μειώνει το στρες λειτουργώντας αγχολυτικά και βοηθά στη μεγάλη μάχη ενάντια στην κατάθλιψη. Επιπλέον, διεγείρει την αυτοσυγκέντρωση και βοηθά τη μνήμη, δύο από τις πιο βασικές νοητικές λειτουργίες.

 

Το πρόγραμμα «θάλλω» αποτελεί μία πρωτοβουλία της εταιρείας θεάτρου Seveneleven και υλοποιείται σε δώδεκα Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αττική με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Η Seveneleven ιδρύθηκε το 2013 από τους ηθοποιούς Νότη Παρασκευόπουλο και Κωνσταντίνα Μαλτέζου και δραστηριοποιείται στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην φροντίδα των ηλικιωμένων.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.