Η ταινία του project #PaintTheChange κυκλοφόρησε

Η ταινία του project #PaintTheChange κυκλοφόρησε

Με μια νέα συναρπαστική δράση, το Impact Hub Athens συνεχίζει να υποστηρίζει και να προωθεί την κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος #Paint The Change. Μέσα από δημόσιες τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας σε Αθήνα, Λονδίνο, Βελιγράδι, Βράνιε και Σουμπότικα, επτά street artists ενώνουν δυνάμεις με νέους και μαθητές από 16 έως 25 ετών για να  να αντικατοπτρίσουν τους προβληματισμούς τους δίνοντάς τους πνοή μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε δύο άκρως σημαντικά κοινωνικά φαινόμενα. Την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση.

Στην Αθήνα, σε μία από τις πιο πολυπολιτισμικές γειτονιές της - την Κυψέλη -, το Impact Hub Athens συντόνισε μία σειρά εργαστηρίων με κύριο θέμα την κλιματική δικαιοσύνη. Η ομάδα των νέων συμμετεχόντων εξέφρασε προβληματισμούς σχετικά με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα ώστε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Κατά συνέπεια, η θεματολογία των τριών τοιχογραφιών του ΙΝΟ, του Δημήτρη Taxi & του BassmentRats, κινήθηκε γύρω από τους τρόπους με τους οποίους οι κάτοικοι των πόλεων μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στην απαραίτητη ενέργεια και τους πόρους για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής χωρίς να επιβαρύνουν τους κατοίκους της επαρχίας και χωρίς να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον ή να απειλείται η βιοποικιλότητα και η πολιτιστική κληρονομιά. Οι μαθητες συνενώθηκαν για να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά ένα μήνυμα αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ισότητας στην γειτονιά τους.

Αντίστοιχα, στο Ανατολικό Λονδίνο, ο street artist ATMA σε συνεργασία με εφήβους μετανάστες από το Μπαγκλαντές δημιούργησαν μια τοιχογραφία που αποτίει φόρο τιμής στο υγειονομικό προσωπικό του National Health Service (NHS), ενώ στο κέντρο της πόλης του Βελιγραδίου, ο Piros, δημιούργησε μία τοιχογραφία στο σταθμό των λεωφορείων που καταφθάνουν μετανάστες και πρόσφυγες από τις γειτονικές στη Σερβία χώρες. Η τοιχογραφία αυτή χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση και αποδοχή της κοινωνικής ποικιλομορφίας ασκώντας κριτική στην μεροληπτική στάση των μέσων επικοινωνίας στο τεράστιο ζήτημα του μεταναστευτικού κύματος.

Η παγκόσμια αυτή δημιουργική έκφραση αποτυπώνεται στην ταινία μικρού μήκους “Power to the Youth: Street Art for Climate and Diversity”, που μόλις κυκλοφόρησε. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την καλλιτεχνική δράση των street artists με περισσότερους από 180 νέους στις πόλεις αυτές - κατά τη διάρκεια του Brexit και της πανδημίας-  καθώς δουλεύουν, συζητούν και ανταλλάσσουν ιδέες για τα κρίσιμα θέματα της κλιματικής κρίσης, του ρατσισμού και της μετανάστευσης, σε ένα πλαίσιο ανοικτού διαλόγου με ανεκτικότητα και σεβασμό.

Το Impact Hub Athens μέσω του Paint the Change, συμβάλλει για ακόμα μία φόρα στην προσπάθεια ώστε ο δημόσιος χώρος να διαμορφωθεί σε  χώρο έκφρασης που παρέχει στους περαστικούς, τους επισκέπτες και τους κατοίκους ερεθίσματα με γνώμονα πάντα το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Την ταινία μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected]

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.