Η ελληνική πολυβραβευμένη ταινία animation «Στο Γύψο» πάει από το Hollywood στη Μόσχα

Η ελληνική πολυβραβευμένη ταινία animation «Στο Γύψο» πάει από το Hollywood στη Μόσχα

Μετά την πρόσφατη βράβευση της με το 1ο βραβείο στο Athens Animfest, (το μακροβιότερο θεσμό του animation στην Ελλάδα), η ταινία των Άκη Μελάχρη & Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου ταξίδεψε στην Καλιφόρνια (στο San Francisco & στο Los Angeles) και ετοιμάζει τις αποσκευές της για τη Μόσχα.

Ο μακροβιότερος κινηματογραφικός φεστιβαλικός θεσμός στην Ελλάδα στο χώρο του animation, το Athens Animfest, ολοκλήρωσε τη φετινή 16η διοργάνωση με την ανακοίνωση των βραβείων. Ανάμεσα στις 241 από όλο τον κόσμο, η εγχώρια ταινία που ξεχώρισε κι έφυγε με το πρώτο βραβείο, ήταν η ελληνική παραγωγή μικρού μήκους «Στο Γύψο».

 

Αυτό ήταν το 6ο βραβείο που κερδίζει η συσκηνοθεσία των Άκη Μελάχρη και Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου στη μέχρι τώρα σύντομη φεστιβαλική της πορεία. Με το δεύτερο βραβείο έφυγε η ταινία του Γιάννη Στεφανάκη «ο Τροχός» ενώ το τρίτο βραβείο δόθηκε στο «Surge Persephone» της Μυρσίνης Χατζηγεωργίου. 

Με τον αγγλικό τίτλο «Cast-Outs», ο Γύψος ταξίδεψε ήδη σε 16 φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, βραβεύτηκε στα Istanbul Film Awards, στο Druk International Film Festival στην περιοχή του Bhutan, βραβείο καλύτερης ταινίας animation στο Krimson Horyzon International Film Festival στην Ινδία, στο LA Indies στην Καλιφόρνια, στο New York International Film Style, Fashion & Women Festival, ενώ πήρε τιμητική μνεία στα Toronto Film Channel Awards. Ήδη προβλήθηκε στο San Francisco Greek Film Festival, κι από τις 10 μέχρι τις 30 Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες για βραβείο ταινίες animation στο Los Angeles Greek Film Festival. Επόμενοι σταθμοί το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών Ταινιών της Μόσχας και στο τέλος του μήνα το Yard Film Festival. 

Η υπόθεση καταγράφει την περιπέτεια ενός δεσμοφύλακα από την επαρχία
που θα καταλήξει ολόκληρος σε γύψο - και θα χάσει τη δουλειά του - όταν δεν καταφέρνει να σταματήσει την απόδραση των κρατουμένων. Με νέα ιδιότητα και πολλαπλά κατάγματα, θα συναντηθεί ξανά με τους κλέφτες. Τελικά, οι δεξιότητες που είχε όσο ήταν αρτιμελής δεν θα φανούν απαραίτητες στην προσπάθειά του να σταματήσει τη νέα τους απάτη· όπως λέει ο λαός μας, ο ψεύτης και ο κλέφτης… τον πρώτο χρόνο χαίρονται. 

Η ταινία «Στο Γύψο» είναι μια παραγωγή της YouNone, εταιρίας παραγωγής
και προώθησης comics και animation, ιδιοκτησίας του του Άρη Ασημακόπουλου. Φωνές χαρίζουν οι Γιώργος Καραμίχος, Νίκος Μύρτου, Σαλίνα Γαβαλά, Τιμόθεος Θάνος, Θανάσης Βισκαδουράκης, Χρήστος Γιακουμόπουλος κ.ά. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Γιώργος Σιτώτης και το σενάριο υπογράφουν οι Γιώργος Κομιώτης και Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος.
 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.