Γιωργής Τσουρής: ο νικητής του φετινού βραβείου "Δημήτρης Χορν"

Γιωργής Τσουρής: ο νικητής του φετινού βραβείου "Δημήτρης Χορν"

Στον Γιωργή Τσουρή απονεμήθηκε το φετινό βραβείο "Δημήτρης Χορν", που συμπληρώνει την επετειακή χρονολογία των 20 χρόνων. Ο φετινός νικητής, γεννημένος το 1986 στη Λευκωσία, είναι απόφοιτος του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, ενώ διαθέτει και σπουδές κλασικής μουσικής. Αφορμή της βράβευσής του στάθηκε η ερμηνεία του στον ρόλο του Γρηγόρη στα «170 τετραγωνικά (Moonwalk)», ένα δυνατό κείμενο, γραμμένο από τον ίδιο και επιδέξια σκηνοθετημένο από τον Γιώργο Παλούμπη, που ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του πέρσι από το Από Μηχανής Θέατρο και συνεχίζεται με συνεχή sold out φέτος στο θέατρο Ιλίσια-Βολονάκης. Το περιεχόμενο του εστιάζει  στην Ελλάδα του σήμερα, ξεδιπλώνοντας μια ιστορία που συνδυάζει έντονες κωμικές και δραματικές στιγμές. Αγωνία, χιούμορ και κυρίως σκληρός ρεαλισμός είναι διάχυτα, οι ήρωες είναι καθημερινοί άνθρωποι, άτομα της διπλανής πόρτας, που εμπλέκονται σε καταστάσεις ακραίες και αναγνωρίσιμες, χτίζοντας μια σύγχρονη οικογενειακή τραγωδία.

Επιπλέον, ο Γιωργής Τσουρής έχει σκηνοθετήσει την παράσταση "Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ - Αθηναίων Δράματα", τη δραματουργική σύνθεση του Γιάννη Λιγνάδη, βασισμένη σε κείμενα του Ξενοφώντα και του Θουκυδίδη, που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Εθνικό Θέατρο.

 

Για την ιστορία του θεσμού το βραβείο αφορά τον σταυρό που φορούσε ο Δημήτρης Χορν - συμπληρώνονται φέτος 99 χρόνια από τη γέννησή του- και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού για τη χρονιά που έχει προηγηθεί. Ο σταυρός ετησίως περνάει από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, μαζί με μια περγαμηνή και το χρηματικό έπαθλο των 3000 ευρώ. Θεσμοθέτης του βραβείου -χρηματοδοτείται από τον Γιάννη Χορν- είναι ο Σταμάτης Φασουλής, που αναφερόμενος στους μέχρι στιγμής νικητές τους χαρακτήρισε "στυλοβάτες του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου", ενώ κάνοντας λόγο στο βραβείο είπε ότι αποτελεί ένα "δώρο ανταπόδοσής του προς το θέατρο, για όσα καλά προσέφερε απλόχερα σε εκείνον", καταλήγοντας με την ελπίδα για τη συνέχιση του θεσμού και στη μετέπειτα εποχή. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος, στο πλαίσιο της δικής του αναφοράς για τον θεσμό, μίλησε για μια γενιά "ψαγμένων ηθοποιών". Το "έπαθλο" παρέδωσε ο περσινός νικητής Μιχάλης Συριόπουλος με την παρουσία του συνόλου σχεδόν των μέχρι στιγμής βραβευμένων, που σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της βραδιάς τραγούδησαν σαν κρίκοι μιας  αδιάσπαστης αλυσίδας τον «ύμνο» τους «Ηθοποιός σημαίνει φως, κι είναι καημός πολύ πικρός….» από την ταινία του Ελία Καζάν "Αμέρικα-Αμέρικα" με την ανεξίτηλη μουσική επένδυση του Μάνου Χατζιδάκι.

 

Ο Γιώργος Τσουρής με εμφανή και κατά δήλωσή του γλυκιά αμηχανία, ευχαρίστησε τους συντελεστές του «170 τετραγωνικά», την οικογένειά του και συγκινημένος έκανε αναφορά στον πρόωρα χαμένο Βαγγέλη Ρωμνιό, φίλο του και συνδημιουργό του εξαιρετικού «Χαρτοπόλεμου».

Συνυποψήφιοι του ήταν οι ηθοποιοί  Αυγουστίνος Κούμουλος, Έκτορας Λιάτσος, Βασίλης Μαγουλιώτης και Μιχαήλ Ταμπακάκης.Την κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος (πρόεδρος), Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και Αντιγόνη Καράλη.

Από το 2001 ως το 2019 έχουν βραβευτεί -με χρονολογική σειρά απονομής- οι Δημήτρης Ήμελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Κώστας Γάκης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Πανταζάρας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Συριόπουλος.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.