Για πρώτη φορά επίσημο ΛΟΑΤΚΙ+ λεξιλόγιο στη Νοηματική Γλώσσα!

Για πρώτη φορά επίσημο ΛΟΑΤΚΙ+ λεξιλόγιο στη Νοηματική Γλώσσα!

Το Σωματείο ΛΟΑΤ ΑμεΑ σε συνεργασία με την κοινωνική εταιρεία HandsUp Agency, δημιούργησε το πρώτο επίσημο λεξιλόγιο ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογίας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.  Η επιστημονική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό, αποτελείτο από μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, διερμηνείς ελληνικής νοηματικής γλώσσας, δασκάλους ελληνικής νοηματικής γλώσσας και Κωφούς/-ες εμπειρογνώμονες. Το έργο της επιστημονικής επιτροπής περιελάμβανε τον συντονισμό καθώς και τη διαμόρφωση υλικού για την δημιουργία του λεξιλογίου.

Βασικοί όροι από το λεξικό ορολογιών της Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, μαζί με νέους, καθώς και αδόκιμους όρους που πλέον γίνονται ορθοί, δημιουργούν ένα αρκετά πλούσιο λεξιλόγιο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα που θα βοηθήσει και την διαδικασία της διερμηνείας των ΛΟΑΤΚΙ+ εκδηλώσεων, που όλο και περισσότερες τα τελευταία χρόνια γίνονται με ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, αλλά θα εξελίξει και την γενικότερη επικοινωνία και ενημέρωση γύρω από την ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία.

Το λεξιλόγιο ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογίας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα έχει αναρτηθεί τόσο στην ιστοσελίδα της ΛΟΑΤ ΑμεΑ, όσο και της HandsUp.

Η Δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το John S. Latsis Public Benefit Foundation, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Bodossaki Foundation – Ίδρυμα Μποδοσάκη”.

Το λεξιλόγιο μπορείτε να το δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://hands-up.org/pf/prosvasimotita-lexilogio-loatki-plus-orologias/

https://loatamea.gr/loatki-lexilogio/

Λίγα λόγια για τη HandsUp:

Η εταιρία HandsUp ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο  του 2017 και είναι το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα.

Σκοπός της είναι η ισότιμη πρόσβαση κωφών και βαρήκοων πολιτών στην ενημέρωση. Προσφέρει υπηρεσίες διερμηνείας κάθε είδους (για ιδιώτες, συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις κ.ά.) στη νοηματική γλώσσα και χειλεανάγνωση.

Η HandsUp, στο πλαίσιο της εταιρικής της υπευθυνότητας προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας σε κωφά και βαρήκοα άτομα μέσω της ιστοσελίδας hands-up.org. Όλοι οι διερμηνείς της είναι πιστοποιημένοι από το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και μέλη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών (efsli).

Η HandsUp από το 2017 μέχρι και σήμερα έχει αποσπάσει πέντε βραβεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και για την συμβολή της στον τομέα της προσβασιμότητας στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το Σωματείο ΛΟΑΤ ΑμεΑ:

Η κοινότητα ΛΟΑΤ ΑμεΑ δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2016 και στόχο έχει την υποστήριξη αλλά και ενδυνάμωση όλων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που ζουν έχοντας ταυτόχρονα και μία αναπηρία. Βασικός της στόχος και επιδίωξη όλα αυτά τα χρόνια, ήταν και είναι να ενημερώνει αρχικά τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, για τους τρόπους προσβασιμότητας των μελών της ΛΟΑΤ ΑμεΑ αλλά και τα δικαιώματα τους.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.