Εθνικό Θέατρο: Το πρόγραμμα της σεζόν 2025-2026 / Με νέα πνοή

Εθνικό Θέατρο: Το πρόγραμμα της σεζόν 2025-2026 / Με νέα πνοή

Σε μια λιτή, αλλά ζεστή τελετή, που έλαβε χώρα χθες στο αίθριο της Αγίου Κωνσταντίνου -αν και η ξαφνική βροχή λειτούργησε αρχικά ως μικρή αναποδιά-, χωρίς κλισέ και επισημότητες, η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Αργυρώ Χιώτη, στην πρώτη της παρουσία στους εκπροσώπους του Τύπου, σύστησε το σύνολο των συνεργατών της και ταυτόχρονα δημοσιοποίησε το πρόγραμμα για τη σεζόν 2025-2026.

 

Με την Ιώ Βουλγαράκη ως Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια, το δίδυμο Νεφέλη Μαϊστράλη και Ακύλλα Καραζήση ως Διευθυντές της Πειραματικής -μετακομίζει στο θέατρο Δίπυλον και παύει να προσδιορίζεται αλλά και να αφορά αποκλειστικά νέους δημιουργούς- και τη Μαρία Μαγκανάρη, που παραμένει στη διεύθυνση του Μικρού Εθνικού, έδωσαν το σύνθημα της νέας εποχής: με αφετηρία τη γλώσσα, που οδηγεί στην ποικιλότροπη έκφραση, ένα ταξίδι διεύρυνσης των ορίων ξεκινά. Πέρα από τα μεγάλα έργα και τις κλασικές δραματουργίες, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Αργυρώ Χιώτη «το Εθνικό στρέφεται ταυτόχρονα προς ένα διερευνητικό θέατρο του σήμερα: διαπεδιακό και διακαλλιτεχνικό, συνειδητά ανοιχτό προς την πολυφωνία και τη διαφορετικότητα κάθε είδους».

 

Το πρόγραμμα

Εμφανώς απέχει από την παρουσία των συνήθως επαναλαμβανόμενων προσώπων, παίρνει το ρίσκο να παρουσιάσει, δίνοντας ταυτόχρονα στο κοινό την ευκαιρία να τα γνωρίσει, άγνωστα κατά κύριο λόγο έργα, αρκετά σε φάση συγγραφής, δεν περιέχει καμία κωμωδία και κανέναν παλαιότερης γενιάς Έλληνα συγγραφέα στο ρεπερτόριό του, εντάσσει τον χορό στην Κεντρική Σκηνή, συμπράττει με διεθνείς σκηνές. Είναι σαφές ότι ένας φρέσκος άνεμος πνέει, αφήνοντας κατά μέρους παραδόσεις και στεγανά, μένει να αποδειχθεί -και αισιοδοξούμε- η συμπόρευση του κοινού στη νέα οπτική. Αξιοσημείωτο της νέας φιλοσοφίας και της έμπρακτης ανοικτότητας είναι ότι για όλες τις παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν ακροάσεις (ξεκινούν εντός του μήνα), για αυτό και στην παρούσα φάση ανακοινώνονται μόνο τίτλοι και βασικοί συντελεστές.   

Η σεζόν ξεκινά τον Οκτώβριο με τρεις επαναλήψεις: Φάουστ (Γκαίτε, σκηνοθεσία  Άρης Μπινιάρης), Καρυάτιδα (Γ. Καπουτζίδης, σκηνοθεσία Κ. Μαυρογεώργη, η παράσταση μετακομίζει στο θέατρο ΚΑΠΠΑ, καθώς το Ρεξ για την προσεχή σεζόν θα είναι κλειστό) και Τρεις Αδερφές (Τσέχωφ, σκηνοθεσία Μαρία Μαγκανάρη). Τον ίδιο μήνα θα έχουμε και την πρώτη νέα παράσταση του Εθνικού, που αν και κατά κύριο λόγο θα αφορά τους νεαρότερους θεατές, αναμένεται να γοητεύσει περισσότερους, καθώς η Γεωργία Μαυραγάνη, με τη συνδρομή της μουσικής και της ποίησης της Λένας Πλάτωνος, θα αφηγηθεί τις Περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων (Λιούις Κάρολ).

Τον Νοέμβριο θα δούμε το Cow/ Deer των Κ. Mitchell, N. Segal και M. Wilson, μια σύμπραξη με το Royal Court Theatre του Λονδίνου. Μια παράσταση αποκλειστικά ηχητική, που θα εξιστορήσει την ζωή δύο εκπροσώπων του ζωικού βασιλείου, ενός ελαφιού και μιας αγελάδας. Η παράσταση θα ανέβει αρχικώς στο Λονδίνο με Αγγλίδες ερμηνεύτριες, ενώ τη σκηνοθεσία για την ελληνική απόδοση έχει αναλάβει η Ειρήνη Φαναριώτη.

Άλλη μια σημαντική σύμπραξη έρχεται τον Δεκέμβριο, αυτήν τη φορά με το Pina Bausch Foundation. To Kontakthof της P. Bausch, 37 χρόνια μετά την παρθενική του εμφάνιση στο Ηρώδειο, θα γεμίσει με χορό την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού.

Τον Μάρτιο ο Χρήστος Θεοδωρίδης θα σκηνοθετήσει το UN SACRE του Γκιγιόμ Πουά. Σε μια παράσταση που παραπέμπει σε θέατρο-ντοκουμέντο, ένας θάνατος θα φέρει σε επαφή διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, κάνοντάς τους να ξετυλίξουν τις ποικίλες σκέψεις και συναισθήματά τους. Τον ίδιο μήνα θα παρακολουθήσουμε την ίσως πιο αναμενόμενη παράσταση,  τον Βυσσινόκηπο  (Τσέχωφ), σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου και στις βασικές ερμηνείες τις Ράνια Οικονομίδου, Υβόνη Μαλτέζου και την Αμαλία Μουτούση. Την ίδια περίοδο η Μαρία Πανουργιά θα διασκευάσει το Κουκλόσπιτο του Χ. Ίψεν, παρουσιάζοντας τη δική της Κουκλίτσα.

Στην Πειραματική Σκηνή την τρέχουσα σεζόν θα ανέβουν δουλειές των  Α. Καζάζου, Θ. Μεταξά, Στ. Σιάμου, Μ. Μπουζιούρη, Μ. Πητίδη, Φ. Σιώτα. Τον Ιανουάριο στην Εφηβική Σκηνή θα ανέβει το κείμενο της Κατερίνας-Λούβαρη Φασόη  Η ώρα του ονείρου, σε σκηνοθεσίατ Παντελή Δεντάκη, μια ιστορία νεαρών έφηβων αθλητών που αναζητούν την ταυτότητά τους.

 

Από τις πιο αξιοσημείωτες ειδήσεις που προέκυψαν από τη χθεσινή εκδήλωση αποτελεί η ίδρυση διαδικτυακού ραδιοφώνου του Εθνικού με εκπομπές για το θέατρο, συζητήσεις, podcast κ.ά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαφαίνονται οι παράλληλες δράσεις: Κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα θα συναντιούνται και θα συζητούν διακεκριμένοι εκπρόσωποι από τον επιστημονικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ κάθε τελευταίο ένας / μια συγγραφέας θα μοιράζεται κομμάτια από το κείμενο που γράφει. Στο ίδιο μήκος με τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχιστούν οι κοινωνικές δράσεις του Εθνικού με τους Ηλία Κουνέλα, Στάθη Γράψα και Όλια Λαζαρίδου να συνεχίζουν το σπουδαίο τους έργο.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:  εδώ

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.