Εταιρία Θεάτρου Χώρος :: σεμινάρια και εργαστήρια της σεζόν 2021-2022

Εταιρία Θεάτρου Χώρος :: σεμινάρια και εργαστήρια της σεζόν 2021-2022

Η Εταιρία Θεάτρου Χώρος ανακοίνωσε τα εργαστήρια και τα σεμινάρια που θα διεξαχθούν τ, η φετινή χρονιά 2021-2022. Οι διδάσκοντες θα είναι οι Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα, Ελένη Ευθυμίου και Θανάσης Δόβρης.

Ετήσιο Εργαστήρι Υποκριτικής με την Έλενα Μαυρίδου και τη Δήμητρα Κούζα

Την επιτυχημένη του λειτουργία συνεχίζει για 6ο χρόνο το Ετήσιο Εργαστήρι Υποκριτικής της Εταιρίας Θεάτρου Χώρος, με κεντρικό άξονα την υποκριτική με μάσκα. Μία μέθοδος κι ένα εργαλείο που δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος, ώστε ο ηθοποιός να εξασκήσει σε βάθος τις προσωπικές του δυναμικές, ποιότητες και δυνατότητες και να ανακαλύψει τον σκηνικό του εαυτό. Το Εργαστήριο θα διαρκέσει από τις 11 Οκτωβρίου 2021 έως τις 6 Ιουνίου 2022 και απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές, κουκλοπαίχτες και performers.

A’ Κύκλος I Ουδετερότητα

Κατά τη διάρκεια του Α’ κύκλου, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν και θα διευρύνουν τις σωματικές και φωνητικές τους δυνατότητες. Τα κέντρα κίνησης, η ενεργή ακινησία, ο αυτοσχεδιασμός, η ουδέτερη μάσκα, οι βασικές αρχές της αφήγησης και η πρώτη προσέγγιση της ανάγνωσης ενός κειμένου θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία, που θα προετοιμάσουν τον ηθοποιό για την επαφή του με τη μάσκα χαρακτήρα.

Β’ Κύκλος I Μάσκα Χαρακτήρα

Κατά τη διάρκεια του Β’ κύκλου θα γίνει εισαγωγή στην ολόκληρη μάσκα (full face mask) και τη μάσκα χαρακτήρα (character mask). Μέσα από τη μεθοδολογία της μάσκας, θα διερευνηθεί η δημιουργία ενός χαρακτήρα από την αρχή: η σωματική του συμπεριφορά, η φωνή του, οι χειρονομίες του. Παράλληλα, μέσα από τον λεκτικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό, θα αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο ο χαρακτήρας θα αποκτήσει σκηνική υπόσταση.

Γ’ Κύκλος I Παρουσίαση

Στον Γ’ και τελευταίο κύκλο του εργαστηρίου, οι μάσκες χαρακτήρα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους αλλά και με δοσμένα κείμενα, αλληλεπιδρούν και αυτοσχεδιάζουν λεκτικά, με στόχο τη δημιουργία μίας παρουσίασης – παράστασης στο Θέατρο Χώρος.

Μέρες και ώρες: Κάθε Δευτέρα από 11/10/2021 έως 6/6/2022 Ι 11:00-16:00
Κόστος: 960 ευρώ [Εξόφληση σε τρεις δόσεις & 20% έκπτωση σε περίπτωση προεξόφλησης]

Σεμινάριο Υποκριτικής με την Έλενα Μαυρίδου

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ γράφει το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” ανάμεσα στο 1591 και το 1595, προτού ακόμα κλείσει τα 30 του χρόνια. Με οδηγό το αριστουργηματικό έργο του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα και εργαλείο τη θεατρική μάσκα, το σεμινάριο της Εταιρίας Θεάτρου Χώρος με την Έλενα Μαυρίδου έχει ως στόχο τη διερεύνηση των κεντρικών αρχετυπικών χαρακτήρων, νέων και γηραιότερων, μίας από τις πιο σπαρακτικές ερωτικές ιστορίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση.

Πώς μπορεί ο ηθοποιός να ερμηνεύσει πολλούς διαφορετικούς ρόλους μέσα στο ίδιο το έργο; Ποιος είναι ο ρόλος της θεατρικής μάσκας; Πώς μεταμορφώνεται το σώμα και πώς απορρέει ο λόγος μέσα από αυτήν;

Μέρες και ώρες: Κάθε Δευτέρα 3/1 έως 28/3/2022 Ι 16:30-19:30
Κόστος: 300 ευρώ

Σεμινάριο Υποκριτικής με τον Θανάση Δόβρη

«Όταν η εμπλοκή ξεκινάει από το τραπέζι»

Ο Θανάσης Δόβρης θα πραγματοποιήσει το σεμινάριο υποκριτικής “Όταν η εμπλοκή ξεκινάει από το τραπέζι”, που θα διερευνά τον ποιητικό λόγο και τη σχέση του με τον σύγχρονο θεατρικό λόγο. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα αποκαλυφθεί η καθοριστικής σημασίας αξία της θεατρικής ανάγνωσης, όχι με όρους “αριστείας’’ αλλά με την έννοια της δέσμευσης. Το διάβασμα του ηθοποιού θα αντιμετωπιστεί ως τρόπος ζωής και ως αποφυγή της καλής “επίσημης’’ ανάγνωσης. Με όχημα σκηνές από την παγκόσμια μυθιστορηματική αφήγηση, το σεμινάριο θα εξερευνήσει όλα τα εργαλεία διαχείρισης του ποιητικού λόγου και τους τρόπους με τους οποίους μετουσιώνεται σε ένα σύγχρονο, παλλόμενο και ζωντανό λόγο.

Μία φυσική καταστροφή όπως η πανδημία αυτόματα ορίζει έναν λευκό καμβά έτοιμο προς όλες τις πιθανότητες, να ζωγραφιστεί από την αρχή. Σε αυτό το πεδίο, ο εξουσιαστής και ο εξουσιαζόμενος θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους, για το δικό τους όφελος ο καθένας. Το ζήτημα της εξουσίας, η δυνατότητα άσκησής της, η ευκαιρία να παίξει με τα όρια, είναι ζητήματα που θίγονται στον Μακβέθ και θα διερευνηθούν στο πλαίσιο του Σεμιναρίου.

Μέρες και ώρες: 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29, 30/1 και 4, 5, 6/2 Ι 12:00-16:00
Κόστος: 150 ευρώ

Σεμινάριο Υποκριτικής με την Ελένη Ευθυμίου

«Μελέτη επάνω στη χορική λειτουργία – το άτομο, το σύνολο και το τυχαίο».

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός δυναμικού θεατρικού συνόλου; Ποια πρέπει να είναι η λειτουργία του ηθοποιού μέσα σε αυτό, ποιες οι ευθύνες του και ποιες οι ελευθερίες του; Με τελικό στόχο τη σύνθεση ενός σύγχρονου χορικού, οι συμμετέχοντες θα εξασκήσουν τις αντιληπτικές τους ικανότητες, θα κληθούν να εργαστούν ομαδικά και να ανταπεξέλθουν συνδυαστικά στη συνθήκη της μουσικής ακρίβειας και της αυτοσχεδιαστικής ελευθερίας. Στο κλείσιμο του σεμιναρίου, το αποτέλεσμα της εργασίας θα παρουσιαστεί ως ζωντανός αυτοσχεδιασμός - παρέμβαση, έξω από τον χώρο πρόβας, στον αστικό ιστό, δοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα όρια μεταξύ της αυστηρής προαποφασισμένης δομής και της επανανοηματοδότησης που μπορεί να δώσει στο θέατρο ο χώρος, το κοινό και το τυχαίο.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να έχουν μελετήσει το κείμενο, που θα τους σταλεί ηλεκτρονικά.

Μέρες και ώρες: 15, 16, 17, 18, 19, 20/2 Ι 11:00-16:00
Κόστος: 140 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: [email protected] & 6988441969

Θέατρο Χώρος
Πραβίου 6, Βοτανικός
Τηλ.: 2103426736
Νέο Website: https://horostheatre.gr/
FB: Horos Theatre Company
E-mail: [email protected]

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.