EQUAL_GEN: Νέες και νέοι για την ισότητα των φύλων

EQUAL_GEN: Νέες και νέοι για την ισότητα των φύλων

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στη νέα γενιά για τη συναίνεση, τα σωματικά όρια, την υγιή σχεσιακότητα, τα έμφυλα στερεότυπα με ένα τρόπο ζωντανό και διαδραστικό;

Το Κέντρο Διοτίμα, οι Emantes και η Anasa Cultural Center ενώνουν τις δυνάμεις τους στο νέο έργο «EQUAL_GEN: Νέες και νέοι για την ισότητα των φύλων» που περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις επιμόρφωσης, ενδυνάμωσης, ευαισθητοποίησης και τέχνης για νέες και νέους.

Η σημασία των δράσεων πρόληψης σε εφήβους και νέες/νέους ενήλικες έχει επισημανθεί, καθώς η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικότητας αποτελούν περίοδο διαμορφωτικών εμπειριών ως προς τις πεποιθήσεις και τον τρόπο βίωσης και έκφρασης του φύλου. 

Οι δράσεις του έργου απευθύνονται σε πάνω από 900 νεαρά άτομα, ηλικίας 16-30 ετών, από διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, με ποικίλες έμφυλες ταυτότητες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Δουλεύοντας με τη νέα γενιά στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ρωγμές στις κυρίαρχες και στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα φύλα και τις ταυτότητες, που επηρεάζουν καθοριστικά τις επιλογές τους ως προς την εκπαίδευση, τις διαπροσωπικές σχέσεις και ττην εργασία, διαιωνίζοντας την έμφυλη ανισότητα και βία.

Σημαντική καινοτομία του έργου είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τέχνης, παραστατικών και εικαστικών εργαλείων, μέσα από διαδραστικά εργαστήρια με νέες/νέους καλλιτέχνες, για την προσέγγιση των ζητημάτων έμφυλης ισότητας, βιωματικά και εξωγλωσσικά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν εεπιμορφωτικές δράσεις για 600 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με στόχο να τους παρασχεθούν τα εργαλεία για τον εντοπισμό και την υποστήριξη παιδιών και εφώβων, με εμπειρίες κακοποίησης. Τέλος, μέσω μιας ψηφιακής καμπάνιας, θα απευθυνθούμε στα νεανικά κοινά αλλά και το ευρύ κοινό για την ευαισθητοποίηση τους γύρω από τα έμφυλα δικαιώματα.

Με όραμα τη δημιουργία μιας κοινωνίας έμφυλης δικαιοσύνης, ευελπιστούμε το έργο EQUAL_GEN να συμβάλει στην αφύπνιση των νέων ανθρώπων, ώστε να γίνουν φορείς κοινωνικής αλλαγής, πρέσβειρες και πρεσβευτές μιας κοινωνίας χωρίς έμφυλη βία και στερεότυπα. 

*Το έργο «EQUAL_GEN : Νέοι και νέες για την ισότητα των φύλων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Διοτίμα και εταίρους το Anasa Cultural Center  και τους Emantes International LGBTQIA + Solidarity.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λινχεσταίν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με την υπεύθυνη εποκοινωνίας του έργου Νατάσα Κεφαλληνού στο [email protected]. ή στο 210 3244380.

Επισκεφτείτε τη σελίδα του έργου: www.diotima.org.gr 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.