Επίσκεψη στη νέα έκθεση του ΕΜΣΤ "Why Look at Animals?" // Για το δικαίωμα στην ζωή και τη συνύπαρξη!
2025-05-22
Το Why Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή αποτελεί την πρωτότυπη και πρωτοποριακή έκθεση του ΕΜΣΤ, που θέτει στο επίκεντρο τα δικαιώματα των ζώων, κυρίως σε ό,τι αφορά την ζωή τους, τον αγώνα που χρειάζεται για την υπεράσπιση και την αναγνώρισή τους, μέσα στις συνθήκες έντονης βίας που δέχονται από τη συνύπαρξη με τους ανθρώπους. Αφορμή για την έμπνευση της θεματικής αποτέλεσε το όμοτιτλο κείμενο του John Berger (1980), Why Look at Animals, που εξετάζει τη σχέση ανθρώπων και ζώων στη σύγχρονη εποχή, καταλήγοντας στην περιθωριοποίηση των δεύτερων. Σημειώνει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας «τα ζώα γεννιούνται, έχουν την ικανότητα να αισθάνονται και είναι θνητά, Σε αυτά τα σημεία μοιάζουν με τον άνθρωπο. Ως προς την επιφανειακή τους ανατομία , τις συνήθειές τους, τον χρόνο τους, τις φυσικές τους ικανότητες διαφέρουν από τον άνθρωπο. Είναι εξίσου όμοια και διαφορετικά. Το ζώο εξετάζει τον άνθρωπο με κάθε λεπτομέρεια διαμέσου της στενής αβύσσου της μη κατανόησης».
Η έκθεση αριθμεί πάνω από 200 έργα, τα οποία -για πρώτη φορά- καταλαμβάνουν το σύνολο των ορόφων του μουσείου και την πλειονότητα των χώρων του, κατατάσσοντάς την έτσι στη μεγαλύτερη που έχει οργανωθεί στο ΕΜΣΤ, ενώ σε διεθνές επίπεδο ως την πρώτη μεγάλη με θέμα την ευημερία των ζώων.

Στοχοθεσία της έκθεσης είναι να τροφοδοτήσει τον επιβαλλόμενο διάλογο σχετικά με τις συνθήκες ζωής και εκτροφής των ζώων, την άγρια εκδοχή τους, τα κατοικίδια, να αναδείξει τον νοητικό και συναισθηματικό τους κόσμο. Με έναν λόγο σκοπεύει να θέσει το ζωικό βασίλειο ως αναπόσπαστη παράμετρο του πλανήτη, ως ένα κομμάτι άμεσα συνδεδεμένο με τους ανθρώπους, με τους οποίους πρέπει να έχουν σχέση ισοτιμίας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ και επιμελήτρια της έκθεσης «στόχος είναι να τονιστεί η επιτακτική ανάγκη να υπερασπίσουμε τη μη ανθρώπινη ζωή, για την οποία ακόμα αδιαφορούν επί το πλείστον η πολιτική, οι επιχειρήσεις, η βιομηχανία, η γεωργία, αλλά συχνά και ο κόσμος του θεάματος. Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει την εξαιρετικά προβληματική πτυχή της κυρίαρχης πρακτικής μας να αντιμετωπίζουμε τα ζώα ως εμπορεύσιμα αγαθά και ως προϊόντα. Φιλοδοξία είναι να προκαλέσει μια συζήτηση γύρω από την ηθική και την πολιτική του τρόπου που φερόμαστε στα ζώα».




























φώτο: N. Ρουμπής @rouniko