Ένα μικρό αφιέρωμα στους μεγάλους The Steams

Ένα μικρό αφιέρωμα στους μεγάλους The Steams

Ακούγοντας για πρώτη φορά τους Steams απορείς. Πώς γίνεται να είναι τόσο καλοί και γιατί δεν τους ανακάλυψες νωρίτερα; Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά, αφού μπορείς να κάνεις εύκολα και γρήγορα ένα catch up.

Οι Steams, λοιπόν, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη μουσική το 2016 με το ‘διπλό’ single Feed/Green Fire. To ‘μακρινό’ 2018 έρχεται ο πρώτος θρίαμβος με τον πρώτο τους δίσκο Wild Fermet. Ένα συνονθύλευμα rock, ψυχεδέλειας και folk κατακλύζει, ήδη, από το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, The Harvest, την ατμόσφαιρα. Ποιητικοί και συνάμα ρομαντικοί στίχοι τραγουδιούνται-απαγγέλονται με τη βραχνή φωνή του Πάνου Δημητρόπουλου, υπό τον ήχο κιθάρων και κρουστών. Όλα με μια αίσθηση μυστικισμού να περικλείει, σαν σε τελετή με ψαλμωδίες, κορυφώνονται σε εντυπωσιακά ρεφρέν ή παθιασμένα κλεισίματα. Φυσικά, ποτέ δεν λείπουν και οι εκπλήξεις. Στον εν λόγω δίσκο και πιο συγκεκριμένα στο Perfect Storms from Afar μπορεί κανείς να αναγνωρίσει εύκολα τη φωνή του Ψαραντώνη στην εισαγωγή να δίνει το λάκτισμα για ένα τραγούδι που μας γεμίζει μια απόκοσμη οικειότητα. Μέσα στα εντυπωσιακά κομμάτια αυτού του άλμπουμ δεν μπορούμε να μη συμπεριλάβουμε και το, ίσως γνωστότερο τραγούδι του συγκροτήματος, Fjordian Blue, ένα κομμάτι που ξεκινά με την πιο εύθυμη διάθεση για τραπεί στο ρεφρέν σε ήρεμο- καταπραϋντικό ροκ, δίνοντάς του έναν άλλο τόνο. Στον ίδιο τόνο θα κυμανθεί και το The Beautiful, η ήρεμη δύναμη, με νότες blues που σε προκαλούν να το χορέψεις νοσταλγικά σε κάποιο μισοσκόταδο. Με αυτά και πολλά άλλα κλείνει ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος και δεν αφήνει τίποτα λιγότερο από μια αίσθηση πηγαίας αυθεντικότητας και πολλά υποσχόμενης δημιουργικότητας.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια μακράς αγωνίας, το 2022 κυκλοφορεί ο επόμενος δίσκος των Steams, χαροποιώντας το εγχώριο κοινό. Ο τίτλος ‘Mild Conquest’ υπόσχεται πολλά. Λαμβάνει ιδιαίτερα καλές κριτικές και καθιερώνει το συγκρότημα στην εγχώρια σκηνή ως έναν εν δυνάμει θρύλο. Έτσι, με τα εννιά τραγούδια του άλμπουμ ξεκινάει ένα καινούργιο μουσικό ταξίδι. Παρόμοιος, αλλά και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικός ο νέος δίσκος από τον προηγούμενο, αποδεικνύει ότι οι Steams έχουν τη δική τους ταυτότητα πλέον, τα δικά τους χαρακτηριστικά που δεν μας επιτρέπουν να τους μπερδέψουμε με κανέναν. Σε αυτό το άλμπουμ θα συνδυαστούν σε πλήρη αρμονία πολυφωνίες, παραδοσιακά όργανα, κιθάρες δίνοντας ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, στο Lament ο Γιώργος Μαζωνάκης θα απαγγείλει τον αριστοτελικό ορισμό της τραγωδίας. Και, πιθανώς, όλο το Mild Conquest να είναι μια μικρή τραγωδία με πράξεις τα εννέα αυτά τραγούδια. Ξεχωρίζει το The Union για το πάθος και το δυναμικό του μπάσο, το The Horror! για τη γλυκιά του ψυχεδέλεια, καθώς και το The Crown για όλους τους παραπάνω λόγους συν τους παραμυθικούς στίχους.

Θα μπορούσαμε να σκεφτόμαστε τους Steams βάσει τα παραπάνω. Όλοι, όμως, ξέρουμε ότι έχουν ακόμη πολλά να μας χαρίσουν και να μας επιτρέψουν να σχηματίσουμε πολλές γνώμες και σκέψεις. Άλλωστε, αυτό έχουν κάνει και σε εμφανίσεις τους δίπλα στους The Cure, Peter Murphy, Michael Kiwanuka και πολλά άλλα ονόματα της ελληνικής και ξένης μουσικής. Επόμενη στάση τους το διήμερο Side Effects στο Gagarin, για συνέχεια των εκπλήξεων…

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.