Elephas tiliensis | Εργαστήρια 2023/24 | Δηλώσεις συμμετοχής από 20 Αυγούστου

Elephas tiliensis | Εργαστήρια 2023/24 | Δηλώσεις συμμετοχής από 20 Αυγούστου

Elephas tiliensis | Εργαστήρια 2023/24

Ξεκινούν οι νέοι κύκλοι των εργαστηρίων από τον Σεπτέμβριο:

1. Εργαστήριο Υποκριτικής | Άμλετ | Έναρξη 04 Οκτωβρίου | κάθε Τετάρτη 19.30-22.30
2. Σώμα και Φωνή | Έναρξη 12 Οκτωβρίου | κάθε Πέμπτη 19.30-21.30
3. Διήμερο εργαστήριο για την αναπνοή και τη φωνή μέσω της τεχνικής Alexander | Σάββατο και Κυριακή 09&10 Σεπτεμβρίου 10.00-15.00
4. Ομαδικά μαθήματα τεχνικής Alexander | Έναρξη 07 Οκτωβρίου | Κάθε Σάββατο 12.30-14.30
5. Το θέατρο της γειτονιάς | Για προνήπια-νήπια και πρώτες τάξεις Δημοτικού | Έναρξη 15 Σεπτεμβρίου | κάθε Παρασκευή 17.00-18.00
6. Το θέατρο της γειτονιάς | Προετοιμασία για Καλλιτεχνικά σχολεία για παιδια από Δ' Δημοτικού και Γυμνασίου | Έναρξη 15 Σεπτεμβρίου | κάθε Παρασκευή 18.00-20.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ: [email protected]

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Από 20 Αυγούστου 2023

Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ |

Εργαστήριο υποκριτικής με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου

Ο Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ είναι το αντικείμενο εργασίας του εργαστηρίου υποκριτικής της ομάδας Elephas tiliensis για την περίοδο 2023/24.

Εκτείνεται σε τρία τρίμηνα:

Α´ τρίμηνο: Οκτώβριος-Δεκέμβριος | Άμλετ

Β´ τρίμηνο: Ιανουάριος -Μάρτιος | Οφηλία

Γ´ τρίμηνο: Απρίλιος -Ιούνιος | Γερτρούδη

Ο πρώτος κύκλος του Εργαστηρίου ξεκινά στις 04 Οκτωβρίου 2023.

Το φετινό εργαστήριο υποκριτικής της ομάδας επικεντρώνεται στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Άμλετ, εμβληματικό έργο της κλασικής δραματουργίας.
Το εργαστήριο εκτείνεται σε τρία τρίμηνα, τα οποία οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να παρακολουθήσουν μεμονωμένα ή συνολικά. Το τέλος κάθε τριμήνου κλείνει με μια δοκιμή ανοιχτή σε κοινό και στο τέλος του έτους το σύνολο της εργασίας θα ολοκληρωθεί με μια σειρά ανοιχτών παρουσιάσεων.

Ο νεότερος άνθρωπος απογυμνωμένος από την ασφυκτική αλλά προστατευτική θωράκιση της μεταφυσικής πίστης, έχοντας να υπερασπίσει μόνος του τον εαυτό του, καταφεύγει σε θώρακες δική του επινόησης. Ο Άμλετ είναι ο πρώτος νεότερος δραματικός ήρωας που αισθάνεται την ανάγκη να κάνει έναν τέτοιον θώρακα και γι’ αυτό είναι φυσικό ο θώρακάς του να μην αρέσει σε εκείνους που θα μπορούσαν να τον δουν από πολύ κοντά. Ο Άμλετ εκφράζει τον φιλοσοφικό υπαρξισμό της εποχής της Αναγέννησης, μιας εποχής που είδε τη διασάλευση της πίστης από τη νόηση και τη σκέψη. Ο Άμλετ κινεί μόνος του το νήμα της ιστορίας του, πράγμα που τον αναγκάζει να είναι διστακτικός και να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης του Άμλετ για τον εαυτό του, τον φέρνει στη μεθοριακή γραμμή της Αναγέννησης με την εποχή του Μπαρόκ, όπου ο ήρωας δεν είναι σίγουρος για την τύχη του, τη δόξα του και τις ικανότητές του, και που η ηθική του δεν είναι τόσο αδιάβλητη όσο πιστεύει η Αναγέννηση. Πατώντας με το ένα πόδι στην Αναγέννηση βρίσκεται στο κατώφλι του Μπαρόκ δηλαδή στην αυγή του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Άμλετ προβάλλει ως ένα διαχρονικό σύμβολο του νέου ανθρώπου, που έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει τη μοίρα και τη ζωή.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ Α´τριμήνου

Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2023

Κάθε Τετάρτη: 19.30 – 22.30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

[email protected]

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

04 Οκτωβρίου 2023

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως την 01 Οκτωβρίου

Τα μαθήματα γίνονται στο botanique/studio69 | Σπύρου Πάτση 69, Μετρό Κεραμεικός

-------------------------------------------

Σώμα και Φωνή | Εργαστήριο για την αναπνοή και τη φωνή για ηθοποιούς, τραγουδιστές, παιδαγωγούς.

Με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη

Νέος κύκλος του εργαστηρίου από τις 12 Οκτωβρίου 2023 

Το μάθημα «Σώμα και Φωνή»  επικεντρώνεται στην εύρεση του σωματικού ήχου, στην ανακάλυψη της αληθινής μας φωνής και στη συνειδητοποίηση του πόσο αλληλένδετη είναι η φωνή με το σώμα μας, μέσω σωματικών, φωνητικών και αναπνευστικών ασκήσεων.

Το μάθημα περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης, καθώς και δυναμικές σωματικές ασκήσεις, ενώ στοχεύει σε μια χαλαρή ενεργοποίηση του σώματος προκειμένου ο ήχος να είναι ανοιχτός και ελεύθερος, τόσο στην καθημερινή χρήση της φωνής, όσο και σε ειδική χρήση της από ηθοποιούς, τραγουδιστές, παιδαγωγούς κτλ. Με την τεχνική αυτή αποφεύγουμε κακώσεις των φωνητικών χορδών και καταπόνησή τους, ενώ ανακαλύπτουμε τον πραγματικό μας ήχο, επαναπροσδιορίζουμε τη φυσική μας αναπνοή και διευρύνουμε τις δυνατότητες της φωνής μας.
 Τη φετινή χρονιά θα συνεχίσουμε τη δουλειά πάνω στο τραγούδι ως όχημα για την εφαρμογή των φωνητικών ασκήσεων στην καθημερινή λειτουργία. Κάθε βδομάδα ένα καινούριο τραγούδι διαφορετικού ύφους και δυσκολίας γίνεται το εβδομαδιαίο πεδίο της έρευνας του σώματος και της φωνής. 
Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις, ενώ απευθύνεται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες φωνοπαραγωγούς. Στα μαθήματα φοράμε άνετα ρούχα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Από 12 Οκτωβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2023

Κάθε Πέμπτη 19:30 – 21:30

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

12 Οκτωβρίου 2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

[email protected]

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

12 Οκτωβρίου 2023

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως τις 10 Οκτωβρίου

Τα μαθήματα γίνονται στο botanique/studio69 | Σπύρου Πάτση 69, Μετρό Κεραμεικός

---------------------------------------

Σώμα και φωνή μέσω της τεχνικής Alexander

Διήμερο Εργαστήριο για την αναπνοή και τη φωνή μέσω της τεχνικής Alexander με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου 09 & 10 Σεπτεμβρίου στο Loop dance lab | 10.00-15.00

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην εύρεση του σωματικού ήχου, στην ανακάλυψη της αληθινής μας φωνής και στη συνειδητοποίηση του πόσο αλληλένδετη είναι η φωνή με το σώμα μας μέσω της πρακτικής της τεχνικής Alexander και μέσα από σωματικές, φωνητικές και αναπνευστικές ασκήσεις

Τεχνική Αλεξάντερ και φωνητική παραγωγή

Οι μουσικοί έχουν απόλυτη επίγνωση ότι οι ίδιοι είναι ένα όργανο το οποίο παίζει ένα άλλο όργανο, πράγμα που ισχύει κυρίως για τα άτομα που τραγουδούν, καθώς το δικό τους όργανο, αυτό του φωνητικού μηχανισμού, είναι αναπόσπαστο μέρος του εαυτού τους. Οι τραγουδιστές/-στριες αναζητούν την τεχνική Αλεξάντερ κυρίως για δύο λόγους: πόνος και περιορισμοί στην τεχνική. Η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τον τραγουδιστή/-ρια να ελευθερωθεί από τον πόνο που προκαλείται κατά την φωνητική παραγωγή και μπορεί να βοηθήσει το άτομο να πάει την τεχνική του τραγουδιού σε ένα επίπεδο που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα ήταν δυνατό. Οι βασικές αρχές της τεχνικής Αλεξάντερ μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να έχει επίγνωση και να μπορεί να περιορίσει τα συνήθη νευρομυϊκά και ψυχονοητικά μοτίβα που εμποδίζουν την ελευθερία της φωνής κατά την ομιλία και το τραγούδι. Μαθαίνοντας να χρησιμοποιεί καλύτερα το σώμα και τον εαυτό ως όλον, η τεχνική το βοηθά να κινείται καλύτερα, να τραγουδάει καλύτερα και να αναπνέει με μεγαλύτερη ελευθερία.

Η τεχνική Αλεξάντερ μπορεί να βοηθήσει:

• στην αναπνοή

• στη ζωτική ικανότητα

• στην υγιή φωνητική παραγωγή

• στη δημιουργική έκφραση

• στις μυϊκές εντάσεις στο σαγόνι και στη γλώσσα

• στην επέκταση του εύρους της φωνής

• στο σκηνικό άγχος

• στο ψυχικό σθένος

• στην αυτοπεποίθηση

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Σάββατο & Κυριακή 09 & 10 Σεπτεμβρίου 2023

ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

10.00-15.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

[email protected]

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως τις 04 Σεπτεμβρίου 2023

Τα μαθήματα γίνονται στο Loop Dance Lab | Μετρό Συγγρού-Φιξ, Ηλεκτρικός-Πετράλωνα.

---------------------------------------

Ομαδικά μαθήματα τεχνικής Alexander

Τρίμηνο Εργαστήριο τεχνικής Alexander με τη Δέσποινα Αναστάσογλου

Ομαδικά μαθήματα

Στα τμήματα η τεχνική εφαρμόζεται με τις λεκτικές κυρίως κατευθύνσεις του/της δασκάλου/ας. Η ωφέλεια για τους συμμετέχοντες είναι μεγάλη καθώς μπορούν να παρατηρήσουν τι συμβαίνει στους/ στις άλλους/ ες, να ασκηθούν στην επικοινωνία, στην έκθεση και στις δυναμικές που κάθε ομάδα δημιουργεί. Προσφέρει εξαιρετικό έδαφος για την εφαρμογή της βιωματικής ανατομίας και την έρευνα πάνω στην ανθρώπινη κίνηση. Mέσα στην ομάδα μπορεί ο μαθητής/τρια παρατηρήσει τις αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στον ίδιο/α όσο και στα υπόλοιπα μέλη καθώς και τον τρόπο που λειτουργούν οι αρχές της τεχνικής στους άλλους/ες. Το ομαδικό μάθημα ευνοεί τη διαχείριση του κοινωνικού άγχους και της έκθεσης καθώς μέσα στην ομάδα καλλιεργείται η επικοδομητική επικοινωνία, ο σεβασμός και η αποδοχή. Μαθητές/τριες που ασχολούνται με τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες μπορούν να φέρουν στο μάθημα το όργανό τους, ένα μουσικό κομμάτι, ένα κείμενο ή μια χορογραφία, για να τα επεξεργαστούν μέσα από τις αρχές της τεχνικής. Τα ομαδικά μαθήματα είναι δίωρα.

Alexander technique – τι είναι

Η Τεχνική Αλεξάντερ επανεκπαιδεύει νευρομυϊκά τον οργανισμό, ώστε να αποφορτίζεται απο τις συρρικνώσεις που δημιουργεί η συνήθης χρήση του. Η τεχνική εμπνεύστηκε και αναπτύχθηκε από τον Frederick Mathias Alexander και διαδόθηκε τον τελευταίο αιώνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε άνθρωπος με τη βοήθεια ειδικευμένου/ης δασκάλου/ας της τεχνικής μπορεί να επανεκπαιδεύσει το σώμα του, προκειμένου να απαλλαγεί απο τις συνέπειες της κακής χρήσης (πόνοι, περιορισμοί στην κίνηση, μη ωφέλιμα ψυχονοητικά μοτίβα) και να αναπτύξει μία νέα σχέση με την κίνηση, το σώμα και τη σκέψη του.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Από 07 Οκτωβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2023

Κάθε Σάββατο 12:30 – 14:30

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

07 Οκτωβρίου 2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

[email protected]

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

07 Οκτωβρίου 2023

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως τις 04 Οκτωβρίου

Τα μαθήματα γίνονται στο botanique/studio69 | Σπύρου Πάτση 69, Μετρό Κεραμεικός

---------------------------------------

3. Το Θέατρο της γειτονιάς | Εργαστήριο θεάτρου για προνήπια, νήπια και πρώτες τάξεις του Δημοτικού

Με τη Δέσποινα Αναστάσογλου

Η ομάδα Elephas tiliensis δημιουργεί το Θέατρο της γειτονιάς. 
Ακολουθώντας τις αρχές του εφαρμοσμένου θεάτρου και του θεάτρου της κοινότητας η Δέσποινα Αναστάσογλου συντονίζει προνήπια, νήπια και παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας, η οποία θα παρουσιάζει το υλικό της στους δημόσιους χώρους της γειτονιάς μας. 
Κρατώντας ως σταθερή βάση τον χώρο του Loop, το εργαστήριο αξιοποιεί τον δημόσιο χώρο, τον λόφο του Φιλοπάππου, την πόλη και την ίδια τη γειτονιά. Εξερευνά τρόπους, με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τη θεατρική διαδικασία ως ένα ταξίδι γνωριμίας με τους εαυτούς τους και με τους άλλους.
 Το εργαστήριο εναρμονίζει το θεατροπαιδαγωγικό υλικό με τις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας, το έλλειμα θεατρικής αγωγής στην παιδεία και προωθεί την καλλιέργεια της κουλτούρας του θεάτρου της κοινότητας. Η κοινότητα μπορεί να θεωρηθεί κάτι παραπάνω από μια ομάδα ανθρώπων που τυχαίνει να ζουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή αντί για μια άλλη. Πρόκειται μάλλον για έναν πυκνά δομημένο πυρήνα, που μπορεί να καθορίζεται σύμφωνα με ζητήματα όπως το φύλο, η καταγωγή, η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη. Σύμφωνα με τις αρχές του θεάτρου της κοινότητας, στόχος των παραστάσεων είναι η παρουσίαση μπροστά στην κοινότητα μιας αφήγησης της ζωής ή της ιστορίας της μέσα από το βλέμμα των παιδιών. Η κοινότητα και μόνο με την παρουσία της στην παράσταση τίθεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

15 Σεπτεμβρίου 2023 – 14 Ιουνίου 2024

κάθε Παρασκευή: 17.00 – 18.00

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

15 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

[email protected]

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Έως τις 12 Σεπτεμβρίου  2023

Τα μαθήματα γίνονται στο Loop Dance Lab | Μετρό Συγγρού-Φιξ, Ηλεκτρικός-Πετράλωνα.

------------------------------------------

Το Θέατρο της γειτονιάς | Προετοιμασία για καλλιτεχνικά σχολεία: Εργαστήριο θεάτρου για παιδιά από Δ’ Δημοτικού και Γυμνασίου |

Με τη Δέσποινα Αναστάσογλου

Οι Εlephas tiliensis έχουμε μακρά θεατρική πορεία και η γονεϊκότητα μας έχει οδηγήσει και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση παιδιών. Το θέατρο της γειτονιάς, ο παιδικός θίασος που έχουμε συστήσει αποτελείται από παιδιά και απευθύνεται σε παιδιά και ταυτόχρονα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Το θέατρο της γειτονιάς παρουσιάζει τις παραστάσεις του σε σχολεία της Αθήνας και σε δημόσιους χώρους και επεξεργάζεται θέματα που αφορούν στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα των παιδιών. Γνωρίζοντας την απαιτητική διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων, που συνήθως λαμβάνει χώρα σε ένα στείρο εκπαιδευτικό πλαίσιο, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε επιπλέον ένα παιδικό εργαστήριο, που εξοικειώνει τα παιδιά με τη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων εμβαθύνοντας στα θεατρικά μέσα, και εστιάζει στην ουσία της θεατρικής πράξης: την ομαδικότητα και την επικοινωνία.

Το μάθημα εξασκεί τα παιδιά στα απαιτούμενα των εξετάσεων :

• Πως παρουσιάζω τον εαυτό μου μπροστά σε μια εξεταστική επιτροπή

• Αυτοσχεδιασμός

• Αγωγή προφορικού λόγου

• Απόδοση κειμένου

• Βασική ιστορία θεάτρου και κινηματογράφου

• Δημιουργική γραφή

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

15 Σεπτεμβρίου 2023 -14 Ιουνίου 2024

Κάθε Παρασκευή: 18.00 – 20.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

[email protected]

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

15 Σεπτεμβρίου 2023

Τα μαθήματα γίνονται στο Loop Dance Lab | Μετρό Συγγρού-Φιξ, Ηλεκτρικός-Πετράλωνα, τρόλει 15: στάση Φιλοπάππου

---------------------------------------

*Οι φωτογραφίες είναι των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου από προηγούμενα εργαστήρια της ομάδας.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.