Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2022/23

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2022/23

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2022/23 ένα ανανεωμένο και γεμάτο δημιουργικές προκλήσεις πρόγραμμα που περιλαμβάνει πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικής συμμετοχικής μάθησης για παιδιά, εφήβους, νέους, σχολεία, ενήλικες, άτομα με ή χωρίς αναπηρία, άτομα 65 ετών και άνω, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας.

Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, το κοινό όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως προέλευσης, γνώσεων και δεξιοτήτων, θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ποικιλία δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων μέσω της βιωματικής μάθησης, την ισότιμη συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία καθώς και την προαγωγή της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας.

Στο νέο πρόγραμμα οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, διατηρώντας σταθερές τις κεντρικές αρχές των προηγούμενων χρόνων, συνδέονται ακόμα περισσότερο με το φετινό ρεπερτόριο της ΕΛΣ, εξελίσσουν τις συνεργασίες με ένα ευρύ δίκτυο καταξιωμένων καλλιτεχνών / εκπαιδευτικών, αναπτύσσουν περαιτέρω τη συνομιλία με το κοινό της περιφέρειας και επιχειρούν να εντείνουν τον διάλογο της τέχνης της όπερας με την κοινωνία.

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα παρακάτω ενώ για προθεσμίες υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος και φόρμες πατήστε εδώ.

 

Δράσεις εξωστρέφειας

Μέλισμα

Το Μέλισμα αποτελεί τον νέο ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων για άτομα όλων των ηλικιών που εγκαινιάζουν οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ και υλοποιούν, πιλοτικά ήδη από τον Ιούνιο του 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγη σημαντικά εξαιτίας πρωτοφανών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021. Ο κύκλος, με βάση τα χωριά της Λίμνης και της Αγίας Άννας, επικεντρώνεται στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και περιλαμβάνει μια σειρά βιωματικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής, μουσικής, δημιουργικής κίνησης και χορού και εικαστικών τεχνών, που απευθύνονται τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες διαγενεακές ομάδες κοινότητας που δραστηριοποιούνται σε ευβοϊκά έθιμα και παραδόσεις. Στο πρώτο στάδιο, καθένα από τα εργαστήρια στοχεύει στο να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις βασικές έννοιες και τεχνικές της αντίστοιχης τέχνης, ενώ στο δεύτερο στάδιο, ο γόνιμος διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών τεχνών θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πρωτότυπης παράστασης μουσικού θεάτρου. Η παράσταση θα ανέβει για πρώτη φορά στην Εύβοια το καλοκαίρι του 2023, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς θα παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εργαστήρια θεατρικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής

Απολαυστικοί αυτοσχεδιασμοί, άφθονο παιχνίδι, ασκήσεις διάδρασης, αφηγήσεις και αυθόρμητη συγγραφή ιστοριών, ποιημάτων και τραγουδιών είναι τα υλικά που θα αποτελέσουν τα συστατικά στοιχεία μιας δράσης που στοχεύει, μέσα από τη δημιουργική διαδικασία, στην καλλιέργεια της φαντασίας, της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να ανακαλύψουν τις πρακτικές εφαρμογές της θεατρικής έκφρασης και της δημιουργικής γραφής ως ελεύθερου χώρου καλλιτεχνικής άρθρωσης στο πλαίσιο της ομάδας. Στη δεύτερη φάση των εργαστηρίων, με κεντρικό θεματικό άξονα τη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν με τις ομάδες και των υπόλοιπων καλλιτεχνικών εργαστηρίων (δημιουργικής κίνησης και χορού, μουσικής, εικαστικών) του κύκλου δράσεων Μέλισμα για να συν-δημιουργήσουν μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι ενεργά, είτε μπροστά είτε πίσω από τη σκηνή.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ελένη Ευθυμίου, Μαριλένα Κατρανίδου, Γιώτα Κουιτζόγλου

Εργαστήρια εικαστικών τεχνών

Tα εργαστήρια εικαστικών τεχνών, με κεντρικό θέμα τον σχεδιασμό μιας θεατρικής παράστασης, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες με στόχο τη γνωριμία των συμμετεχόντων με όλα τα στάδια του σκηνογραφικού και ενδυματολογικού σχεδιασμού. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με νέες και παλαιότερες μεθόδους καλλιτεχνικής δημιουργίας, σχεδίου, σχεδιασμού εικαστικών επιφανειών, τεχνικών crafting, κατασκευών, σχεδιασμού κοστουμιών και ειδικών θεατρικών κατασκευών, καθώς και φωτογραφίας και βίντεο. Πρόκειται για μια δημιουργική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των οπτικών και παραστατικών τεχνών.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Διδώ Γκόγκου

Εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και χορού

Τα εργαστήρια δημιουργικής κίνησης και χορού απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στοχεύουν στον πειραματισμό με την κίνηση μέσα από χορευτικές ασκήσεις, κινητικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμό. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα σχηματίσουν τρεις διαφορετικές και αλληλοσυμπληρούμενες ομάδες πρακτικής: μία εφηβική ομάδα, μία ομάδα γυναικών και μία ομάδα μεικτή με ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στις συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, οι ομάδες θα αυτοσχεδιάσουν μέσω της κίνησης, ενώ όλοι μαζί θα ερευνήσουν πώς μια καθημερινή κίνηση μεταμορφώνεται σε χορευτική πράξη και σε συλλογικές συνθέσεις μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνεργασία.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Πωλίνα Κρεμαστά

Εργαστήρια μουσικής: Ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και χιπ χοπ

Tα μουσικά εργαστήρια θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: ορχηστρικό σύνολο, χορωδιακό σύνολο, και εργαστήριο χιπ χοπ / ραπ μουσικής για νέους και εφήβους. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η δημιουργία ομάδων που θα συνομιλήσουν με τα υπόλοιπα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος, για να συνοδεύσουν την πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση με την παρουσίαση της οποίας θα κλείσει ο κύκλος δράσεων Μέλισμα. Τα μουσικά και χορωδιακά σύνολα θα φιλοξενήσουν μουσικούς και χορωδούς όλων των ηλικιών, επιπέδων και οργάνων για τη δημιουργία ενός ή περισσότερων συνόλων, ενώ το εργαστήριο χιπ χοπ / ραπ θα παρακινήσει νέους και εφήβους να γράψουν τους στίχους και να συνθέσουν τα δικά τους μουσικά κομμάτια.

Συντονισμός: Γιώργος Δούσος

Δράσεις για Σχολεία

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία

Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε διαδραστική παράσταση όπερας.

Τη φετινή σχολική χρονιά, η όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, θα παρουσιαστεί ζωντανά σε 85 Γυμνάσια της χώρας, καθώς και σε 900 σχολικές μονάδες μέσω της εξ αποστάσεως παρακολούθησης της παράστασης και της χρήσης της εκπαιδευτικής εφαρμογής Opera Box App. Η νέα αυτή παράσταση συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.

Οι μαθητές των σχολείων που θα επισκεφθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος θα λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικά εργαστήρια για να συνδημιουργήσουν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό που θα ενταχθεί στη ροή της παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στα σχολεία, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στη δράση εξ αποστάσεως θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ψηφιακά την παράσταση και να εξερευνήσουν τον κόσμο της όπερας και του μουσικού θεάτρου μέσω της εκπαιδευτικής ψηφιακής εφαρμογής Opera Box App. Μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία θα καθοδηγήσουν τους καθηγητές των σχολείων σε σχέση με τους μαθησιακούς στόχους, θα ενισχύσουν την κατανόηση του έργου που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και θα προτείνουν πρακτικές ενδυνάμωσης της δημιουργικής έκφρασης μέσα στη σχολική τάξη καθώς και μεθόδους δημιουργικής χρήσης του Opera Box App.

Συντελεστές προγράμματος

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Υπεύθυνη συντονισμού: Πανίνα Καρύδη

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικού σχεδιασμού: Κική Κέρζελη, Μιχάλης Μοσχούτης, Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ανν-Κριστίν Σωφρονίου

Ιστορικός / Μουσικολόγος: Άρτεμις Ιγνατίδου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μυρσίνη Βασιλοπούλου

Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ

Όπερα για εφήβους

Μουσική σύνθεση: Κορνήλιος Σελαμσής

Λιμπρέτο: Αλεξάνδρα Κ*

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά, κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης

Χορογραφία, κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

*Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»

3ο κουδούνι όπερα

Νοέμβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Το 3ο κουδούνι όπερα, το εξαιρετικά επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα διακαλλιτεχνικής- πολυμεσικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεχίζεται για τρίτη συνεχομένη χρονιά.

Γι’ αυτήν την καλλιτεχνική περίοδο, το πρόγραμμα διευρύνει τα όριά του και απευθύνεται σε σχολεία όχι μόνο της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας και του εξωτερικού, υπό την καθοδήγηση του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα.

Το 3ο κουδούνι όπερα φιλοδοξεί μέσω σύγχρονων πρακτικών του μουσικού θεάτρου να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου και για φέτος θέτει ως στόχους την προαγωγή της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικών με τον διακαλλιτεχνικό χώρο του μουσικού θεάτρου, αλλά και την εισαγωγή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών στη δημιουργική διαδικασία ενός σύγχρονου μουσικοθεατρικού έργου με τον τίτλο Σταγόνα…ΕΓΩ / Ωκεανός…ΜΑΖΙ.

Τα εργαστήρια θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση στο ευρύ κοινό του καλλιτεχνικού αποτελέσματος του εργαστηρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2023.

Συντελεστές προγράμματος:

Σχεδιασμός, υπεύθυνος συντονισμού, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, διεύθυνση μουσικού συνόλου: Αλέξανδρος Μούζας

Σκηνοθετική επιμέλεια, συντονισμός δράσεων παράστασης, θεατρικά κείμενα, στίχοι τραγουδιών, θεατρική αγωγή: Άννα-Μόσχα Καμπόσου

Βίντεο, προβολές, animation, documentation: Σπύρος Ρασιδάκης

Βοηθός: Ανδρόνικος Δημόπουλος Χορογραφία, κινησιολογία: Άρτεμις Ιγνατίου Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Φωνητική και χορωδιακή διδασκαλία: Ειρήνη Πατσέα

Ηχοληψία, μουσικοτεχνολογική υποστήριξη, ηχητική επεξεργασία, διαχείριση οπτικοακουστικού υλικού: Φώτης Παπαθεοδώρου

ΙΤ – Διαδραστικά συστήματα μουσικής, ηχοληψία: Νίκος Καζάζης

Μουσικό σύνολο: 10 μουσικοί και 2 τραγουδιστές

Έναρξη προγράμματος: 5 Νοεμβρίου 2022

Ημέρα & ώρα: κάθε Σάββατο, 11.00-14.00

Δράσεις για όλη την οικογένεια

Μεταμορφώσεις

Οκτώβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Σχεδιασμός: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Επιστημονική συνεργάτιδα: Σοφία Κομποτιάτη

Πώς νιώθουμε άραγε όταν ξαφνικά αντικρίσουμε κάτι που ξέρουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο; Όταν αλλάξει το βλέμμα μας απέναντι στο ήδη γνώριμο;

Με το πρόγραμμα Μεταμορφώσεις, που επιμελείται η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή στην πρώτη της συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν τα κρυφά-κρυμμένα μυστικά της όπερας, τα μη προφανή, τρυπώνοντας στις χαραμάδες των νοτών και των λέξεων για να τις φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο. Μέσα από δράσεις που ενεργοποιούν τη φαντασία και το δημιουργικό τους βλέμμα φωτίζοντας κάθε φορά το διαφορετικό, εργαστήρια αλλά και συναντήσεις-συζητήσεις με σημαντικούς προσκεκλημένους από ετερόκλητα πεδία, οι συμμετέχοντες θα ακονίσουν το βλέμμα και τη σκέψη τους, ενώ θα διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες μέσα από την επαφή με μια ριζοσπαστική τέχνη που υμνεί διαχρονικά την ανθρώπινη ελευθερία.

Ντον Τζοβάννι

Οκτώβριος 2022

Εργαστήριο εισαγωγής στη σκηνοθεσία για εφήβους

Σκηνοθετούμε μια άρια, εξερευνούμε τη δημιουργική μας ελευθερία και τις δυνατότητες διαφορετικών προσεγγίσεων μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η μουσική του Μότσαρτ, με τη διαχρονική της δύναμη, ταξιδεύει τον μύθο του Ντον Τζοβάννι ανά τους αιώνες. Παραστάσεις θρύλοι και πρωτότυπα σκηνικά ανεβάσματα έχουν σφραγίσει την επαφή της με το κοινό της εποχής μας. Πώς θα τη σκηνοθετούσε, όμως, ένας έφηβος της εποχής του metoo; Πώς θα προσέγγιζε το λιμπρέτο και τη μοτσάρτεια μουσική; Οι έφηβοι συνομιλούν με καθηγητές πανεπιστημίου ειδικευμένους σε ζητήματα φύλου και ισότητας, τραγουδιστές και σκηνογράφoυς της ΕΛΣ για να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή, μέσα από DIY μουσικές και εικαστικές τεχνικές.

Ηλικίες: 13-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 22 Οκτωβρίου, 17.00-20.00 & 23 Οκτωβρίου 2022, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Ομιλητές: Ειρήνη Αβραμοπούλου (επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήµιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών), Χρύσα Μαλλιαμάνη (λυρική τραγουδίστρια)

Δον Κιχώτης

Νοέμβριος 2022

Εργαστήριο κίνησης για παιδιά

Πώς μεταμορφωνόμαστε σε ήρωα και πώς σε ανεμόμυλο; Μπορούμε να χορέψουμε την επανάσταση; Να γίνει το σώμα μας παραμύθι, περιπέτεια, να μιλήσουμε για την αξία του ηρωισμού και της εξέγερσης χωρίς να μιλάμε; Πώς η τέχνη μπορεί να γίνει επαναστατική πράξη; Ένα εργαστήρι για παιδιά που μεταμορφώνονται σε Δον Κιχώτες και ανεμόμυλους αναπλάθοντας με τον χορό, τη μουσική και το σωματικό θέατρο τη δύναμη και την ομορφιά του ονείρου, της φαντασίας, της επανάστασης.

Ηλικίες: 9-12

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 26 & 27 Νοεμβρίου 2022, 17.00-19.00

Υλοποίηση:   Ομάδα   Μουσικού   Θεάτρου   Ραφή,               Νικόλ Δημητρακοπούλου (performer, σκηνοθέτρια)

Ομιλητές: θ.α.

Τα παραμύθια του Χόφμαν

Δεκέμβριος 2022

Εργαστήριο «μουσικής» γλυπτικής

Στον κόσμο της όπερας πολλές φορές δεν πρέπει να πιστεύουμε… στα μάτια μας! Με τη δύναμη της φωνής, της μουσικής και των τεχνικών δυνατοτήτων του θεάτρου τα πάντα φαίνονται μαγικά! Πώς μπορούμε να μεταμορφωθούμε και οι ίδιοι; Με όχημα την περίφημη άρια της κούκλας από τα Παραμύθια του Χόφμαν δοκιμάζουμε να γίνουμε και οι ίδιοι κούκλες αλλά και γλύπτες- ταχυδακτυλουργοί, με ταχύρρυθμα μαθήματα οπερατικής μαγείας!

Ηλικίες: 6-9

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 17 & 18 Δεκεμβρίου 2022, 17.00-19.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Μαλβίνα Παναγιωτίδη (εικαστικός)

Ομιλητές: Ελένη Κατσαμά (βραβευμένη συγγραφέας παιδικού –εφηβικού βιβλίου με το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας)

Φάλσταφ

Ιανουάριος 2023

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής πάνω σε λιμπρέτο-μινιατούρα

Ο Τζουζέππε Βέρντι και ο λιμπρετίστας του Αρρίγκο Μπόιτο «διάβασαν» το αριστούργημα του Σαίξπηρ ως έναν ύμνο στον έρωτα, πλημμυρισμένο με τα χρώματα της Ιταλικής Αναγέννησης, αλλά ταυτόχρονα πιο σκοτεινό και ατμοσφαιρικό απ’ το πρωτότυπο. Τα άτομα που θα συμμετάσχουν στο εργαστήριο θα συνομιλήσουν τόσο με ακτιβιστές-μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πάνω στις όψεις του έρωτα το 2023, όσο και με πρωταγωνιστές της φετινής παραγωγής της ΕΛΣ προκειμένου να αντλήσουν έμπνευση για να γράψουν το δικό τους λιμπρέτο-μινιατούρα.

Ηλικίες: 13 -15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 28 Ιανουαρίου, 17.00-19.00 & 29 Ιανουαρίου 2023, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Ομιλητές: θ.α.

Βέρθερος

Απρίλιος 2023

Εργαστήριο δημιουργίας μουσικών επιστολών για εφήβους

Πώς γράφουμε μια ερωτική επιστολή; Γράφονται ερωτικές επιστολές στην εποχή μας;

Ξεκινώντας από τη διερώτηση περί του πώς οι ερωτικές επιστολές μέσω ψηφιακών εφαρμογών διαφέρουν από τα ερωτικά γράμματα του 19ου αιώνα, το εργαστήριο παρακινεί τους εφήβους να αντικαταστήσουν την πένα και το πληκτρολόγιο με τις νότες για να εκφραστούν.

Ηλικίες: 13-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 1 Απριλίου, 17.00-19.00 & 2 Απριλίου 2023, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Guido DeFlaviis (σαξοφωνίστας)

Ομιλητές: Μάριος Χατζηπροκοπίου (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ποιητής)

Μήδεια

Απρίλιος 2023

Εργαστήριο ηχητικής και φωνητικής τέχνης για εφήβους

Το εργαστήριο περιστρέφεται γύρω από το πιο βασικό και κοινό κι όμως πιο συγκινητικό μουσικό όργανο: την ανθρώπινη φωνή. Κατεξοχήν εκφραστές συναισθημάτων –χαράς, λύπης, θυμού, ελπίδας–, οι τραγουδιστές της όπερας χρησιμοποιούν τις νότες, τον λαιμό και το σώμα τους προκειμένου να εκφράσουν όσα δεν μπορούν να ειπωθούν αλλιώς. Το εργαστήριο θα αποτελέσει μια πρώτη γνωριμία με αυτές ακριβώς τις τεχνικές και τις μεθόδους.

Ηλικίες: 13-15

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 29 Απριλίου, 17.00-19.00 & 30 Απριλίου 2023, 17.00-20.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Ομάδα Α-Koo

Ομιλητές: Ντάνα Παπαχρήστου (sound artist, μουσικολόγος, θεωρητικός της τέχνης), Γιώργος Σαμαντάς (sound artist, κοινωνικός ανθρωπολόγος)

Μαντάμα Mπαττερφλάι

Ιούνιος 2023

Εργαστήριο κόμικς για παιδιά

Πώς είναι να μας βλέπει κανείς ως ξένους; Τι σημαίνει ξένο; Πώς είναι να γράφουμε ιστορίες και τραγούδια συνομιλώντας με διαφορετικές κουλτούρες; Φτιάχνοντας κόμικς και συνθέτοντας τραγούδια που τα συνοδεύουν, διηγούμαστε ξανά σκηνές από το αριστούργημα του Πουτσίνι Μαντάμα Μπαττερφλάι, με το βλέμμα μας στη σύγχρονη διαπολιτισμική πραγματικότητα μέσα από τη δική μας, μοναδική σκηνοθετική εκδοχή!

Ηλικίες: 6-9

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 3 & 4 Ιουνίου 2023, 17.00-19.00

Υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Φίλιππος Βασιλείου (γλύπτης)

Ομιλητές: θ.α.

 

Μπαμπά… χορεύουμε;

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2022

Εργαστήριο χορευτικού παιχνιδιού για μπαμπάδες με παιδιά από 4 έως 9 ετών

Το εργαστήριο που αγαπήθηκε αμέσως από παιδιά και μπαμπάδες επιστρέφει ακόμα πιο απολαυστικό. Φέτος, το Μπαμπά… χορεύουμε; διεξάγεται σε δύο κύκλους τεσσάρων συναντήσεων, καθεμιά από τις οποίες θα είναι αφιερωμένη σε διαφορετικές χορευτικές δεξιότητες. Στόχος του ανανεωμένου εργαστηρίου είναι μέσα από τις χορευτικές φιγούρες των μπαμπάδων με τα παιδιά τους να αποκαλύψει τη διάσταση του ρυθμού και της κίνησης του σώματος ως φιλοσοφίας ζωής και αναγκαίου συστατικού της καθημερινότητας. Το φετινό πρόγραμμα θέτει νέες προκλήσεις, αφού οι κύκλοι θα ολοκληρωθούν με τη σύνθεση μιας σύντομης χορογραφίας από τους μικρούς και τους μεγάλους συμμετέχοντες.

Ηλικίες: 4-6 & 7-9

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Τάσος Καραχάλιος (χορευτής, χορογράφος)

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 10, 17, 24 & 31 Οκτωβρίου 2022, 17.30-18.30 & 19.00-20.30

(Κύκλος Α) • 7, 14, 21 & 28 Νοεμβρίου 2022, 17.30-18.30 & 19.00-20.30 (Κύκλος Β)

Μέγιστος αριθμός ατόμων ομάδας: 15

Λυρικοί Μικρομηκάδες

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2022

Βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά Γυμνασίου

Οι Λυρικοί Μικρομηκάδες, το βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο για παιδιά Γυμνασίου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά. Οι συμμετέχοντες κρατώντας μία κάμερα θα περιπλανηθούν στους παρασκηνιακούς χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα ξεκλειδώσουν το βεστιάριο και το φροντιστήριο της όπερας, θα παρακολουθήσουν τη λειτουργία των μηχανισμών της εντυπωσιακά μεγάλης θεατρικής σκηνής και θα κρυφοκοιτάξουν μια πρόβα μπαλέτου, χορωδίας και ορχήστρας. Και όλα αυτά για να αποτυπώσουν στον φακό τα συναρπαστικά μυστικά που κρύβονται στα διάφορα στάδια δημιουργίας μιας λυρικής παράστασης.

Κατά τη διαδικασία, τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τη γλώσσα του κινηματογράφου, τα εκφραστικά του μέσα, τις τεχνικές και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, και θα καθοδηγηθούν στη διερεύνηση του επιλεγμένου θέματος και τη δημιουργία σεναριακού σχεδιάσματος. Επιπλέον, θα εμπλακούν στην οργάνωση των γυρισμάτων και θα μοιραστούν τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις συναντήσεις διάρκειας τριών ωρών, στις 15, 22, 29 Οκτωβρίου & 19 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του οποίου θα συγκροτηθεί από τους συμμετέχοντες μια ομάδα παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους. Η ταινία που θα γυριστεί θα συμμετάσχει στην 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio (3-10 Δεκεμβρίου 2022).

Σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους

Ηλικίες: Παιδιά Γυμνασίου

Σχεδιασμός: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους

Υπεύθυνη συντονισμού / Υλοποίηση: Νικολέτα Λεούση

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 15, 22 Οκτωβρίου & 5, 19 Νοεμβρίου 2022, θ.α.

Τα μαγικά μαξιλάρια / Sleepover

Νοέμβριος 2022

Η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή όπερας για όλη την οικογένεια Τα μαγικά μαξιλάρια επιστρέφει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για να δώσει πνοή στα όνειρα μικρών και μεγάλων. Με αφορμή την απολαυστική παραγωγή της ΕΛΣ, για μία ακόμα φορά δέκα παιδιά ηλικίας από 8 έως 11 ετών θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του λυρικού θεάτρου ζώντας τη μοναδική εμπειρία της διανυκτέρευσης στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, στις 12 και 13 Νοεμβρίου. Εξερευνήσεις στα παρασκήνια, εργαστήρια μουσικοκινητικής, γνωριμία με τους χαρακτήρες του έργου, μεταμφιέσεις σε ήρωες εμπνευσμένους από την παράσταση, θεματικό δείπνο και πρωινό συνοδεία μικρού μουσικού συνόλου και αφήγηση παραμυθιών είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετάσχουν τα παιδιά που θα περάσουν μια νύχτα στην Όπερα!

Ηλικίες: 8 έως 11 ετών

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ευγένιος Τριβιζάς και Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Ημερομηνίες υλοποίησης: 12 & 13 Νοεμβρίου 2022

 

Όπερα από κούνια

Φεβρουάριος 2023

Εργαστήριο μουσικοκινητικής για βρέφη και προνήπια με συνοδεία ζωντανής μουσικής από όργανα με αντιπροσωπευτικό ρεπερτόριο της κάθε εποχής

Η Όπερα από κούνια επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Χορεύοντας και τραγουδώντας με τον μπαμπά και τη μαμά θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα διάφορα ηχοχρώματα και τις τεχνοτροπίες μέσα από τους ήχους της κλασικής μουσικής. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και μουσικοκινητικά παιχνίδια θα αναζητήσουμε κρυμμένους θησαυρούς στο μουσικό ρεπερτόριο από το μπαρόκ έως τον 21ο αιώνα. Τα βρέφη και τα νήπια θα ανακαλύψουν τις έννοιες του ηχοχρώματος και του ύφους, ενώ παράλληλα θα εξοικειωθούν με τα στιλ της κλασικής μουσικής και με τις βασικές οικογένειες των μουσικών οργάνων. Επιπλέον θα μάθουμε για το πώς το άγγιγμα αφυπνίζει το σώμα και, με οδηγό τον ήχο και τον λόγο, θα ενισχύσουμε την επαφή του βρέφους με τον φροντιστή του και μαζί την αυτοπεποίθηση και των δύο.

Ηλικίες: βρέφη από 3 μηνών μέχρι πριν το μπουσούλημα (Ομάδα Α), βρέφη που μπουσουλάνε και στέκονται με υποστήριξη (Ομάδα Β)

Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: 4, 5, 11, 12 Φεβρουαρίου 2023

Ώρες υλοποίησης: Ομάδα Α: 10.00-10:45 • Ομάδα Β: 11.15-12.00

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δάφνη Τσιούνη (μουσικοπαιδαγωγός, sound artist), Μάρθα Κλουκίνα (χορεύτρια, χορογράφος)

Ηλικίες: 1 έως 2,5 ετών (Ομάδα Α), 2,5 έως 4 ετών (Ομάδα Δ)

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δάφνη Τσιούνη (μουσικοπαιδαγωγός, sound artist), Άννα Σερκεδάκη (φλαουτίστα, μουσικοπαιδαγωγός)

Μουσικοί: θ.α.

Ημερομηνίες: 18 Φεβρουαρίου: Μπαρόκ • 19 Φεβρουαρίου: Κλασικισμός • 4 Μαρτίου: Ρομαντισμός • 5 Μαρτίου: Μουσική 20ού αιώνα

Ώρες υλοποίησης: Ομάδα Γ: 10.00-10.45 • Ομάδα Δ: 11.15-12.00

Η παρουσία ενός γονέα κρίνεται απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Δράσεις για ενήλικες

Δύο νέες μεγάλες παραγωγές της χρονιάς, τα αριστουργήματα Φάλσταφ του Βέρντι και Μήδεια του Κερουμπίνι, θα αποτελέσουν το έναυσμα για να ανακαλύψουμε, με ξεναγό τη συγγραφέα πολυμεταφρασμένων μουσικών βιβλίων και associate editor του περιοδικού Opera Now Έλενα Ματθαιοπούλου, τη δημιουργική διαδρομή έως τα σαιξπηρικά αριστουργήματα του Βέρντι και να αναζητήσουμε στον χρόνο την καταγωγή της όπερας αντίστοιχα.

Ο Σαίξπηρ του Βέρντι

Φεβρουάριος 2023

Ομιλία πάνω στον Φάλσταφ του Τζουζέππε Βέρντι

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Βέρντι είχε πάθος για τον Σαίξπηρ. Εμπνευσμένος από τον σπουδαίο Άγγλο ποιητή, κληροδότησε στο οπερατικό ρεπερτόριο τρία αριστουργήματα: τον Μάκβεθ, τον Οθέλλο και τον Φάλσταφ, κατορθώνοντας με τη μουσική του να αφομοιώσει το κείμενο σε τέτοιο βαθμό που μετασχημάτισε τα σαιξπηρικά δράματα σε νέες συνθέσεις. Η ένταση, το σφρίγος, το λιτό, «αρρενωπό» συνθετικό στιλ της μουσικής του Βέρντι προικίζει τους σαιξπηρικούς χαρακτήρες με μια πρόσθετη ζωτικότητα που τους κάνει να φαντάζουν πιο αληθινοί απ’ ό,τι στο θέατρο πρόζας. Η μουσική και ο τρόπος που τη χειρίζεται δημιουργεί ένα πλαίσιο ψυχολογικής έκφρασης που παρέχει στον ακροατή τη δυνατότητα να βιώσει μια υπέρτατη εμπειρία.

Η ομιλία θα παρακολουθήσει –με τη συνοδεία βιντεοπροβολών– τη συναρπαστική πορεία της σύνθεσης των σπουδαίων έργων μέσα από τη ζωντανή και δημιουργική αλληλογραφία του Βέρντι με τους λιμπρετίστες του, τον Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε για τον Μάκβεθ και τον ποιητή και συνθέτη Αρρίγκο Μπόιτο για τις άλλες δυο. Θα γίνουμε μάρτυρες ενός δούναι και λαβείν που προσιδιάζει στην αμεσότητα της σύγχρονης εποχής και των social media!

Ημέρα & ώρα: 4 Φεβρουαρίου 2023, 17.00

Χώρος: VIP Lounge

Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου

Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται προκράτηση μέσω ticketservices.gr από τις 18 Ιανουαρίου 2023

Έλληνες θεοί, μύθοι και ήρωες στην όπερα

Απρίλιος 2023

Ομιλία πάνω στη Μήδεια του Λουίτζι Κερουμπίνι

H καταγωγή της τέχνης της όπερας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Εφευρέθηκε σαν μουσικό- φωνητικό ιδίωμα το 1597 στη Φλωρεντία, όταν ο Δούκας Φερδινάνδος των Μεδίκων, γενναιόδωρος μαικήνας των τεχνών, οργάνωσε την επιτροπή Λα Καμεράτα Φιορεντίνα με σκοπό να εντοπίσει την πρωτότυπη εκδοχή των έργων του Αισχύλου, του Σοφοκλή και Ευριπίδη, παραστάσεις των οποίων διοργάνωναν τακτικά στα παλάτια τους. Αν και τα πρωτότυπα δεν βρέθηκαν ποτέ, η επιτροπή, μελετώντας την Ποιητική του Αριστοτέλη, ανακάλυψε πως η δομή των αρχαίων δραμάτων, πλην της απαγγελίας, περιλάμβανε επίσης μουσική και τραγούδι και τελικά δημιούργησε μια νέα, ωστόσο κοντά στο αρχαίο πρωτότυπο, εκδοχή. Την ονόμασαν με τον ελληνικό όρο «μελόδραμα», που αποτελεί το επίσημο όνομα της όπερας. Η πρώτη όπερα, η Δάφνη του Τζάκοπο Πέρι, έκανε πρεμιέρα το 1597 στο Παλάτσο Μπάρντι.

 Η ομιλία θα αναδείξει την επιρροή της Ελλάδας στην όπερα ανά τους αιώνες και θα συνοδεύεται – με έμφαση στη Μήδεια του Κερουμπίνι– από βιντεοπροβολές έργων των Πέρι, Μοντεβέρντι, Χέντελ, Γκλουκ, Μότσαρτ, Ροσσίνι, Κερουμπίνι, Βέρντι, Ρίχαρντ Στράους και του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ.

Ημέρα & ώρα: 28 Απριλίου 2023, 17.00

Χώρος: VIP Lounge

Ομιλήτρια: Έλενα Ματθαιοπούλου

Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται προκράτηση μέσω ticketservices.gr από τις 12 Απριλίου 2023

Δράσεις 65+

Κιθάρα Express

Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Το επιτυχημένο πρόγραμμα Κιθάρα Express επιστρέφει και φέτος στις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και υπόσχεται στους συμμετέχοντες νέες εμπειρίες και εκπλήξεις. Με στόχο την έκφραση μέσω της μουσικής και με εργαλεία την κιθάρα, τη φωνή και τα τραγούδια, το εργαστήριο φιλοδοξεί να εξερευνήσει νέες διαδρομές γνώσης και δημιουργικότητας και να ξαναφέρει στο προσκήνιο ιστορίες και τραγούδια από τα παλιά, αποτελώντας έτσι μια ευχάριστη και χαλαρωτική παράκαμψη στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εβδομαδιαίες διά ζώσης μουσικές συναντήσεις, ενώ στους συμμετέχοντες θα παρέχεται και επιπρόσθετο υλικό το οποίο θα τους βοηθήσει να καλλιεργήσουν τη μουσική τους αντίληψη, να μελετήσουν και να κατανοήσουν το γνωστικό αντικείμενο, καθώς και να ασκηθούν στη χαλάρωση του σώματος και του νου.

Η πρότερη γνώση μουσικής δεν είναι απαραίτητη.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Κική Κέρζελη

Επιστημονική υπεύθυνη: Ιωάννα Ετμεκτσόγλου

Έναρξη εργαστηρίου: Ιανουάριος 2023

Ημέρα & ώρα: κάθε Τρίτη, 11.00-13.00

Πληροφορίες: [email protected]

 

Κοπερτί το κοπερτί

Ιανουάριος – Ιούνιος 2023

Το Κοπερτί το κοπερτί, το νέο βιωματικό διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες 65+ καθώς και για παιδιά από 5 έως 7 ετών έχει ως βασικούς άξονες το τραγούδι, το παιχνίδι και την αφήγηση. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις, οι μικρές και μεγάλες γραμμές ζωής των μελών της ομάδας τέμνονται με στόχο το μοίρασμα, την επικοινωνία και τη δημιουργία μιας κοινής αφήγησης μέσα από λέξεις, ανάσες και νότες. Με τα πολύτιμα εργαλεία του λόγου, της μουσικής και του παιχνιδιού και αξιοποιώντας τις ετερόκλητες ηλικιακές και κοινωνικές καταβολές τους, τα μέλη της ομάδας, σε συνεργασία με τους εμψυχωτές, θα περιπλανηθούν σε μια συλλογική δημιουργική διαδικασία που έχει ως στόχο της την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης, την καταπολέμηση του αποκλεισμού και τον εμπλουτισμό της καλλιτεχνικής και κοινωνικής εμπειρίας όλων των συμμετεχόντων.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ελένη Ζαχοπούλου (θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός) , Φανή Μόραλη (μουσικοπαιδαγωγός)

Έναρξη εργαστηρίου: Ιανουάριος 2023

Ημέρα & ώρα: κάθε Δευτέρα, 17.00-19.00

Δράσεις για άτομα με ή χωρίς αναπηρία

Ηχητική τέχνη και Κωφή εμπειρία: η ακοή ως ενσώματο βίωμα

Οκτώβριος 2022 – Απρίλιος 2023

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για εφήβους και νέους ενήλικες με κώφωση ή βαρηκοΐα

Η νέα σειρά εκπαιδευτικών δράσεων έχει ως στόχο να θέσει τις βάσεις για μια διεύρυνση της συνθήκης της ακρόασης από ακουστική εμπειρία σε ενσώματο βίωμα. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια απευθύνονται σε κωφούς και βαρήκοους εφήβους και νέους ενήλικες, καθώς και σε άτομα των ίδιων ηλικιακών ομάδων που μετέχουν της κοινότητας των κωφών με οποιονδήποτε τρόπο. Κεντρικοί εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αντιστροφή της συνθήκης του φυσικοποιημένου αποκλεισμού, η εισαγωγή των συμμετεχόντων στον κόσμο της μουσικής και της ηχητικής τέχνης, και η δημιουργία συνεργατικών ηχητικών έργων μέσα από τον συμμετοχικό σχεδιασμό και εργαστηριακές πρακτικές. Τα υλικά του εγχειρήματος αυτού είναι η δόνηση, η οπτικοποίηση του ήχου, η ιστορία της τέχνης, η θεωρία της μουσικής, και άλλες σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες. Ένα ηχητικό έργο, σχεδιασμένο συμμετοχικά από τα μέλη της ομάδας, θα ολοκληρώσει τον κύκλο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια δεν προϋποθέτει πρότερες γνώσεις.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ντάνα Παπαχρήστου (sound artist ,μουσικολόγος, θεωρητικός της τέχνης, Γιώργος Σαμαντάς (sound artist , κοινωνικός ανθρωπολόγος)

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ορέστης Καραμανλής (συνθέτης, διδάσκων ΕΚΠΑ)

Έναρξη εργαστηρίου: 22 Οκτωβρίου 2022

Ημέρα & ώρα: κάθε Σάββατο 13.00-15.00

Εργαστήρια στα καταστήματα κράτησης Ελεώνα Θήβας, Αυλώνα και Κορυδαλλού

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις επανεκκινούν τον κύκλο εργαστηρίων μουσικής, χορού και κίνησης σε καταστήματα κράτησης που έχει ως γνώμονα τη σπουδαιότητα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της επαφής με τις τέχνες στα σωφρονιστικά ιδρύματα για την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των κρατουμένων και την ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Τα εργαστήρια, τα οποία θα διεξαχθούν σε εβδομαδιαίες συναντήσεις, απευθύνονται στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας, στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού και στο Ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα. Καθένα από αυτά θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του καλλιτεχνικού αποτελέσματος της δημιουργικής διαδρομής.

Εργαστήριο χορού και κίνησης στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θήβας

Οι συμμετέχουσες στο εργαστήριο χορού και κίνησης θα παρακινηθούν μέσα από τον χορό ως μέσο αγωγής και βαθιάς μη λεκτικής επικοινωνίας να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και να πειραματιστούν. Στόχος είναι η απελευθέρωση της έκφρασης μέσα από την ομαδική χορευτική διαδικασία, αλλά και η γνωριμία με εναλλακτικά είδη χορού (street, παραδοσιακούς χορούς διαφορετικών χωρών, διαπολιτισμικούς χορούς, τζαζ κ.ά.). Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση μιας ενιαίας χοροθεατρικής παράστασης που θα προκύψει από τη σύνθεση των πρωτότυπων χορογραφιών που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχουσες μέσα από καθοδηγούμενες ασκήσεις από έμπειρους χορευτές.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Χαρά Κότσαλη (χορεύτρια, χορογράφος), Κατερίνα Σπυροπούλου (χορεύτρια, χορογράφος)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

 

Εργαστήριο μουσικής στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού

Mια νέα σειρά μουσικών εργαστηρίων θα φέρει για μια ακόμα χρονιά τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη έκφραση στην ανδρική πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού. Οι συμμετέχοντες, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, θα πειραματιστούν με τον ήχο και τη μουσική, θα αναπτύξουν ερμηνευτικές δεξιότητες και θα συν-δημιουργήσουν νέες συνθέσεις. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία στην οποία οι ίδιοι θα ερμηνεύσουν τα δικά τους μουσικά έργα. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας καθώς και της ελεύθερης έκφρασης.

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Μαρία – Χριστίνα Χάρπερ (μουσικός / μουσικοθεραπεύτρια), Γιώργος Κούτρας (μουσικός)

Ημερομηνία τελικής παράστασης: θ.α.

Εργαστήριο μουσικής και χορού στο Ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο μουσικής και χορού καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα «διπλό» εργαστήριο χορού και μουσικής δημιουργώντας δύο ομάδες, οι οποίες θα δουλεύουν παράλληλα, αλλά συνεργατικά.  Μέσα από τον πειραματισμό και με την καθοδήγηση έμπειρων χορευτών και μουσικών, θα αποκτήσουν βασικές χορευτικές ή μουσικές και ερμηνευτικές δεξιότητες. Με σημείο έναρξης το Hip Hop και το Breakdance, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τον κινητικό αυτοσχεδιασμό και την προσωπική κίνηση. Ο

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.