Εφτά Μέρες Ντροπής | Οι Ψύλλοι στ' Άχυρα κυκλοφορούν νέο άλμπουμ

Εφτά Μέρες Ντροπής | Οι Ψύλλοι στ' Άχυρα κυκλοφορούν νέο άλμπουμ

Αν θες να δεις αέρα 
θα ζεις και λίγο λάθος
| από το τραγούδι "Ο Φάρος"

Οι Ψύλλοι στ' Άχυρα, το εναλλακτικό ροκ συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη,  κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του "Εφτά Μέρες Ντροπής" την Παρασκευή 15 Μαρτίου σε streaming/download και την Παρασκευή 29 Μαρτίου σε CD.

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Ψύλλων (με τίτλο το όνομα τους, 2018 Puzzlemusik) τους τοποθέτησε αμέσως στον χάρτη των σημαντικών δυνάμεων της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής και αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την ενέργεια των δυναμικών συναυλιών τους.

Στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στην κυκλοφορία του "Ψύλλοι στ'Άχυρα" και του σημερινού "Εφτά Μέρες Ντροπής" οι Ψύλλοι ξεπέρασαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την καραντίνα, πρόσθεσαν  νέο μέλος στην σύνθεση τους, κυκλοφόρησαν  το ψηφιακό EP "Όγδοη Μέρα" (2022, Puzzlemusik) και είχαν έντονη συναυλιακή παρουσία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Τώρα, με καινούργιο υλικό στις αποσκευές τους και με την μόνιμη προσθήκη του Γιώργου Λάλου στην τρομπέτα ως νέο μέλος, οι Ψύλλοι είναι έτοιμοι για την ανοιξιάτικη περιοδεία τους σε 4 πόλεις της Ελλάδας: 

  • Σάββατο 13 Απριλίου στο Ίλιον Plus | Αθήνα
  • Πέμπτη 18 Απριλίου στο Eightball Club | Θεσσαλονίκη
  • Παρασκευή 26 Απριλίου στο Cafe Society | Βόλoς
  •  Σάββατο 27 Απριλίου στο Μπαράκι του Μύλου | Λάρισα

Το "Εφτά Μέρες Ντροπής" είναι ένα στιβαρό άλμπουμ με μεστά τραγούδια, που ενώ ανανεώνει τα εκφραστικά τους μέσα, ταυτόχρονα διατηρεί την χαρακτηριστική σφραγίδα του συγκροτήματος. 

Ο Ηρακλής Δαΐτσης παραμένει μια από τις πιο εκφραστικές και με μεγάλη ερμηνευτική γκάμα ελληνικές φωνές, το rhythm section των Χάρη Κατόπη (μπάσο) και Σάκη Δρακούλη (τύμπανα) παραμένει σταθερά και με απαράμιλλη φυσικότητα, εξαιρετικά στιβαρό, οι κιθάρες του Νίκου Βρύζα ξεφεύγουν από τον τυπικό ροκ χαρακτήρα δημιουργώντας ανταύγειες που δείχνουν προς διάφορες μουσικές κατευθύνσεις ενώ οι στίχοι παρότι συχνά είναι κοφτεροί ή/και τολμηροί, κλείνουν ταυτόχρονα μέσα τους ανεπιτήδευτη ευαισθησία.

Και βέβαια, η προσθήκη της τρομπέτας του Γιώργου Λάλου σε όλα τα τραγούδια έχει γίνει με ένα ιδιαίτερα λειτουργικό και οργανικό τρόπο και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απλώς ένα ακόμη ενορχηστρωτικό χρώμα.

Ιδιαιτέρως σε τραγούδια όπως το "Ντροπή", το "Όγδοη Μέρα" (τραγούδι που όπως και τρία ακόμη είχαν συμπεριληφθεί  - με διαφορετικό mastering - στο EP "Όγδοη Μέρα" του 2022) και το "Τα Περιστέρια στην Οδό Μοναστηρίου" το αποτέλεσμα είναι αφοπλιστικό.

Το τραγούδι "Τα Περιστέρια στην Οδό Μοναστηρίου" μεταξύ άλλων ξεχωρίζει και για το χαρακτηριστικό μεταλλόφωνο του και αποτελεί το βίντεο κλιπ που συνοδεύει την κυκλοφορία του "Εφτά Μέρες Ντροπής".

Σκηνοθεσία/μοντάζ/σενάριο: Αλέξανδρος Αρχοντής
 


Μεράκι, εκφραστικότητα, κοινωνική ευαισθησία, αλλά και το ταλέντο να ομογενοποιηθούν όλα αυτά σε ένα συμπαγές σύνολο ικανό να συγκινήσει, να εξιτάρει, να συνεπάρει αλλά και να δημιουργήσει τροφή για σκέψη, το "Εφτά Μέρες Ντροπής" αποτελεί μια ειλικρινή κατάθεση ψυχής και μια καταγραφή-σχόλιο για πράγματα που μας απασχολούν (ή ίσως θα όφειλαν να μας απασχολούν) ως κοινωνία. 

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Puzzlemusik σε streaming/download σε Spotify, Apple Music, Deezer, Amazon Music, Tidal, YouTube Music και πολλές ακόμη ψηφιακές πλατφόρμες.

Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει επίσης και σε CD στα συνεργαζόμενα δισκοπωλεία από την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024.

Ηχογράφηση - Μίξη – Mastering : Χρήστος Χαρμπίλας, Τίτος Καργιωτάκης, Ορέστης Πατσινακίδης, στο στούντιο ROYAL ALZHEIMER HALL εκτός από το "Τα Περιστέρια στην Οδό Μοναστηρίου" που ηχογραφήθηκε στο Polytropon Recording Studio από τον Θάνο Καζαντζή.
Φωνητικά στο "Ντροπή": Αποστόλης Αδαμούδης και Χρήστος Καλογριδάκης από τους Ρεύμα 102. 
Παραγωγή - Ενορχήστρωση: Ψύλλοι στ'Άχυρα
Στίχοι - Μουσική: Ηρακλής Δαΐτσης (εκτός από το "Τα Περιστέρια στην Οδό Μοναστηρίου" Στίχοι: Ηρακλής Δαΐτσης και Γιώργος Κορτέσας)
Σχέδιο Εξωφύλλου: Φανή
Γραφιστικά: Χρήστος Καλογριδάκης
Φωτογραφίες συγκροτήματος: Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου

Οι Ψύλλοι στ’ Άχυρα είναι :
Ηρακλής Δαΐτσης – κιθάρες, φωνή
Νίκος Βρύζας – κιθάρες, φωνητικά
Χάρης Κατόπης – μπάσο, φωνητικά,synth
Σάκης Δρακούλης – τύμπανα, djembe, μεταλλόφωνο, drum machine
Γιώργος Λάλος – τρομπέτα     

* Ψύλλοι στ' Άχυρα Links:  ▶ Facebook | Instagram | You Tube | Bandcamp

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.