ΕΕ 2020: Η ευρωπαϊκή δέσμευση του Goethe Institut για τον πολιτισμό

ΕΕ 2020: Η ευρωπαϊκή δέσμευση του Goethe Institut για τον πολιτισμό

Την 1η Ιουλίου η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκαινιάζει ένα ευρωπαϊκό πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο θα εστιάζει στις έννοιες της ευρωπαϊκής δημοσιότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η συμβολή του Goethe-Institut στο πολιτιστικό πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επικεντρώνεται στο ερώτημα:

Ποια γνωρίσματα πρέπει να έχει η μελλοντική Ευρώπη και πώς μπορεί να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή συνοχή ακόμα και την εποχή του κορωνοϊού;

Με διαλεκτικό και καλλιτεχνικό τρόπο τα πανευρωπαϊκά εγχειρήματα του Goethe-Institut περιστρέφονται γύρω από την πολυμορφία της Ευρώπης και τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιότητας –  είτε στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής απόψεων μεταξύ διαφορετικών γενεών για την Ευρώπη, είτε σε συζητήσεις για την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης, σε εγχειρήματα για την κατάσταση της ελευθερίας, τον σχεδιασμό κλιματικά ουδέτερων ταξιδιών ή μέσα από εντυπωσιακές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Πρόεδρος του Goethe-Institut Klaus-Dieter Lehmann είπε με αφορμή τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα ξεκινήσει σύντομα: «Η Γερμανία, στο κέντρο της Ευρώπης και σε άμεση γειτνίαση με εννέα χώρες, καλείται με αφορμή την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης να δράσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο όσον αφορά όχι μόνο την οικονομία αλλά και την ενίσχυση της ευθύνης για έναν κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμικό χώρο. Για το Goethe-Institut η Ευρώπη αποτελεί τη δημιουργική βάση. Η ελευθερία της τέχνης και της κουλτούρας, η δυνατότητα διαλόγου και η αλληλεγγύη χαρακτηρίζουν τις πρωτοβουλίες και τα εγχειρήματα του Ινστιτούτου για την Ευρώπη. Ειδικά εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, παρά τις τάσεις απομονωτισμού, ρατσισμού, παραπληροφόρησης και αποκλεισμού, αναδεικνύεται η πολιτική και πολιτισμική δύναμη της κουλτούρας και η ευκαιρία να δούμε τη συμβίωσή μας ως ένα πολιτισμικό επίτευγμα».

Με αφορμή τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Goethe-Institut εντείνει τις δράσεις του για την Ευρώπη με μια σειρά από πανευρωπαϊκά εγχειρήματα, τα οποία θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τους εταίρους του στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Johannes Ebert, Γενικός Γραμματέας του Goethe-Institut, υπογράμμισε ότι: «Ειδικά σε καιρούς στους οποίους η ευρωπαϊκή κοινότητα πλήττεται έντονα από τις επιπτώσεις του Covid-19 και κερδίζουν έδαφος οι συλλογιστικές με όρους εθνικού κράτους, επιδιώκουμε με τα εγχειρήματά μας την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοσιότητας προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για συνοχή και αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα εγχειρήματα του Goethe-Institut εκτείνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και έχουν στόχο να γνωρίσουμε, να βιώσουμε, να αισθανθούμε την Ευρώπη ως ολότητα. Ειδικά τώρα πρέπει να ενθαρρύνουμε τον ανοικτό διάλογο και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και να συζητήσουμε το πώς θα είναι η Ευρώπη στο μέλλον. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο από κοινού! Μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρώπη θέλουμε, πέραν αυτού, να προωθήσουμε σημαντικά θέματα, όπως τον χειρισμό των τεχνολογικών καινοτομιών ή του εθνικισμού, καθώς και την προστασία του κλίματος και τη βιώσιμη κινητικότητα. Γιατί η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα ορίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει στο μέλλον η ευρωπαϊκή κοινωνία».

Πέντε από αυτά τα εγχειρήματα αποτελούν επισήμως μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και θα λάβουν οικονομική υποστήριξη από ειδικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών: Στην «Ευρωπαϊκή κουζίνα» η κουζίνα γίνεται μια πλατφόρμα διασυνοριακού πολιτιστικού και πανευρωπαϊκού διαλόγου. Σε έναν ψηφιακό διαγωνισμό για νέους με τίτλο #oekoropa νέοι απ’ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προσκαλούνται να υποβάλουν τις ιδέες τους για ένα κλιματικά ουδέτερο ταξίδι ανά την Ευρώπη.

Η «Γενιά Α=Αλγόριθμος» χρησιμοποιεί διαδραστικές μορφές και διερευνά το πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει και θα αλλάξει μελλοντικά την κοινωνία μας.

Η σειρά εκδηλώσεων «Μίλησέ μου για την Ευρώπη» δίνει ώθηση σε έναν διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές με θέμα την ευρωπαϊκή ιδέα.

Στον «Τοίχο που χάνεται» δίνεται η δυνατότητα να βιώσει κανείς άμεσα την πολυμορφία της Ευρώπης μέσα από μια συμμετοχική εγκατάσταση στον δημόσιο χώρο.

 

Παράλληλα με τα πέντε κεντρικά εγχειρήματα για την ΕΕ 2020, το Goethe-Institut θα πάρει μέρος και στο συμμετοχικό έργο τέχνης «Earth Speakr» του Ólafur Elíasson. Το Goethe-Institut στηρίζει το Studio Ólafur Elíasson κατά την πραγματοποίηση του εγχειρήματος στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να προσεγγιστεί ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό παιδιών και εφήβων. Έτσι, έχουν ήδη λάβει χώρα 19 από τα 32 προπαρασκευαστικά εργαστήρια σε παραρτήματα του Goethe-Institut.

Το Goethe-Institut Athen συμμετέχει με τα προγράμματα «Ο τοίχος που χάνεται», «Ευρωπαϊκή κουζίνα», «#OEKOROPA» και «Earth Speakr».

Πληροφορίες για τα προγράμματα του Goethe-Institut Athen εδώ.

Όλες τις πληροφορίες για τα εγχειρήματα του Goethe-Institut σχετικά με την ΕΕ 2020 θα τις βρείτε εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.