Δημιουργώντας την Πρώτη Ύλη – εισαγωγή στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ

Δημιουργώντας την Πρώτη Ύλη – εισαγωγή στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης και η σεναριογράφος Νατάσα Σέγκου πραγματοποιούν για τρίτη χρονιά στο ΚΕΤ ένα σεμινάριο για το δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Ο κύκλος μαθημάτων θεμελιώνεται πάνω στις συγκεκριμένες ιδέες των συμμετεχόντων που αναζητούν το δρόμο για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και στοχεύει στην αισθητική και αφηγηματική οικοδόμηση της κάθε πρότασης, ούτως ώστε, στο τέλος του σεμιναρίου, η πρόθεση του καθενός να έχει μορφοποιηθεί σε ένα σενάριο, σε ένα συγκροτημένο εργαλείο ικανό να στηρίξει τη συνέχεια μιας παραγωγής.

 

Η εργασία πάνω σε αφηγηματικά μοντέλα που διαχρονικά σφραγίζουν την εξέλιξη και τη γλώσσα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ γίνεται παράλληλα με την εργασία πάνω στην κάθε ιδέα, με σκοπό αυτή να αποκρυσταλλωθεί με σαφήνεια, να κατακτήσει το ύφος της, να συνδεθεί με την ποιότητα του βλέμματος, να διατυπωθεί εντέλει σε ένα στιβαρό σύνολο, έτοιμο για το επόμενο βήμα της παραγωγής της.

Ως μέρος της αισθητικής εκπαίδευσης που θα οδηγήσει στην συνολική αισθητική προσέγγιση του μελλοντικού έργου, το σεμινάριο περιλαμβάνει μία εισαγωγή και στα αφηγηματικά εργαλεία του φωτός, του ήχου και του μοντάζ, μέσα από παρουσιάσεις των παραπάνω αισθητικών όρων από επαγγελματίες, ικανούς να επισημάνουν τη σχέση μεταξύ τεχνικής επάρκειας και κινηματογραφικής έκφρασης. Η επαφή με αυτήν την πτυχή, οδηγεί στον επίλογο του σεμιναρίου που είναι η κινηματογραφική υλοποίηση μιας σεκάνς του αφηγήματος που εντέλει έχει συντεθεί, ως οδηγού για την επακόλουθη υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά αυτήν την υλοποίηση, όπως και στους δύο προηγούμενους κύκλους του σεμιναρίου, η ομάδα των συνεργατών θα παραμένει συμβουλευτικά στη διάθεση των συμμετεχόντων παρακολουθώντας την εξέλιξη της πορείας της παραγωγής τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές, σπουδαστές φωτογραφίας και κινηματογράφου, αλλά και ενδιαφερόμενους για το δημιουργικό ντοκιμαντέρ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο: info@polychorosket.gr και στο: 213 00 40 496 (περιορισμένος αριθμός συμμετοχών).


 

 

Xρήστος Καρακέπελης

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1962. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Στη διάρκεια των σπουδών του σκηνοθέτησε δύο ταινίες μικρού μήκους, ενώ από το 1985 ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης. Έχει γράψει σενάρια για ντοκιμαντέρ, έχει σκηνοθετήσει σειρές ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τέλος δύο κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ που έχουν αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό : Το Σπίτι του Κάιν (2000, 35mm, 80’) και την Πρώτη Ύλη (2010, 35mm, 78΄).

Νατάσα Σέγκου

Δύο δεκαετίες τώρα εργάζεται πάνω στη συγγραφή σεναρίων για κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ, αλλά και ντοκιμαντέρ προορισμένα για την τηλεόραση. Με τη δουλειά της έχει λάβει μέρος σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ και φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε όλον τον κόσμο, ενώ οι ταινίες για τις οποίες εργάστηκε (Το Σπίτι Του Κάιν, Πρώτη ΄Υλη) έχουν αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται στον χώρο του ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίου μυθοπλασίας. 

15 μαθήματα: Από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 25 Ιουνίου 2017
Kάθε Κυριακή: 12:00 → 16:00
Κόστος συμμετοχής (15 τετράωρα μαθήματα): 400€ (τα δίδακτρα καταβάλλονται τμηματικά)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.