Όλοι οι στίχοι του Βοb Dylan σε ένα βιβλίο

Όλοι οι στίχοι του Βοb Dylan σε ένα βιβλίο

Ο μεγάλος τραγουδοποιός Bob Dylan, βραβεύτηκε από τη Σουηδική Ακαδημία, με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 «για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφραστικών τρόπων μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού» όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη, από τη μόνιμη γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους.

Ο ίδιος ο ανατρεπτικός και συνειδητά μη-επικοινωνιακός καλλιτέχνης, δεν έχει εκφραστεί δημόσια σχετικά με τη βράβευση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, η αφορμή για να γνωρίσουν οι νεότεροι και να ξαναθυμηθούν οι μεγαλύτεροι τα τραγούδια και τους στίχους του Βob Dylan, δόθηκε!

Όλοι οι στίχοι των τραγουδιών του σπουδαίου τραγουδοποιού, μεταφρασμένοι στα ελληνικά από τον Γιώργο -Ίκαρο Μπαμπασάκη, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις IANOS και τη σειρά «Ιανός ο Μελωδός» σε μια ιδιαίτερη έκδοση με τον τίτλο «BOB DYLAN 1962-2001. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (LYRICS)». Στο βιβλίο, που εκδόθηκε το 2006, περιλαμβάνονται οι στίχοι του Bob Dylan, από το 1962 μέχρι το 2001 και πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και επίμετρο του μεταφραστή.

Το πρώτο άλμπουμ που αγόρασα με το χαρτζιλίκι μου ήταν το Desire του Μπομπ Ντύλαν. Μου άλλαξε τη ζωή. Η βελόνα του Kenwood έλιωνε, ξανά και ξανά, παίζοντας One more cup of coffee, το Hurricane, το Joey. Η ενορχήστρωση απείχε έτη φωτός από ό,τι είχα συνηθίσει ν’ ακούω ως τότε, τους βαρύγδουπους Yes, τους Genesis, και το αναπόφευκτο στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα Smoke on the Water. Μετά, με τον καιρό, απέκτησα τα Άπαντα Ντύλαν. Μετά, τα έχασα (μετακομίσεις, κλοπές, δωρεές, πυρκαγιές!) Τώρα, τα ξαναμαζεύω. Και εξακολουθώ να γοητεύομαι. Ναι, ο Ντύλαν μού άλλαξε τη ζωή. Υπάρχουν έργα τέχνης που σε κλείνουν στο σπίτι. Άλλα που σε βγάζουν στο δρόμο, που σε στέλνουν σε λαβυρίνθους από τους οποίους αρνείσαι πεισματικά να βγεις. Τέτοια είναι τα τραγούδια, οι στίχοι και η φωνή του Τροβαδούρου. Σε στέλνει μακριά από το σπίτι, μακριά από την όποια ασφάλεια, σε τοπία φλεγόμενα. Και είναι ωραίο αυτό!


 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.