Αθήνα - Νέα Υόρκη σε εικαστικό διάλογο | Πρόσωπα του Ήρωα

Αθήνα - Νέα Υόρκη σε εικαστικό διάλογο | Πρόσωπα του Ήρωα

Έργα φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Parsons School of Design θα εκτεθούν τον Ιούλιο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Lincoln Center

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το Lincoln Center for the Performing Arts ανακοινώνουν τηνπραγματοποίηση έκθεσης με τίτλο Πρόσωπα του Ήρωα που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη και αποτελεί την εναρκτήρια διοργάνωση της πρωτοβουλίας Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center Agora Initiative. Έργα φοιτητών από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη που διερευνούν την έννοια και την πορεία του «ήρωα» και του «ηρωισμού» στην ιστορία – ένα θέμα που έχει αποκτήσει νέα σημασία στον καιρό του COVID-19  – θα παρουσιαστούν δωρεάν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους των δύο οργανισμών στις αρχές Ιουλίου.

 

(c) Nikos Karanikolas

Η διοργάνωση πραγματοποιείται μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SNF-Lincoln Center Agora Initiative (SNF-LC), μίας σύμπραξης για τον επαναπροσδιορισμό και την επανενεργοποίηση του δημόσιου χώρου μέσα από τις «Δίδυμες Αγορές» («TwinAgoras») στο ΚΠΙΣΝ και το Lincoln Center.

Για τη συμμετοχή τους στην έκθεση Πρόσωπα του Ήρωα οι φοιτητές καλούνται να υποβάλλουν έργα με τις δικές τους ερμηνείες του ηρωισμού ή των ηρωικών μορφών, από το παρελθόν έως και σήμερα. Κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και εκπροσώπους του ΚΠΙΣΝ, του Lincoln Center και των δύο Σχολών, θα επιλέξει τα 20 έργα – 10 από κάθε πόλη – που θα εκτεθούν.

 

Στη Νέα Υόρκη η έκθεση θα είναι μέρος του Restart Stages, ενός υπαίθριου κέντρου παραστατικών τεχνών που δημιουργείται στον χώρο του Lincoln Center και πρόκειται να εγκαινιαστεί στις 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Στην Αθήνα η έκθεση εντάσσεται στα Πρόσωπα του Ήρωα, τον θεματικό προγραμματισμό εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η έκθεση Πρόσωπα του Ήρωα είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση της πρωτοβουλίας Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center Agora Initiative, μίας σύμπραξης που έχει πρωταρχικό στόχο να ξαναζωντανέψει τους δημόσιους χώρους με ουσιαστικές δραστηριότητες,καλλιτεχνικού και κοινοτικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, οι εμβληματικές εγκαταστάσεις, έκτασης 65 στρεμμάτων, του Lincoln Center στο Μανχάταν θα υποδεχτούν το κοινό σε «επανενεργοποιημένους» εξωτερικούς χώρους που θα αξιοποιηθούν ως αρχαία «αγορά»: ένας δημόσιος χώρος για όλους στο επίκεντρο της αστικής ζωής. Η επιθυμία να προσφέρει στην Αθήνα έναν αντίστοιχο χώρο, που να ανήκει πραγματικά στον κόσμο, αποτέλεσε το κίνητρο για το ΙΣΝ προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, μέσω της μεγαλύτερης μεμονωμένης δωρεάς του μέχρι σήμερα, και να το παραδώσει στους Έλληνες πολίτες το 2017.

«Σε μια εποχή που έχουν περιοριστεί τα ταξίδια, η πρωτοβουλία SNF-LC Agora είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προσπαθεί να χτίσει γέφυρες ανάμεσα σε δυο ηπείρους και να συνδέσει όλους μας μέσω της τέχνης και του δημόσιου χώρου. Ελπίζουμε ότι οι «Δίδυμες Αγορές», στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, θα λειτουργήσουν ως δημιουργικός καταλύτης και πολύτιμη υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να συνδέονται οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί μεταξύ τους και πόση πολυμορφία παρουσιάζει αυτή η σύνδεση. Ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμετις ερμηνείες των μαθητών σχετικά με τον ηρωισμό, από το παρελθόν έως τις νέες εκφάνσεις του στο παρόν»,δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος(ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος.

«Βασικό στοιχείο της δουλειάς μας είναι να βρίσκουμε καινοτόμους τρόπους για να προσφέρουμε προσβάσιμο δημόσιο χώρο σε καλλιτέχνες αλλά και στα μέλη της κοινότητας. Με την πρώτη διοργάνωσηαυτής της νέας συνεργασίας τοποθετούμε τις τέχνες στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Αυτή είναι η πρώτη από πολλές δράσεις που θα υλοποιήσουμε με τους φίλους μας στο ΚΠΙΣΝ μαζί με καλλιτέχνες και μέλη της κοινότητας εδώ στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα. Αυτές οι σχέσεις είναι τόσο ουσιαστικές για τηζωτικότητα της πόλης μας, τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς επανερχόμαστε στην κανονικότητα μετά από την πανδημία», επεσήμανε ο HenryTimms, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τουLincoln Center.

«Αυτή η σύμπραξη σηματοδοτεί την έναρξη της πολλά υποσχόμενης συνεργασίας μας με το Lincoln Center, μιας συνεργασίας που χτίζει ισχυρούςδεσμούς με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα και, πιο συγκεκριμένα, με τη νέα ταλαντούχα γενιά του Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι αυτή η έκθεση εμπνέεται από τον θεματικό προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ Πρόσωπα του Ήρωα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και από τους σύγχρονους ήρωες που έχουν αναδειχθεί στις μέρες μας, και ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που οραματίστηκε και υποστηρίζει έμπρακτα αυτή την συνεργασία μέσα από τις δωρεές του προς το Lincoln Center και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δήλωσε η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ.

 

(c) Nikos Karanikolas

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα της ύπαρξης προσβάσιμων δημόσιων χώρων που αναβαθμίζουν την αστική ζωή και ανταποκρίνονται στις δημιουργικές ανάγκες των πολιτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, οι χώροι των δύο οργανισμών στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη θα ζωντανέψουν μέσα από την ουσιαστική ανταλλαγή γνώσεων και την καλλιτεχνική συνεργασία. Το κοινό όραμα του ΚΠΙΣΝ και του Lincoln Center θα επιτρέψει στη σύμπραξή τους να λειτουργεί αμφίδρομα και προς όφελος και των δύο οργανισμών, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τη δημιουργία των «Δίδυμων Αγορών» («Twin Agoras»).

Τα δύο ιδρύματα θα προσφέρουν σε καλλιτέχνες και στοχαστές τον κατάλληλο χώρο προκειμένου να δημιουργήσουν νέα έργα, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες εξελίξεις, να ανταλλάξουν ιδέες, καθώς και να πειραματιστούν και να διερευνήσουν την έννοια των παράλληλων εκδηλώσεων, ενεργοποιώντας έναν διατλαντικό διάλογο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org/LCFacesoftheHero και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Σχετικά με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ):

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας δημόσιος χώρος, με ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και δράσεων. Περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα, συνολικής έκτασης 210 στρεμμάτων. Το ΚΠΙΣΝ δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο το παρέδωσε στην Ελληνική Πολιτεία με την ολοκλήρωσή του.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ):

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα  ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.1 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.900 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα για τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης COVID-19, ύψους $100 εκατομμυρίων, του ΙΣΝ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δωρεές του ΙΣΝ ανά τον κόσμο, επισκεφθείτε το SNF.org.

Σχετικά με το Lincoln Center for the Performing Arts:

Το Lincoln Center for the Performing Arts είναι το σημαντικότερο κέντρο για τις παραστατικές τέχνες στον κόσμο, ένας ακρογωνιαίος λίθος για τις τέχνες και τον αστικό βίο στη Νέα Υόρκη αποτελούμενος από έντεκα οργανισμούς που φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις έκτασης 65 στρεμμάτων. Οι στρατηγικοί στόχοι του μη κερδοσκοπικού κέντρου περιλαμβάνουν τη στήριξη των καλλιτεχνικών οργανισμών που εδρεύουν στο Lincoln Center, προκειμένου να επιτύχουν τις αποστολές τους και να καλλιεργήσουν δυνατότητες για συνεργασία μεταξύ τους, την προάσπιση της ένταξης και την αύξηση της προσβασιμότητας και της εμβέλειας των δράσεων του Lincoln Center και τον επαναπροσδιορισμό και την ενίσχυση των παραστατικών τεχνών για τον 21ο αιώνα και το μέλλον, στηρίζοντας τη θέση τους στο επίκεντρο της αστικής ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Lincoln Center.org.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ το 2019 το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών: τον Θόλο στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

•           To ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Μάρτιο είναι:

            Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: Δευτέρα-Παρασκευή 06.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 06.00-19.00

Οι Παιδικές Χαρές, ο Μουσικός Κήπος, ο Υπαίθριος Χώρος Αθλοπαιδιών και τα Υπαίθρια Όργανα Γυμναστικής παραμένουν κλειστά.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους χώρους που παραμένουν ανοιχτοί αλλά και τα μέτρα προστασίας επισκεπτών και εργαζομένων εδώ.

•           Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.

•           Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.

•           Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.