«Athens Summer School in Ethnographic Filmmaking» | Οι αιτήσεις ξεκινούν!

«Athens Summer School in Ethnographic Filmmaking» | Οι αιτήσεις ξεκινούν!

Το Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (UvA) οργανώνουν το εντατικό θερινό σχολείο, “Athens Summer School in Ethnographic Filmmaking”. Το θερινό σχολείο, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2015, επανέρχεται με νέα δυναμική και νέα βάση, συνεχίζοντας παράλληλα να αναπτύσσει τη δική του εμπειρογνωσία. Η οπτική ανθρωπολογία και η πολυμεσική εθνογραφία έχουν γίνει πλέον απαραίτητα εργαλεία για οποιαδήποτε και οποιονδήποτε αναλογίζεται να ασχοληθεί με την εθνογραφική έρευνα, την οπτική ανάλυση, με σπουδές υλικού πολιτισμού ή και με κριτικές προσεγγίσεις του κινηματογράφου, της φωτογραφίας και άλλων μορφών πολιτισμικής έκφρασης.

Σκοπός του θερινού σχολείου είναι να προσφέρει στις φοιτήτριες και τους φοιτητές την εμπειρία κινηματογράφησης σε ένα εξαιρετικά ποικιλόμορφο και πολυεπίπεδο αστικό περιβάλλον και παράλληλα να αποκτήσουν μια γενική εικόνα πάνω στις τρέχουσες συζητήσεις και τα ερευνητικά πεδία της οπτικής ανθρωπολογίας και εθνογραφίας. Στο πλαίσιο του σχολείου, θα επικεντρωθούμε στην οπτική θεωρία και την πρακτική χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εθνογραφική διαδικασία.

Από την 1η έως και την 21η Ιουλίου, τα σεμινάρια και οι συναντήσεις των ομάδων θα διεξάγονται καθημερινά στο χώρο του Fårö Creative Learning, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, και θα συνδυάζουν έρευνα πεδίου σε επιλεγμένες περιοχές και τοποθεσίες της πόλης. Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα μάθουν να χρησιμοποιούν οπτικοακουστικές μεθόδους σε ένα πλούσιο, συναρπαστικό και αντικρουόμενο αστικό τοπίο και ανά μικρές ομάδες θα παράγουν μικρού μήκους εθνογραφικές ταινίες, κάποιες από τις οποίες θα επιλεγούν για να προβληθούν στο ειδικό τμήμα “Initiations” στο πλαίσιο της επόμενης έκδοσης του Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, απευθύνεται σε ενθουσιώδεις προπτυχιακές φοιτήτριες και φοιτητές στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, μεταπτυχιακές φοιτήτριες και φοιτητές ή σε όσες και όσους διανύουν το πρώτο έτος του διδακτορικού τους.

Οργανωτική Επιτροπή:
Mattijs van de Port (UvA/VU)
Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης (Ethnofest)
Χρήστος Βαρβαντάκης (Goldsmiths, University of London)

Αίτηση Συμμετοχής
Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής μέχρι και τις 10 Μαΐου 2021.
Οι επιτυχούσες και επιτυχόντες θα ενημερωθούν έως και τις 17 Μαΐου.
Καθώς ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος, παροτρύνουμε να κατατεθούν οι αιτήσεις το συντομότερο δυνατό.

Κόστος Διδάκτρων
Το συνολικό κόστος των διδάκτρων ανέρχεται στα 500€ για φοιτήτριες και φοιτητές από την Ελλάδα και 800€ για φοιτήτριες και φοιτητές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου). Τα δίδακτρα για φοιτήτριες και φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχονται στα 1500€. Τα μεταφορικά κόστη από την χώρα διαμονής προς την Αθήνα και πίσω, καθώς και τα κόστη διαμονής και γευμάτων καλύπτονται από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές.

*Σημαντική Ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις του COVID -19 στη διεξαγωγή του προγράμματος.

Η υλοποίηση του Θερινού Σχολείου εξαρτάται από τις συνθήκες της πανδημίας. Καθώς οι μελλοντικές εξελίξεις σε σχέση με τον COVID- 19 παραμένουν αβέβαιες, έτσι κρίνονται και οι δικές μας εκτιμήσεις σε σχέση με την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.
Το θερινό σχολείο απαιτεί φυσική παρουσία και δεν μπορεί να διεξαχθεί διαδικτυακά. Προϋποθέτει επίσης την ελεύθερη μετακίνηση μέσα στην πόλη (με χρήση μάσκας αν έχει κριθεί απαραίτητο), χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας ή συνθήκη καραντίνας. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας σε σχέση με την δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος, ωστόσο παραμένουμε εγκρατείς και σε συνεχή επιφυλακή εν όψει των μελλοντικών ανακοινώσεων. Όλες οι αποφάσεις θα είναι σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους επίσημους περιορισμούς και οδηγίες ώστε να εξασφαλίσουμε την μέγιστη ασφάλεια του προσωπικού και όσων συμμετέχουν.

Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την ολοκλήρωση καταβολής των αιτήσεων περί τα μέσα του Μαΐου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email: [email protected] και να βρείτε την αναλυτική ανακοίνωση σε pdf.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.