Από 21 έως 23 Απριλίου η Ελευσίνα δεν κοιμάται!

Από 21 έως 23 Απριλίου η Ελευσίνα δεν κοιμάται!

Ένα τριήμερο Πανηγύρι με χορούς, τραγούδια, σινεμά, εκθέσεις και μουσικούς του δρόμου έρχεται στην πόλη της Ελευσίνας από 21 έως 23 Απριλίου. Το ολοήμερο -και ολονύκτιο- φεστιβάλ του Σύλλα Τζουμέρκα συναντά το Πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας στήνει γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς, ενώ δύο από τις εμβληματικές εκθέσεις της 2023 Ελευσίς καλούν το κοινό για τελευταία φορά στις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου.

Επί τρεις μέρες και δύο νύχτες, εκτυλίσσεται το Μυστήριο 84 Πανηγύρι όπου ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας σε συνεργασία με τη Γερμανίδα σκηνοθέτιδα Έλκε Λέρενκράους μετατρέπουν την Ελευσίνα σε κινηματογραφικό πλατό με ζωντανά γυρίσματα δύο ταινιών στην οδό Παγκάλου και άλλα σημεία της πόλης, όπου όλοι μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές για λίγα λεπτά αλλά και να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία του μοντάζ. Επιπλέον, καθόλη τη διάρκεια της μέρας (και της νύχτας) πραγματοποιούνται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.) διαδραστικές περφόρμανς, ομιλίες και round tables, ενώ προβάλλονται περισσότερες από 30 ταινίες και new media έργα που όρισαν, ενσωμάτωσαν ή συνδιαλέχθηκαν με live cinema τεχνικές. Από  Μπερτολούτσι (Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι), Γκοντάρ (Εδώ και Αλλού), Ζάιντλ (Animal Love), Μπίγκελόου (Zero Dark Thirty) και Βιμ Βέντερς (Το Πέρασμα του Χρόνου), μέχρι τον Άλμπερτ Σέρα (το μνημειώδες φετινό Pacifiction με τον Μπενουά Μαζιμέλ για πρώτη φορά στην Αθήνα) και τη Χελένα Γουίτμαν (τα Ανθρώπινα Λουλούδια της Σάρκας με τους Αγγελική Παπούλια και Ντενί Λαβάν, σε πρώτη πανελλήνια προβολή), αλλά και πολλές-πολλές ακόμα κρυμμένες εκπλήξεις και θεματικές διαδρομές.

 

Δείτε το τριήμερο πρόγραμμα αναλυτικά εδώ.

To Σάββατο 22 Απριλίου, στις 12.00 στην Πλατεία του Συνοικισμού των Ποντίων, ο Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει το Μυστήριο 100 Ιερά Τραγούδια και μιλάει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών, ενώ από τις 13.00 έως τις 16.00 στην ΟΑΣΗ (πρώην κάμπινγκ), θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς. Ανάμεσά τους και τα πολύ ιδιαίτερα τραγούδια «της κούνιας» που συνηθίζονταν αυτές τις μέρες σε πολλές περιοχές του Ελληνισμού, απόηχος από τις αρχαίες «αιώρες», μεταφέροντας «ομοιοπαθητικά» τη γονιμότητα των ανθισμένων δέντρων στις νέες κοπέλες.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακόμη, για όλο το Σαββατοκύριακο, από τις 12.00 έως τις 20.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί για τελευταία φορά τις δύο εμβληματικές εκθέσεις Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες και Μυστήριο 17 Μελίνα, στο Παλαιό Ελαιουργείο. Έχοντας υποδεχτεί μέχρι σήμερα περισσότερους από 7.500 επισκέπτες, ο σύγχρονος ναός που έχει δημιουργήσει ο πολυπράγμων καλλιτέχνης και συνθέτης Heiner Goebbels στην Αποθήκη 2 μας προσκαλεί να αφουγκραστούμε ήχους και φωνές, να παρατηρήσουμε τις εκπληκτικές αντανακλάσεις στους τοίχους και την οροφή και - ίσως, οι πιο παρατηρητικοί - να ανακαλύψουν ακόμη και την έβδομη στήλη. Ακριβώς δίπλα, στην Αποθήκη 3,φιλοξενείται η αφιερωματική έκθεση στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, υπό τη γενική εποπτεία της Μανουέλλας Παυλίδου και τη γενική επιμέλεια και μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Νικόλαου Καλτσά. Μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια, αφίσες από διάσημες ταινίες της, προσωπικά της είδη και το καμαρίνι της, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν λίγο καλύτερα τη ζωή και το έργο της μακροβιότερης Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού μέχρι σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μυστήριο 17 Μελίνα εδώ.

Την Κυριακή 23 Απριλίου απο τις 11:00 έως τις 12:30 θα παρουσιαστεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, μπροστά από τον Ιερό Ναό ο Παραδοσιακός Κουντουριώτικος Χορός από τα χορευτικά τμήματα του ΠΑΚΠΠΑ (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ελευσίνας), μια δράση που συνοδεύει παραδοσιακά τους εορτασμούς για τον πολιούχο της Ελευσίνας.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.