Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο Station One AIR 2021

Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο Station One AIR 2021

Το Victoria Square Project σε συνεργασία με το Counterpoint Arts και την «Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI)» στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοινώνει το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο πρόγραμμα φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών, Station One AIR, σε με θέμα “Η Ιπποδάμεια Εντός Πλαισίου”. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες, 4 Έλληνες και 4 από χώρες με σημαντική παρουσία μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων στην Βικτώρια, θα δουλέψουν σε ομάδες των τεσσάρων σε τριμηνιαία βάση, κάτω από την επίβλεψη του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Columbia και θα επεξεργαστούν μία σειρά από εναλλακτικές «συγκειμενοποιήσεις» του αγάλματος του Johannes Pfuhl.

Η ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
Το πρόγραμμα φιλοξενίας ανερχόμενων καλλιτεχνών Station One AIR 2021 εστιάζει στο νεοκλασικό άγαλμα του Johannes Pfuhl που κοσμεί την Πλατεία Βικτωρίας. Τα ευρωπαϊκά και εθνοκεντρικά ιδανικά που εκπροσωπεί το άγαλμα έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις πραγματικότητες που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες κάτοικοι της γειτονιάς, καθιστώντας το άγαλμα ένα ιδανικό αντικείμενο γύρω από το οποίο μπορούμε να εξετάσουμε τις σύγχρονες αναζητήσεις περί της ελληνικής ταυτότητας και ιστορίας. Μέσω του προγράμματος, τέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και  τέσσερις καλλιτέχνες, από χώρες με πολυπληθείς κοινότητες στην περιοχή, θα δουλέψουν ανά ομάδες και θα παρουσιάσουν εναλλακτικές οπτικές, προφορικές και ηχητικές «συγκειμενοποιήσεις» της Ιπποδάμειας. Αυτές οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις θα καλλιεργήσουν την συνεργασία μεταξύ ανερχόμενων καλλιτεχνών και θα δημιουργήσουν μία εστία διαπολιτισμικής ανταλλαγής και οικοδόμησης κοινότητας. Παράλληλα, θα αναπτύξουν μία ευρέως εφαρμοζόμενη μεθοδολογία αξιοποίησης αμφιλεγόμενων αγαλμάτων και δημόσιας τέχνης για την διευκόλυνση του προβληματισμού και διαλόγου μεταξύ πολυπολιτισμικών κοινοτήτων γύρω από ζητήματα ιστορίας, ταυτότητας και «ανήκειν». Το πρόγραμμα συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελώντας μία ιδανική ευκαιρία εξερεύνησης διαφορετικών αφηγήσεων γύρω από τις έννοιες της εθνικής ιστορίας και ταυτότητας.  

ΤΟΠΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η Βικτώρια ήταν κάποτε μία μεγαλοαστική γειτονιά της Αθήνας. Τώρα είναι μία από τις πιο πολυπολιτισμικές περιοχές της πρωτεύουσας, με μετανάστες που διαμένουν για δεκαετίες εδώ αλλά και πρόσφυγες που ήρθαν πολύ πρόσφατα από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Νιγηρία. Το 1937 εγκαταστάθηκε στην πλατεία ένα νεοκλασικό άγαλμα του Johannes Pfuhl που απεικονίζει τον Κένταυρο Ευρυτίωνα να αρπάζει την Ιπποδάμεια και τον Θησέα να επιχειρεί να την σώσει. Η συγκεκριμένη μυθολογική σκηνή σήμερα, που απηχεί τον Βαυαρικό φιλελληνισμό του 19ου αιώνα, έρχεται σε ισχυρή αντίφαση με την καθημερινότητα των σύγχρονων κατοίκων της γειτονιάς. Για πολλούς Έλληνες κατοίκους της περιοχής το άγαλμα είναι άλλη μία επίπονη υπενθύμιση της αποτυχίας του κράτους και της κοινωνίας να «εξευρωπαϊστούν» επαρκώς στα μάτια της Δύσης. Για τους πρόσφυγες και μετανάστες από την άλλη, το άγαλμα είναι άλλη μία ένδειξη της απροθυμίας του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας να διευρύνουν τις εθνικές και ταυτοτικές προσεγγίσεις τους ώστε να ενσωματώσουν όσους δεν χωρούν στα υπάρχοντα πρότυπα «ελληνικότητας». Η Ιπποδάμεια αντανακλά αμφιλεγόμενες αφηγήσεις της εθνικής ιστορίας και ταυτότητας με τον ίδιο τρόπο που αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων έγιναν πρόσφατα αντικείμενα σφοδρών συζητήσεων  στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική. Πως μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι πολιτικές αντιπαραθέσεις περί μνήμης και δημόσιας τέχνης σχετικά με την Ιπποδάμεια και τι σημαίνει να είσαι Έλληνας σήμερα;


ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ VICTORIA SQUARE PROJECT
«Ποιος είναι ο σύγχρονος Αθηναίος» είναι το τριετές επιμελητικό πρόγραμμα του Victoria Square Project. Συνιστά μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα στοιχεία που προσδιορίζουν μία συμπεριληπτική Αθηναϊκή κοινωνία στο σήμερα υπερβαίνοντας ταμπέλες όπως «μετανάστης, πρόσφυγας, 1η ή 2η γενιά, Έλληνας κ.λπ». Το Victoria Square Project, προκρίνει τις έννοιες του γείτονα και του συμπολίτη πιστεύοντας πως αυτή είναι η ανερχόμενη ταυτότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στοχεύει σε μία στοιχειοθετημένη συνεισφορά στον καθορισμό αυτής της συλλογικής ταυτότητας και στην ενεργή ανάδειξη στην δημόσια σφαίρα ζητημάτων όπως η δημοκρατία, η κρίση, ο φασισμός και το ανήκειν.

Με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021 θα πραγματοποιηθεί ένας πλούσιος και ενδιαφέρων διάλογος σε όλη την χώρα. Σε αυτό το γόνιμο έδαφος θα επιχειρηθεί να αναγνωριστούν οι καθοριστικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την ταυτότητα του σύγχρονου Αθηναίου. Το Victoria Square Project επιδιώκει να είναι ένα κοινωνικό σημείο επαφής στο οποίο αναπτύσσονται διαπολιτισμικές σχέσεις, μία δημιουργική πλατφόρμα ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων και ενδυνάμωσης της κοινότητας αξιοποιώντας την τοπική και διεθνή καλλιτεχνική παραγωγή. Οι πολλαπλές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές αναφορές της γειτονιάς της Βικτώριας, αποτελούν μία συμπυκνωμένη αντανάκλαση της νέας, αναδυόμενης Ευρωπαϊκής ταυτότητας, και αυτή η πανευρωπαϊκή διαδικασία διαμόρφωσης λαμβάνει χώρα στην συγκεκριμένη περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες.

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα αποτελείται από 2 κύκλους κατά τους οποίους τέσσερις επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα εργαστούν από κοινού υπό την καθοδήγηση αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και επιμελητών, ακαδημαϊκών και προσωπικοτήτων της γειτονιάς. Κάθε κύκλος θα αφορά δύο καλλιτέχνες που διαμένουν στην Αθήνα και δύο που ζουν σε χώρες καταγωγής των κατοίκων της περιοχής. Εξαιρέσεις προβλέπονται για μετανάστες καλλιτέχνες που διαμένουν στην Ευρώπη. Οι καλλιτέχνες αναμένεται να εργαστούν συλλογικά σε ένα κοινό έργο χωρίς να προκαταβάλλεται ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και να συνομιλήσουν με την τοπική κοινότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Στείλτε το βιογραφικό και δείγμα από την δουλειά σας (έως 10mb) μαζί με μία επιστολή προθέσεων (έως 500 λέξεις) και μία πρόταση υλοποίησης του προγράμματος (έως 500 λέξεις) κατά την διάρκεια της διαμονής σας στο [email protected] μέχρι τις 5 Μαρτίου. Οι καλλιτέχνες θα επιλεγούν από μία διεπιστημονική επιτροπή που θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Όλοι οι καλλιτέχνες θα έχουν πρόσβαση στις υποδομές Victoria Square Project, υποστήριξη καθ’ όλη την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ενώ θα λάβουν μία τιμητική αμοιβή €900. Επιπροσθέτως,για τους καλλιτέχνες που δεν διαμένουν στην Αθήνα παρέχεται διαμονή και κάλυψη των οδοιπορικών. Κάθε ομάδα εργασίας θα έχει έναν συλλογικό προϋπολογισμό €1000 για την υλοποίηση του έργου της.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Κάθε κύκλος φιλοξενίας θα διαρκέσει 3 μήνες και θα εμπλέκει μία ομάδα τεσσάρων καλλιτεχνών. Στο τέλος του κάθε κύκλου, οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την δική τους πρόσληψη για το άγαλμα της Ιπποδάμειας με την μορφή εγκατάστασης στην Πλατεία Βικτωρίας, ως έκθεμα στον χώρο του VSP ή στο διαδίκτυο με την μορφή εικονικής έκθεσης.

Έναρξη κατάθεσης αιτήσεων: 5 Φεβρουαρίου, 2021
Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 5 Μαρτίου 2021
Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων: 16 Απριλίου, 2021

Victoria Square Project
Ελπίδος 13, Πλατεία Βικτωρίας 10434
(+30) 2130442783
[email protected]
www.victoriasquareproject.gr/open-call-2021
________________________________________________________________________________________

Το πρόγραμμα φιλοξενίας Station One 2021 πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia, την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Counterpoints Arts στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Across Borders.

Η Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια υποστηρίζει προγράμματα που υλοποιούν ιδέες και ενοράσεις των ανθρωπιστικών επιστημών χάριν του ελληνικού κοινού και συνεργάζεται με άλλα προγράμματα του Πανεπιστημίου Columbia που επιδιώκουν να φέρουν σε επαφή το ευρύ κοινό με τις Ελληνικές Σπουδές. Ο Μάρκ Μαζάουερ (Διευθυντής) και ο Δημήτρης Αντωνίου (Υποδιευθυντής) είναι υπεύθυνοι για τον γενικό σχεδιασμό και κατεύθυνση της Πρωτοβουλίας. Από την ίδρυση της, η Πρωτοβουλία έχει αναδειχθεί σε κέντρο ανταλλαγής καινοτόμων ιδεών σε ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών κλάδων, μεταξύ ακαδημαϊκών και μη κοινοτήτων και μεταξύ του ελληνικού και αμερικανικού κοινού. Μέσα από τις δραστηριότητες της Πρωτοβουλίας, Έλληνες εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιμελητές μουσείων και μουσικοσυνθέτες συνεργάζονται με το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Columbia σε μία ευρεία ποικιλία έργων που ξεδιπλώνονται σε κοινοτικό επίπεδο.  Ακόμη, η Πρωτοβουλία οργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δημόσιων εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλα προγράμματα και πρωτοβουλίες του Columbia διαμορφώνοντας ύλη και εργαλεία χάριν των ανθρωπιστικών σπουδών. Προσφέρει, επίσης, επιχορηγήσεις σε φοιτητές και προσφάτως αποφοιτήσαντες ώστε να αναδείξουν τις διαχρονικές σπουδές του Ελληνισμού. 

Η Counterpoints Arts είναι μία πρωτοπόρα βρετανική οργάνωση στο πεδίο της τέχνης, της μετανάστευσης και της πολιτιστικής αλλαγής. Αποστολή της είναι να υποστηρίξει και να αναπτύξει την τέχνη από και για τους μετανάστες και πρόσφυγες, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ότι η συνεισφορά τους αναγνωρίζεται και γίνεται αποδεκτή στο πλαίσιο της Βρετανικής τέχνης, ιστορίας και κουλτούρας. Κεντρικό στοιχείο της οργάνωσης είναι η πεποίθηση ότι η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει την κοινωνική αλλαγή και να ενθαρρύνει την συμπεριληψιμότητα και την πολιτιστική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών. Η Counterpoints Arts εργάζεται σε όλες τις μορφές της τέχνης και συνεργάζεται με ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών όπως καλλιτέχνες, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών. Το VSP συνεργάζεται με το Counterpoints Arts στα πλαίσια ενός τριετούς προγράμματος που ονομάζεται «Across Borders» και λαμβάνει χώρα στην Αθήνα (Ελλάδα), Βερολίνο (Γερμανία) και Κεντ (Ηνωμένο Βασίλειο). Το πρόγραμμα αποτελείται από μία σειρά καλλιτεχνικών έργων που αμφισβητούν τις κυρίαρχες απεικονίσεις των προσφύγων στα ΜΜΕ και εμπλουτίζουν την παρουσία τους στην τέχνη και τον λαϊκό πολιτισμό. Υποστηρίζεται από το Comic Relief.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ
Outset Contemporary Art Fund Greece, Kulturstiftung Allianz

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.