Ανοιχτό Κάλεσμα για το 13ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders - «Untiling the Mosaic»

Ανοιχτό Κάλεσμα για το 13ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders - «Untiling the Mosaic»

Το Balkans Beyond Borders (BBB) ​​ανακοινώνει την έναρξη της περιόδου υποβολής συμμετοχών για το 13ο Balkans Beyond Borders Short Film Festival. Οι αίτησεις θα είναι ανοιχτές έως τις 15 Μαΐου. Η φετινή μας θεματική αντλεί έμπνευση από τον τίτλο «Untiling» the Mosaic.

Για ακόμα μια χρονιά, προσκαλούμε νέους κινηματογραφιστές/ριες να εμπνευστούν από το φετινό θέμα και να στείλουν τη μικρού μήκους ταινία τους. Επιλέξιμες υποβολές ταινιών μικρού μήκους είναι: α) ταινίες μικρού μήκους από σκηνοθέτες/τριες έως 35 ετών ή άνω των 35 υπό την προϋπόθεση ότι η υποβληθείσα ταινία είναι η πρώτη τους β) κινηματογραφιστές/τριες με καταγωγή από χώρα των Βαλκανίων ή/και η ταινία τους να είναι Βαλκανική παραγωγή & γ) ταινίες μικρού μήκους που συνδέονται με την φετινή θεματική του φεστιβάλ. Επιλέξιμα είναι όλα τα είδη ταινιών (μυθοπλασία, κινούμενα σχέδια, πειραματικά και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, καθώς και video art) διάρκειας έως και 30 λεπτών.

Η 13η Έκδοση του Φεστιβάλ αναπτύσσεται με τον τίτλο ‘Untiling the Mosaic. Ο κόσμος μας είναι ένα μωσαϊκό από ψηφίδες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Τη διαφορετικότητα μπορούμε να τη βρούμε στο φύλο, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, την ιστορία, τις αντιλήψεις, το γούστο, την οικονομική ή και την κοινωνική θέση. Για πολλά χρόνια η διαφορετικότητα ήταν πηγή έριδας. Πια, συνειδητοποιούμε πως πρέπει να συνυπάρχουμε με τις διαφορές μας, αλλά δεν μας έχουν μάθει πώς να το κάνουμε. Είναι λοιπόν καιρός να δούμε όλες τις ψηφίδες του μωσαϊκού που συνθέτει την κοινωνία μας. Στόχος μας να αναδείξουμε την διαφορετικότητα και τον αντίκτυπο που έχει πάνω μας και να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας σε ένα νέο ‘μωσαϊκό με επαναπροσδιορισμένες ψηφίδες’, όπου η διαφορετικότητα δεν χρειάζεται ειδική μεταχείριση αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξης μας.

Ανυπομονούμε με χαρά να λάβουμε τις μικρού μήκους ταινίες σας και να ζήσουμε μαζί μια πολυπολιτισμική εμπειρία, στον επόμενο προορισμό του Balkans Beyond Borders Short Film Festival, ο οποίος θα είναι η Μπίτολα (Μοναστήρι) στη Βόρεια Μακεδονία. Η Επιτροπή Προεπιλογής μας, που αποτελείται από νέους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, θα εξασφαλίσει ένα πλούσιο και συμπεριληπτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις διαφορετικές οπτικές και βλέμματα. Η διεθνής Κριτική Επιτροπή, που αποτελείται από γνωστούς επαγγελματίες του κινηματογράφου, θα απονείμει το BBB BEST FILM ΑWARD (1000€), το BBB FIRST ENTRY AWARD (500€) και τρεις Ειδικές Μνείες. Τέλος, το κοινό θα ψηφίσει και φέτος για το BBB AUDIENCE AWARD (300€).

Το Balkans Beyond Borders Short Film Festival είναι ένα ετήσιο θεματικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που λαμβάνει χώρα σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιχειρώντας την προώθηση και την ανάδειξη του βαλκανικού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών αξιών. Προσελκύει νέο κοινό και προωθεί τη διαβαλκανική συνεργασία. Το BBB Short Film Festival είναι ένας κόμβος δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ κινηματογραφιστών, επαγγελματιών τέχνης, πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Το 2021 το Φεστιβάλ μας ταξίδεψε πίσω στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας μια νέα παράδοση ‘αδελφών πόλεων’, επιστρέφοντας κάθε χρόνο, πέρα από την πόλη υλοποίησής του και στη βάση του οργανισμού την Αθήνα. Ως εκ τούτου, το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα της 13ης διοργάνωσης θα ταξιδέψει μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ στην Μπίτολα στην Αθήνα μεγιστοποιώντας την προβολή των επιλεγμένων ταινιών.

Μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον ιστότοπο του Balkans Beyond Borders.

Ακολουθήστε μας στα Social Media μας και μάθετε για όλα τα τελευταία μας νέα:

FacebookTwitter, Instagram, Linkedin

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.