Ανοιχτή πρόσκληση σε Έλληνες καλλιτέχνες με αναπηρία

Ανοιχτή πρόσκληση σε Έλληνες καλλιτέχνες με αναπηρία

29 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Χορού: «48% των επαγγελματιών του θεάματος στην Ευρώπη δηλώνουν ότι η συχνότητα με την οποία παρουσιάζουν έργα καλλιτεχνών με αναπηρία είναι μικρότερη από μία φορά τov χρόνο».

Ανοιχτή πρόσκληση σε Έλληνες καλλιτέχνες με αναπηρία - υποστήριξη  στη συμπαραγωγή έργων

Έχοντας ως αφετηρία της το Europe Beyond Access, το μεγαλύτερο διακρατικό πρόγραμμα στον κόσμο που υποστηρίζει καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες με αναπηρία και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συνεργασία του British Council, η πρόσκληση προσφέρει σε κάθε εγκεκριμένο έργο χρηματοδότηση ύψους από 15.000 έως 40.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Ευρωπαίους/ες καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες με αναπηρία που αναζητούν συμπαραγωγούς για νέα καλλιτεχνικά έργα βασισμένα στην πρακτική του χορού, τη χορογραφία ή την κίνηση.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή έως τις 19 Μαΐου 2024 και περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής και υποβολής αιτήσεων μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.disabilityartsinternational.org/resources/open-call-for-europe-beyond-access-co-productions/.

Αθήνα, Δευτέρα 24 Απριλίου 2024. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Time To Act: Two Years On, μιας έρευνας που εκπόνησε το British Council το 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access, ένα ποσοστό 48% των επαγγελματιών του θεάματος σε όλη την Ευρώπη δήλωσαν ότι παρουσιάζουν έργα καλλιτεχνών με αναπηρία μόνο περιστασιακά (δηλαδή με συχνότητα μικρότερη της μιας φοράς τον χρόνο) ενώ το 23% των ερωτηθέντων δεν το κάνει ποτέ. Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν πολύ περιορισμένη επαφή με έργα καλλιτεχνών με αναπηρία, με ένα ποσοστό 51% να δηλώνει είτε ότι γνώριζαν ελάχιστα, ή τίποτα σχετικό.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια κινητοποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να εντάξουν έργα καλλιτεχνών με αναπηρία στον μελλοντικό προγραμματισμό τους, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 33% ανέφερε ότι εξετάζει την πιθανότητα να το κάνει στο μέλλον. Η έρευνα επίσης αναδεικνύει μια θετική τάση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσβασιμότητα των χώρων για τους καλλιτέχνες με αναπηρία, με το 75% των ερωτηθέντων να παρατηρεί είτε σημαντική είτε ελαφρά βελτίωση σε αυτή την κατεύθυνση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για να συνεχίσει να υποστηρίζει την πρόσβαση, τη δραστηριότητα και τη συμμετοχή των Ελλήνων και των Ευρωπαίων καλλιτεχνών με αναπηρία στην καλλιτεχνική δημιουργία και τις παραστατικές τέχνες, το Europe Beyond Access, μέσα από τη συνεργασία του με το British Council και τη  Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους καλλιτέχνες με αναπηρία από την Ελλάδα, προσφέροντας οικονομική υποστήριξη για τη συμπαραγωγή νέων καλλιτεχνικών έργων που βασίζονται στην πρακτική του χορού, τη χορογραφία ή την κίνηση.

Το πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδότηση ύψους από 15.000 έως 40.000 ευρώ για κάθε έργο που θα εγκριθεί, δίνοντας έτσι σε καλλιτέχνες με αναπηρία την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια σειρά από καινοτόμες συμπαραγωγές. Οι προτάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν έργα επί σκηνής, αλλά και διαφορετικές φόρμες δημιουργίας, όπως φιλμς, εγκαταστάσεις, ή site-specific έργα.

Το Europe Beyond Access προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης των χώρων του δικτύου των εταίρων του και δίνει στους συμμετέχοντες ευκαιρίες πραγματοποίησης δημόσιων παρουσιάσεων. Επιπλέον, απαιτεί οι προτάσεις να είναι ευέλικτες, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς χώρους. Οι υποβολές προτάσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν από ανεξάρτητους καλλιτέχνες με ή χωρίς υποστήριξη παραγωγής, καθώς και από καλλιτέχνες που εργάζονται σε πολιτιστικούς ή καλλιτεχνικούς οργανισμούς.

Η ανοιχτή πρόσκληση απευθύνεται σε καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες με αναπηρία και κωφούς/κωφές καλλιτέχνες/καλλιτέχνιδες που κατοικούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε μία από τις παρακάτω 16 χώρες: Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ισλανδία, Κόσοβο, Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία, Τυνησία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία.

Η πρόσκληση είναι επίσης διαθέσιμη σε 11 γλώσσες και 13 νοηματικές γλώσσες και οι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλουν αίτηση γραπτώς στη δική τους γλώσσα, μέσω ηχογράφησης ή στη νοηματική μέσω βίντεο. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την Κυριακή 19 Μαΐου. Αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες σε αυτόν τον ιστότοπο: https://www.disabilityartsinternational.org/resources/open-call-for-europe-beyond-access-co-productions/

cover photo: 'Fine Lines', παράσταση χορού στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access ©Andreas Simopoulos.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.