ΑΝ | Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παιδικής Κακοποίησης

ΑΝ | Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παιδικής Κακοποίησης

Ο Τομέας Ψυχικής Υγείας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη ανακοινώνει την ολοκλήρωση του πρώτου έτους εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος ΑΝ Αναγνωρίζω – Αντιδρώ – Αντιμετωπίζω, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και ενημέρωση για το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα της παιδικής κακοποίησης.

Βάσει στοιχείων, το 2020 καταγράφηκαν 1.123 αναφορές, οι οποίες αφορούσαν διαφορετικές περιπτώσεις κακοποίησης 2.009 παιδιών. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της καθημερινότητας και στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, σχεδίασε και εφαρμόζει, σε συνεργασία με εγκεκριμένους φορείς, το πρόγραμμα ΑN Αναγνωρίζω – Αντιδρώ – Αντιμετωπίζω*, με στόχο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων της σχολικής κοινότητας, μέσα από γνώσεις και στρατηγικές, προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να αναγνωρίζουν, να αντιδρούν και να αντιμετωπίζουν φαινόμενα κακοποίησης. Παράλληλα, προωθεί την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων που προκαλούν τα φαινόμενα αυτά, την ενδυνάμωση των μαθητών, ώστε να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις που στηρίζονται στην αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό και διευκολύνει, εν τέλει, τα παιδιά που έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης να μιλούν ανοιχτά για όσα έχουν βιώσει.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, επιλέχθηκαν δέκα (10) σχολεία της Αττικής και της Κρήτης για την πιλοτική εφαρμογή. Διευθυντές, εκπαιδευτικοί, σχολικοί ψυχολόγοι και ειδικοί των ΚΕΔΑΣΥ των σχολείων αυτών παρακολούθησαν επιμορφωτικές συναντήσεις και βιωματική επιμόρφωση με συγκεκριμένη θεματολογία από ειδικούς εισηγητές.

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 62 εκπαιδευτικές δράσεις 2022, μαθητές της Β΄ Γυμνασίου των επιλεγμένων σχολείων συμμετείχαν σε συνολικά του προγράμματος, σε Αττική και Κρήτη.

«Μπορείς να τα καταφέρεις αν έχεις κάποιον στο πλευρό σου»
«Μίλα και μη διστάζεις»
«Όχι στη βία, ΝΑΙ στη συζήτηση»

Αυτά είναι κάποια από τα συνθήματα των μαθητών που έλαβαν μέρος στις εκπαιδευτικές δράσεις με θεματικές που αφορούσαν βασικές έννοιες γύρω από το θέμα της κακοποίησης, την αναγνώριση, την αντίδραση και την αντιμετώπιση του προβλήματος, τις αντιλήψεις και τη στάση απέναντι στο πρόβλημα.

Το επόμενο βήμα – Η καμπΑΝια

Η εφαρμογή του προγράμματος ΑΝ θα συνεχιστεί και το σχολικό έτος 2022-2023. Οι μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα ενεργοποιούνται και ετοιμάζουν μια σειρά δράσεων, μια «καμπΑΝια», με στόχο την ευαισθητοποίηση για το θέμα της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης.

Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχουν οι:
Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Συντονίστρια Δ/ντρια Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων, Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α.
Κατερίνα Λασκαρίδη, Ψυχολόγος, Ειδική Παιδαγωγός BSc., MSc., Med., Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Υπεύθυνη του Τομέα Ψυχικής Υγείας

Το πρόγραμμα ΑΝ σε αριθμούς
17 επιστημονικοί συνεργάτες 
5 εισηγητές
10 σχολεία
406 μαθητές Β΄ Γυμνασίου
35 εκπαιδευτικοί & ψυχολόγοι
62 εκπαιδευτικές δράσεις

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ΑΝ και την επιστημονική ομάδα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, εδώ.

* Το πρόγραμμα ΑΝ είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με αρ. αδείας Φ.2.1/ΜΓ/66603/111050/Δ7

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.