all I ever wanted was to disappear | η νέα φωτογραφική δουλειά του Αλέξη Βασιλικού

all I ever wanted was to disappear | η νέα φωτογραφική δουλειά του Αλέξη Βασιλικού

Ο Αλέξης Βασιλικός, ένας από τους σημαντικότερους, ιδιαίτερους και πιο ταλαντούχους φωτογράφους της νέας γενιάς, και συν-εκδότης του ψηφιακού φωτογραφικού «περιοδικού» Phasesmag, παρουσιάζει την ολοκαίνουρια φωτογραφική δουλειά του. Μια ακόμη σειρά φωτογραφιών που με συγκινητική απλότητα απευθύνονται στην ψυχή μας, προσκαλώντας την σε βαθιές αναζητήσεις. 

Μπορείτε να βρείτε τη σειρά "all I ever wanted was to disappear" εδώ.

Στο σημείωμα που συνοδεύει τις φωτογραφίες του, ο Αλέξης Βασιλικός σημειώνει: 

Το μόνο που πάντοτε ήθελα είναι να εξαφανιστώ.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα την επαναλαμβανόμενη αίσθηση ότι θέλω να εξαφανιστώ, να χαθώ, να αποδράσω. Νεότερος, προσπαθούσα να ξεφύγω από τις κοινωνικές νόρμες και κάθε είδους συστημικές δομές. Αργότερα, αυτό το συναίσθημα πήρε τη μορφή της πνευματικής αναζήτησης, προσπαθούσα να διαλύσω τον νου μέσα στην επίγνωση μέσω του διαλογισμού και της αυτοέρευνας. Η φωτογραφία είναι η πιο σταθερή μου σύντροφός σε αυτές τις καθημερινές πράξεις εξαφάνισης. Η δημιουργική διαδικασία βυθίζει τον πεπερασμένο νου στην άπειρη πηγή του και οταν είναι κανείς σε αυτή την κατάσταση , η εμπειρία της ενότητας με όλη την πλάση είναι προφανής, είναι μια μορφή ευθυγράμμισης με την κοσμική δημιουργικότητα. Δεν ειναι μια μια προσωπική υπόθεση αλλά μάλλον η διάλυση του προσώπου καθεαυτου.

Δεν θα μπορούσα να το διατυπώσω με αυτόν τον τρόπο παλαιότερα, αλλά τώρα μπορώ να δω καθαρά, πως όλη μου η ζωή έχει οδηγηθεί από αυτήν την επιθυμία της υπέρβασης, της εύρεσης διεξόδου από την ταύτιση, της επιστροφής στο βασίλειο του απείρου.

“το μόνο που πάντοτε ήθελα είναι να εξαφανιστώ” είναι ένα σώμα φωτογραφιών που περιστρέφονται γύρω από αυτήν τη λαχτάρα της ένωσης με την ολότητα, της απελευθέρωσης από κάθε θέση, της επιστροφής στην εμπειρία του να μην είσαι τίποτα και μέσα από το τίποτα, πίσω στο να είσαι ένα με όλα.

Αlexis Vasilikos links
site
| instagram | artsy

* Cover photography: Alexis Vasilikos | Courtesy of Can Christina Androulidaki Gallery

Ακολουθεί το κείμενο και στα αγγλικά: 

all I ever wanted was to disappear

Ever since I can remember myself I had the recurring feeling of wanting to disappear, to vanish, to escape. When I was younger, I was trying to escape social norms and any kind of systemic structures. Later on, this feeling took the form of the spiritual quest, trying to dissolve the mind in awareness through meditation and self-inquiry. Photography has been my constant companion in these disappearing acts on a daily basis. The creative process immerses the finite mind into its infinite source and when one is in this state, the experience of unity with all creation becomes obvious, it's an alignment with the cosmic creativity. Not a personal affair but rather the dissolution of the person itself.

I couldn't articulate it in this manner before, but I can see clearly now, that all my life has been driven by this desire to transcend, to find a way out of identification, back to the infinite realm.

all I ever wanted was to disappear is a body of photographs that revolve around this longing to be united with the totality, to find a way out of every position, to return to the experience of being nothing and through nothing back to being one with everything.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.