5 λόγοι για να ξαναδούμε τους New Model Army | Η προπώληση ξεκίνησε!

5 λόγοι για να ξαναδούμε τους New Model Army | Η προπώληση ξεκίνησε!

Ο Παναγιώτης Μπάρλας μας καταθέτει πέντε λόγους για να ξαναδούμε τους New Model Army κι εμείς είμαστε σίγουροι ότι αφού τους ξαναδούμε θα αποκτήσουμε άλλους 5 για την επόμενη φορά.

1. Είναι από τους ελάχιστους επιζώντες των βρετανικών 80s, που αρνούνται να επαναπαυτούν στις δάφνες τους. 
Οι New Model Army θα μπορούσαν άνετα να ζουν αναπολώντας τα επιτεύγματα των πρώτων ετών της καριέρας τους, όταν προέκυψαν τα πλέον αναγνωρίσιμα διαμάντια του ρεπερτορίου τους. Το ντεμπούτο άλμπουμ Vengeance, του 1984, έδωσε το στίγμα μιας μπάντας με ξεκάθαρη άποψη για όσα συνέβαιναν γύρω της και υποσχόταν μια εντυπωσιακή πορεία. Ακούγοντας τραγούδια σαν τα “Bittersweet”, “Betcha”, “Tension”, “Great Expectations”, “Spirit Of The Falklands”, “Vengeance” και “Waiting”, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς αυτή η μπάντα δεν έγινε παγκοσμίως πασίγνωστη με το καλημέρα. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, βέβαια, αυτή η απορία απαντά σε πολλά ερωτήματα για την πορεία του κόσμου γενικότερα…
Στα επόμενα χρόνια οι New Model Army, δεν έπαψαν στιγμή να καυτηριάζουν την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, ντύνοντας τα πύρινα λόγια τους με εντυπωσιακές κιθαριστικές μελωδίες που συγκρούονται σε ξερά κρουστά και απίθανες μπασογραμές. Και πάνω από αυτό το περίτεχνο σκηνικό απελπισμένης έντασης, η χαρακτηριστική ερμηνεία του Sullivan σε παρασέρνει από την επίμονη ελπίδα ως τη μαύρη απόγνωση, με μόνιμο στήριγμα την ακλόνητη πίστη στην ανθρωπιά και το απόλυτο πείσμα με το οποίο εξακολουθούν να μάχονται κατά της κοινωνικής αδικίας και της εμπορευματοποίησης της ζωής.

2. Τόλμησαν να φωτίσουν με folk-rock ανάσες το βιομηχανικό σκοτάδι του post-punk.
Το 1985 το αριστουργηματικό LP No Rest For The Wicked έμοιαζε ικανό να τους δώσει παγκόσμια αναγνώριση. Αρκεί να ακούσει κανείς τα “My Country”, “No Rest”, “Frightened”, και το ανεπανάληπτο folk-punk “Drag It Down” για να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα δίσκο - σημείο αναφοράς. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το επόμενο άλμπουμ τους, το The Ghost Of Cain, του 1986, όπου περιέχεται και ο διαχρονικός ύμνος “51st State”, ένα από τα πιο πολυπαιγμένα και αγαπημένα τραγούδια της μπάντας αλλά και των βρετανικών 80s! Δυνατά κομμάτια σαν τα “Poison Street”, “Western Dream”, “Courage ”, αλλά και τα πιο χαλαρά “Lovesongs” και “Ballad”, δίνουν στη μπάντα τη συνέχεια που τους εδραιώνει στη συνείδηση των μετα-πανκ μουσικόφιλων ανά τον κόσμο.
Από τα τέλη των 80s ως τα τέλη των 90s οι New Model Army συνέχισαν να βγάζουν σπουδαία άλμπουμ (Thunder And Consolation, Impurity, The Love of Hopeless Causes) τολμώντας να αμφισβητήσουν τις συνθετικές φόρμες που τους καθιέρωσαν (περισσότερα φολκ και μελωδικά τολμήματα, ακόμη και goth παρεκτροπές), αλλά δεν έπαψαν στιγμή να διεκδικούν επάξια τον τίτλο της πιο τίμιας και παραγωγικής μπάντας της γενιάς τους. Αποφεύγοντας συνειδητά τις δημοσιοσχεσίτικες υποκρισίες, έμειναν πιστοί στις ταξικές καταβολές τους και στην πολιτική τους θεώρηση για έναν κόσμο που γινόταν όλο και πιο απάνθρωπος. 

 

3. Η δισκογραφία και η καυστική στιχουργία τους, είναι μια γέφυρα μνήμης ανάμεσα στη Βρετανία της Θάτσερ και την Ευρώπη του θατσερισμού.
Το λήμμα της μπάντας στο Wikipedia λέει πως φτιάχτηκαν το 1980 στο Bradford. Αυτό που παραλείπει να πει η ιντερνετική εγκυκλοπαίδεια είναι πως ο Sullivan και οι σύντροφοί του ξεκίνησαν από μια απίστευτη σκατούπολη (ακόμη και πριν λίγα χρόνια ψηφιζόταν σταθερά ως ένα από τα χειρότερα μέρη για να ζήσει κανείς στη Βρετανία!), σε μια περίοδο που η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα αποτελούσε νεογνό κυκλώνα που σάρωνε κάθε κοινωνική κατάκτηση μόνο εντός του Μεγάλου Νησιού. Ήταν η εποχή που η Θάτσερ επέδρασε ανεπανόρθωτα στη μεταμοντέρνα διασύνδεση κεφαλαίου και αιρετής εξουσίας. Η σχολή του Σικάγο και το ΔΝΤ ήταν ακόμη άγνωστες λέξεις για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων, ενώ το Τείχος εξακολουθούσε να χωρίζει το Βερολίνο, προκαλώντας βολικές ιδεοληπτικές πλάνες σε κάθε πολιτική θεώρηση. Το ότι εκείνη την περίοδο μια μπάντα επέλεγε να ονομαστεί από την πολιτοφυλακή του Cromwell που πολέμησε τη Μοναρχία και επέβαλλε τον Κοινοβουλευτισμό τρεις αιώνες νωρίτερα, έμοιαζε με μια απλή σύμπτωση. Σήμερα αποτελεί απόλυτη επιβεβαίωση του πολιτικού και καλλιτεχνικού οράματος του Justin Sullivan, ο οποίος τότε προτιμούσε να υπογράφει ως Slade The Leveller, παραπέμποντας σε ακόμη πιο προοδευτικές του στρατηγού Cromwell αντιμοναρχικές φράξιες. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Sullivan επιμένει να καυτηριάζει με τους στίχους του την κοινωνική ανεπάρκεια, την πολιτική υποκρισία και την επαναστατική ανυπαρξία (μας).

4. Είναι από τις πλέον παραγνωρισμένες βρετανικές μπάντες, αν και άνθρωποι σαν τον John Peel τους συγκαταλέγουν στις κορυφαίες παρουσίες των τελευταίων δεκαετιών.
Πρόκειται για μια μπάντα που μπορεί να κοιτάει στα μάτια ιερά τέρατα όπως οι Joy Division ή οι Clash, τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης όσο και σε επίπεδο πολιτικής στάσης. Η απήχησή τους μοιάζει αντιστρόφως ανάλογη της αμετανόητης αυθεντικότητάς τους, αλλά έτσι έχουν καταφέρει να έχουν ένα από τα πιο πιστά ακροατήρια στην ιστορία της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Ακόμη και σήμερα, με μόνο ιδρυτικό μέλος στη σύνθεσή τους τον Justin Sullivan, οι New Model Army εξακολουθούν να παλεύουν σε στούντιο ηχογραφήσεων και βανάκια περιοδείας, τιμώντας απόλυτα τους πυρήνες των φανατικών οπαδών τους ανά τον κόσμο. Βλέπετε, οι New Model Army, ανήκουν στην ελίτ των τολμηρών δημιουργών που διεύρυναν καθοριστικά τους ορίζοντες των ακροατών που γαλουχήθηκαν στα αποκαΐδια του punk.
Στη σημερινή Ευρώπη των αλλεπάλληλων κρίσεων, με το Brexit να προκαλεί απανωτές ανατροπές, τον Trump να υπενθυμίζει πως πάντα μπορούν να υπάρξουν χειρότερες εκδοχές εξουσίας και τα ακροδεξιά κινήματα να θεριεύουν, μπάντες σαν την παρέα του Justin Sullivan έρχονται να προσφέρουν μια διέξοδο ουσιαστικού σχολιασμού και πολιτισμένης αντίστασης. Η εποχή μας ίσως είναι μια πικρή δικαίωση για την επίμονα συνεπή πολιτική κριτική τους, αλλά είναι επίσης μια εποχή που έχει απόλυτη ανάγκη από γνήσιους οραματιστές όπως οι New Model Army.

 

5. Εξακολουθούν να γράφουν όμορφα τραγούδια και να δίνουν ρέστα επί σκηνής.
Οι πρόσφατες κυκλοφορίες των New Model Army (Between Dog and Wolf, Between Wine and Blood και Winter), έδειξαν πως η μπάντα είναι αποφασισμένη να αφήσει το στίγμα της και στην τρέχουσα δεκαετία. Συνθέσεις υψηλού επιπέδου, ανεπανάληπτες ερμηνείες και εκείνο το βλέμμα του στιχουργού-σχολιαστή που κάνει κάποια τραγούδια άφθαρτα στο χρόνο. Οι New Model Army είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις συγκροτημάτων που δεν έχουν ούτε μία απογοητευτική κυκλοφορία σε περισσότερα από 35 χρόνια! Αυτό το επίτευγμα μόνο απλό και σύνηθες δεν είναι. Ρωτήστε, αν θέλετε, και μεγαθήρια σαν τους Stones. Οι πρόσφατες εμφανίσεις τους περιλαμβάνουν πολλές τολμηρές επιλογές από τα παλιότερα άλμπουμ (τραγούδια που έχουν παιχτεί ελάχιστα ή καθόλου live στα χρόνια που πρωτοκυκλοφόρησαν), αλλά και πολλές νέες προσεγγίσεις στις ενορχηστρώσεις κλασικών αγαπημένων ύμνων του γκρουπ. Επίσης, η φωνή του Sullivan παραμένει υπέροχη και η ερμηνεία του συγκλονιστική. Το ραντεβού που δίνουν με το ελληνικό κοινό, στο Gagarin 205, στις 31 Αυγούστου, προμηνύεται καυτό από κάθε άποψη.
Μαζί τους θα εμφανιστεί μια από τις πλέον ακριβοθώρητες παρουσίες του εγχώριου underground, οι Coyote’s Arrow. Πρόκειται για ένα σχήμα που απαρτίζεται από μπαρουτοκαπνισμένα μέλη σπουδαίων ελληνικών συγκροτημάτων (Deus Ex Machina, NonManDoll κ.α.), αλλά κυρίως πρόκειται για ανθρώπους που έχουν τιμήσει έμπρακτα την πίστη τους στη Μουσική και στο όραμα για μια δικαιότερη κοινωνία. Απόλυτα ταιριαστό support από κάθε άποψη!

Η συναυλία της 31ης Αυγούστου θα είναι μια σπουδαία γιορτή. Για όσους αγώνες χάσαμε αλλά και για όσους μένει να δώσουμε. Για όσους συντρόφους ξεχάσαμε αλλά και για όσους δεν γνωρίσαμε ακόμη. Για όσα όνειρα διαψεύστηκαν και για όσα δεν γεννήθηκαν ακόμη. Μια γιορτή μνήμης και δέσμευσης. Μια γιορτή γεμάτη υπέροχα τραγούδια. Μια βραδιά που θα θυμίσει σε όλους πως η μουσική διατηρεί ζωντανές τις φωτιές της ιστορικής μνήμης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

New Model Army | Coyote’s Arrow
Gagarin 205 Live Music Space | Λιοσίων 205, Αθήνα
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 | 21:00

FB EVENT εδώ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Προπώληση: €22 | €40 δύο εισιτήρια για περιορισμένο αριθμό στο δίκτυο της Viva | Ταμείο: €25
Viva
Site

Φυσικά σημεία προπώλησης: 
The Lab Records: Θεμιστοκλέους 86, Αθήνα 
Syd records: Πρωτογένους 13, Αθήνα
Rhythm Records: Εμμ. Μπενάκη 74, Αθήνα
Sound Effect Records: Σπ. Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.