«1821: Οράματα της Λευτεριάς» | Το χέρι του Ζωγράφου, ο στοχασμός του Μακρυγιάννη, η αφοσίωση του Γεννάδιου

«1821: Οράματα της Λευτεριάς» | Το χέρι του Ζωγράφου, ο στοχασμός του Μακρυγιάννη, η αφοσίωση του Γεννάδιου

«1821: Οράματα της Λευτεριάς»
Το χέρι του Ζωγράφου, ο στοχασμός του Μακρυγιάννη, η αφοσίωση του Γεννάδιου
4 Οκτωβρίου 2021 – 30 Μαρτίου 2022, Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου

Στις 4 Οκτωβρίου, εγκαινιάστηκε στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου η έκθεση «1821: Οράματα της Λευτεριάς», που ξεδιπλώνει το νήμα που συνδέει τον Μακρυγιάννη, τον Ζωγράφο, τον Γεννάδιο και τον Boissonas με το όραμα του ελληνικού λαού για ελευθερία.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκθεση που συγκέντρωσε πολύ θετικές εντυπώσεις από τους παρευρισκόμενους κάθε εθνικότητας, αφού αποτέλεσε μια σπάνια ευκαιρία για εκείνους να βιώσουν μέσω της τέχνης κάποια από τα συναισθήματα των αγωνιστών του ’21. Το κοινό, μέσω του Visions of Greece, αποκτά πρόσβαση σε μερικές από τις λιθογραφίες του άλμπουμ που δημιούργησε ο Ελβετός φιλέλληνας Boisonnas μετά από παραγγελία του Ιωάννη Γενναδίου. Οι λιθογραφίες, επιχρωματισμένες στο χέρι,  είναι πιστές αντιγραφές  των έργων του Δημητρίου Ζωγράφου που έγιναν κατά παραγγελία και υπαγόρευση του Μακρυγιάννη, όπως περιγράφει ο ίδιος στα περιβόητα «Απομνημονεύματά» του·  έργα που απεικονίζουν τις μάχες του Αγώνα και μια συμβολική σκηνή που παριστάνει την μοίρα του Έθνους, από την άλωση της Πόλης μέχρι την Επανάσταση.

Η απελευθέρωση του Έθνους και η δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων και προσφοράς των ντόπιων αγωνιστών, καθώς και ομογενών της Διασποράς, αλλά και ξένων Φιλελλήνων. Οι αγώνες δικαιώθηκαν στα πεδία όχι μόνον των μαχών αλλά και της διεθνούς διπλωματίας και διανόησης. Αναλόγως, και οι λιθογραφίες που εκτίθενται είναι κοινό δημιούργημα δύο αγωνιστών, των Μακρυγιάννη και Ζωγράφου, αλλά κι ενός ομογενή της Διασποράς, του Γεννάδιου και ενός Φιλέλληνα, του Boissonas.

Σε επιμέλεια της ιστορικού Νατάσας Λαιμού και της συμβούλου τέχνης Ολυμπίας Παππά και σχεδιασμό του Αλέξη Βερούκα, η έκθεση «Οράματα της Λευτεριάς» συγκεντρώνει 13 από τις 24 λιθογραφίες που εκδόθηκαν σε 140 αριθμημένα αντίτυπα, το 1926. Στην έκδοση αυτή, πρωτοβουλία του Γεννάδιου, οφείλεται η αναγνώριση και η ενθουσιώδης υποδοχή του έργου του Μακρυγιάννη και του λαϊκού  ζωγράφου Δημητρίου Ζωγράφου, από την Γενιά του ’30, όπως σημειώνει ο Σεφέρης στην Δοκιμή «Ένας Έλληνας – ο Μακρυγιάννης».

Την έκθεση συνοδεύει συμπληρωματικό εικαστικό υλικό με πορτραίτα αγωνιστών που αναφέρονται στις λιθογραφίες, με γράμματα προς τον λόρδο Βύρωνα και με αποκόμματα δημοσιευμάτων στον ελληνικό και ξένο Τύπο, σχετικών με την ελληνική επανάσταση, που συγκέντρωνε ο Ιωάννης Γεννάδιος σε ειδικά άλμπουμ που φυλάσσονται στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου με την χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Διάρκεια: 5 Οκτωβρίου 2021- 30 Μαρτίου 2022

Λίγα λόγια για το έργο του Δ. Ζωγράφου

Μεταξύ του 1836 και 1839, ο Δημήτριος Ζωγράφος, αγωνιστής και λαϊκός ζωγράφος από την Σπάρτη, ζωγράφισε σε ξύλο με τέμπερα 24 εικόνες με σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση και στην συνέχεια ο ίδιος έφτιαξε σε χαρτί με υδατοχρώματα ακριβή αντίγραφα σε τέσσερεις σειρές.  Από την πρωτότυπη σειρά σε ξύλο σώζονται σήμερα οκτώ εικόνες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Οι τέσσερεις σειρές μοιράστηκαν στον βασιλιά Όθωνα και στους βασιλείς των τριών προστάτιδων Δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Ο Μακρυγιάννης δανείστηκε την σειρά του Όθωνα για να την στείλει για λιθογράφηση στο Παρίσι, όπου και χάθηκαν τα ίχνη της, μέχρι που την εντόπισε ο Γεννάδιος, το 1909.

Πληροφορίες Έκθεσης: www.helleniccentre.org

The Hellenic Centre , 16-18 Paddington Street | Marylebone, London  W1U 5AS

t: +44 (0) 20 7487 5060 | m: [email protected]

www.instagram.com/helleniccentre_w1
www.facebook.com/HellenicCentreLondon
twitter.com/hellenicentre

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.