11ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders | Οι Νικητές

11ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders | Οι Νικητές

Η νικήτρια ταινία του 11ου Balkans Beyond Borders Short Film Festival DIGITAL EDITION το οποίο πραγματοποιήθηκε από 1 έως 4 Οκτωβρίου με Live streaming προβολές είναι το Sticker του Georgi Unkovski (Βόρεια Μακεδονία). Με κύριο άξονα τη θεματική ContrUst: It is U who makes the difference και ένα πλήρες πρόγραμμα Live streaming προβολών στη σελίδα του Facebook και στο κανάλι του οργανισμού στο Youtube το 11ο ΒΒΒ Short Film Festival κατάφερε να αγκαλιάσει τις αντιθέσεις μεταξύ των πολιτισμών και να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα αποτελούνταν από το διαγωνιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες μικρού μήκους νέων καλλιτεχνών από το χώρο των Βαλκανίων εμπνευσμένες από τη θεματική contrUst και το μη διαγωνιστικό πρόγραμμα (BBB FOCUS- Γαλλία & BBB BEYOND & BBB & Co), που περιλαμβάνει ταινίες μικρού μήκους από γνωστά ευρωπαϊκά φεστιβάλ Κινηματογράφου και όχι μόνο.

 

Μετά από ένα δεκαετές ταξίδι στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η 11η έκδοση του BBB Short Film Festival, ταξίδεψε στο σπίτι κάθε θεατή. Προκειμένου να συμβαδίσει στις τρέχουσες ιδιαίτερες συνθήκες το Φεστιβάλ έγινε ψηφιακό και έφερε ταινίες μικρού μήκους στο σπίτι του κοινού μέσω live streaming. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν ένα μοναδικό ταξίδι, που συνέβαλε στην κατανόηση άλλων πολιτισμών.

Οι νικήτριες ταινίες επιλέχθηκαν από την Κριτική Επιτροπή 2020 του ΒΒΒ η οποία αποτελούνταν από τον Nesrin Cavadzade, (Τουρκία) ηθοποιός και σκηνοθέτης, Jacqueline Letzou, (Ελλάδα) συγγραφέας και σκηνοθέτης και τη Mihaela Constantinescu, (Ρουμανία) διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Buzau, ενώ τα βραβεία χρηματοδοτήθηκαν από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία. Η Κριτική Επιτροπή του BBB επέλεξε το Sticker του Georgi Unkovski (Βόρεια Μακεδονία) ως το νικητή του BBB BEST AWARD επισημαίνοντας την ικανότητα του σκηνοθέτη να αποτυπώσει τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση του χιούμορ. Αναφέρθηκαν επίσης, στην εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή που κράτησε το κοινό απορροφημένο μέχρι το τέλος.

 

Το “The Visit” του Djordje Vojvodic (Μαυροβούνιο) έλαβε το FIRST ENTRY AWARD. Με στόχο να εμπνεύσει και να υποστηρίξει το έργο των νέων καλλιτεχνών, το BBB Short Film Festival έχει καθιερώσει ένα βραβείο που απονέμει στην καλύτερη ταινία-ντεμπούτο. Η ταινία κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της κριτικής επιτροπής μέσα από ένα ισορροπημένο μείγμα εντάσεων και ανθρώπινων συναισθημάτων αναγνωρίζοντας την εντυπωσιακή, για μία πρώτη κινηματογραφική δημιουργία, κινηματογραφηση.

 

Το κοινό μας είχε την ευκαιρία να ψηφίσει για την ταινία που τους προκάλεσε περισσότερα συναισθήματα , χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ από την Μπιενάλε των Δυτικών Βαλκανίων. Έτσι, το BBB AUDIENCE AWARD απονεμήθηκε στην ταινία Sea, Soil and Asphalt του Egemen Yilmaz (Τουρκία).

 

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του BBB έδωσαν ειδική μνεία στις ταινίες μικρού μήκους: He Loves My Eyes by Enxhi Rista( Ρουμανία), The Award της Lidija Mojsovska και Route-3 του Θανάση Νεοφώτιστου (Ελλάδα).

 

Τα βραβεία του Φεστιβάλ δημιουργήθηκαν από το Solid 3D Printing and Scanning .

Το φετινό αφιέρωμα, επικεντρώθηκε στη Γαλλία. Σε συνεργασία με την MIYU Distributions, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλάμβανε και animation ταινίες μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν από νέους, ανεξάρτητους καλλιτέχνες.

Με σκοπό τη σύνδεση φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, το BBB Short Film Festival συμπεριέλαβε ένα πρόγραμμα προβολών το ΒΒΒ&co σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Σμύρνης, το EU Human Rights Days and Short Film Competition καθώς επίσης και τα Festival Darlings με ταινίες μικρού μήκους από το Adriatic Short Film Festival, το BUZZ International Short Film Festival, το Shortcutz Amsterdam και το Salaud Morisset distribution.

Επιπλέον, το BBB Short Film Festival είχε την πολύτιμη υποστήριξη του Γραφείου Κινηματογράφου της Σμύρνης, του Γαλλικού Ινστιτούτου Σμύρνης, του Δήμου Σμύρνης καθώς η φυσική του παρουσία ήταν δρομολογημένη α γίνει στη Σμύρνη.

Tο Φεστιβάλ είχε τη χαρά να καταστήσει ένα μέρος των προβολών του Διαγωνιστικού προσβάσιμες σε κωφούς και βαρήκοους χάρη στην πολύτιμη συνεργασία με τον ΜΚΟ KINITRO.

Οι νέοι καλλιτέχνες και παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα τρίωρο online masterclass που ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους. Τους δόθηκαν ενδιαφέρουσες και χρήσιμες συμβουλές για την παραγωγή και την προώθηση από την Φαίδρα Βόκαλη, Ελληνίδα παραγωγός, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της παραγωγής ταινιών μικρού μήκους.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.