Art Campus 2022 | Μια εβδομάδα στη φύση για νέους μουσικούς

 Art Campus 2022 | Μια εβδομάδα στη φύση για νέους μουσικούς

40 νέοι μουσικοί 14-24 ετών (έγχορδα, ξύλινα πνευστά, πιάνο) θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μια μοναδική μουσική εμπειρία την εβδομάδα 11-18 Ιουλίου, να διδαχθούν από αναγνωρισμένους Έλληνες σολίστ και παιδαγωγούς και να ερμηνεύσουν σε σύνολα μουσικής δωματίου, χάρη στο πρόγραμμα Art Campus 2022 που διοργανώνει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Perrotis College, στο μαγευτικό τοπίο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και θα κορυφωθεί με συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν, χάρη στην ευγενική χορηγία της κυρίας Φωτεινής Λιβανού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Art Campus του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής θεσμοθετήθηκε πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, με σκοπό να προσφέρει στους νέους μουσικούς την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με την καθοδήγηση κορυφαίων δασκάλων, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και, μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να συνεργαστούν μεταξύ τους δημιουργώντας γόνιμες σχέσεις για τη ζωή και την τέχνη τους. Το Art Campus αποτελεί μια από τις πολλές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, του φορέα που εμπνεύστηκε πριν από 65 χρόνια την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και που σήμερα εξακολουθεί να μετέχει ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 300 Έλληνες νέοι μουσικοί (έγχορδοι, πνευστοί, πιανίστες, κιθαριστές και λυρικοί τραγουδιστές) συμμετείχαν στις ετήσιες συναντήσεις του Art Campus, συμμετείχαν σε master classes για σόλο όργανα και φωνή, δημιούργησαν μουσικά σύνολα, ερμήνευσαν έργα ως σολίστ με ορχήστρα και εμφανίστηκαν σε συναυλίες ανοιχτές στο κοινό στους χώρους του Art Campus αλλά και στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Από το καλοκαίρι του 2022 και σε βάθος τουλάχιστον τριετίας, η εκπαιδευτική δράση του Art Campus θα επικεντρωθεί στα Σύνολα Μουσικής Δωματίου και στα Μουσικά Σύνολα (ensemble playing). Για τον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό σχεδιασμό του νέου προγράμματος, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής συνεργάστηκε με τα δύο ιστορικά και αρχαιότερα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το Ωδείον Αθηνών (έτος ίδρυσης 1871) και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (έτος ίδρυσης 1914), που είναι φορείς μη κερδοσκοπικοί, επιχορηγούμενοι από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι νέοι μουσικοί θα έχουν φέτος την ευκαιρία να συμμετέχουν σε σύνολα μουσικής δωματίου και να διδαχθούν από τους αναγνωρισμένους Έλληνες σολίστ και παιδαγωγούς με μακρά πείρα στη διδασκαλία και τις συναυλίες κλασικής μουσικής (ως σολίστ αλλά και ως μέλη μουσικών συνόλων και ορχηστρών):
Βασίλη Βαρβαρέσο, πιάνο ▪ Δήμο Γκουνταρούλη, βιολοντσέλο ▪ Τίτο Γουβέλη, πιάνο ▪ Γιάννη Κορμπέτη, βιολί ▪ Αντώνη Μανιά, βιόλα ▪ Σπύρο Μουρίκη, κλαρινέτο

Βασικός στόχος είναι, αφενός η ανάδειξη ενός σημαντικού ρεπερτορίου από την κλασική μέχρι και την σύγχρονη εποχή, αφετέρου η προβολή αλλά και η δημιουργία νέων μουσικών συνόλων που θα προκύψουν μέσα από το εκπαιδευτικό περιβάλλον του προγράμματος. Ευχή όλων, να εμπεδωθεί μια νέα κουλτούρα εκπαίδευσης και συνεργασίας που θα προσφέρει σαφείς επαγγελματικές διεξόδους στους νέους μουσικούς. Για τον σκοπό αυτό, τα σύνολα που θα διακριθούν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε συναυλίες που θα διοργανωθούν το φθινόπωρο του 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Δυνατότητα συμμετοχής στο Art Campus έχουν νέοι μουσικοί 14-24 ετών (έγχορδα, ξύλινα πνευστά, πιάνο) επιπέδου Ανωτέρας σχολής, πτυχιούχοι και διπλωματούχοι οποιουδήποτε μουσικού εκπαιδευτικού ιδρύματος αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού (Ωδεία, Μουσικές Σχολές), σπουδαστές ή απόφοιτοι των τμημάτων μουσικής ειδίκευσης στα ΑΕΙ. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει μετά από ακρόαση των ενδιαφερομένων με αποστολή βίντεο. Μετά την επιλογή τους, οι συμμετέχοντες, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών, θα σχηματίσουν επι μέρους μουσικά σύνολα (ντουέτα, τρίο, κουαρτέτα, κουιντέτα και μεγαλύτερα σύνολα, σύνολα εγχόρδων, πνευστών, μικτά και μικρά σύνολα με πιάνο) προκειμένου να ερμηνεύσουν επιλεγμένα έργα που θα τους δοθούν εγκαίρως για μελέτη.

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής προσφέρει τα δίδακτρα στους νέους μουσικούς, οι οποίοι θα καταβάλουν μόνον μέρος των εξόδων διαμονής και πλήρους διατροφής τους σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Η προθεσμία για την αποστολή των online αιτήσεων και του βίντεο λήγει την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022.

* Όλες οι πληροφορίες είναι αναρτημένες ΕΔΩ.
Επικοινωνία: [email protected]

Το Art Campus πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της κυρίας Φωτεινής Λιβανού και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Διευθυντής Συλλόγου Οι Φίλοι της Mουσικής: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης
Καλλιτεχνική εποπτεία Art Campus: Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου
Διεύθυνση & Οργάνωση παραγωγής: Όλγα Καλογρηάδου 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.