#MomAndTheCity // Μαθαίνω διασκεδάζοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

#MomAndTheCity // Μαθαίνω διασκεδάζοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας πανδημία, ακραία φυσικά φαινόμενα, κλιματική αλλαγή είναι πλέον σαφές -ελπίζω σε όλους- πως είναι ανάγκη να στραφούμε σε έναν πιο υγιή και εναρμονισμένο με τη φύση και το περιβάλλον - τρόπο ζωής. Μικρές αλλά και μεγάλες συνήθειες οφείλουν να αλλάξουν και στη θέση τους να μπουν «πράσινες» λύσεις που θα βοηθήσουν να βάλουμε ένα λιθαράκι στο χείμαρρο των κλιματικών αλλαγών. Πέρα από τις πράξεις μας, ως πρότυπα για τα παιδιά, είναι σημαντικό να τα βοηθήσουμε να γίνουν μέρος της αλλαγής. Και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό με τρόπο κατανοητό χωρίς να τρομάξει τις ψυχούλες τους;

Σας έχω διάφορες προτάσεις για να το καταφέρουμε υπεύθυνα και δημιουργικά! Αρχικά διαβάζοντας βιβλία με θέμα το περιβάλλον, την πανίδα, τη χλωρίδα και την ανάγκη διατήρησης της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Κάνοντας βόλτες μέσα στη φύση σε δάση, δίπλα στη θάλασσα, σε λόφους, σε βουνά και συζητώντας μαζί με τα παιδιά για το πόσο σπουδαίο είναι να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και παρακολουθώντας μαζί με τα παιδιά ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα.

 

Ένας, από τους αγαπημένους μου φορείς πολιτισμού, σύμμαχος στην οικολογική εκπαίδευση του κοριτσιού είναι και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Στις αίθουσες του ήρθαμε σε επαφή με τη μαγεία του φυτικού και ζωικού κόσμου ενώ είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά στη νέα έκθεση, τα θηλαστικά της Ελλάδας μας. Μία περιήγηση στον χρόνο ανάμεσα σε είδη ζώων και φυτών που δείχνουν το θαύμα της φύσης μα παράλληλα και την τόσο εύθραυστη πλευρά της καθώς πολλά από τα είδη που είδαμε εκεί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τη Γη.

Αυτό όμως που έκανε ακόμη πιο διασκεδαστική την επίσκεψή μας ήταν η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Ένας χαδιάρης σκαντζόχοιρος για παιδιά από 4-6 ετών. Πρόκειται για ένα δρώμενο, μιας σειράς εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης με θέμα τα θηλαστικά της Ελλάδας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι 12 Δεκεμβρίου και με το ξεκίνημα του καινούργιου χρόνου θα εμπλουτιστεί και με άλλα διασκεδαστικά εργαστήρια.

 

Σε μία ευρύχωρη αίθουσα, μέσα στο πολύχρωμο δάσος τα ανθρωπάκια μας κάθησαν κάτω από το δέντρο, δίπλα σε ένα ντροπαλούτσικο σκαντζόχειρο που ένιωθε μοναξιά. Όσο περνούσε η ώρα ο σκαντζόχοιρος μας ένιωσε οικεία κι άρχισε να διηγείται την ιστορία του, μιλώντας για τη συνήθειές του, για τα τρόφιμα που του αρέσουν, για τον τρόπο που αμύνεται απέναντι σε κινδύνους προσκαλώντας τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικά παιχνιδάκια να αφομοιώσουν όλες αυτές τις πληροφορίες βιωματικά. Έβαλαν αγκαθάκια στην πλάτη του, έφτιαξαν μια φωλίτσα με φύλλα και μπήκαν στη θέση του κουλουριάζοντας το σωματάκι τους για να γλυτώσουν από την αλεπού.

 

Τα παιδιά χόρεψαν, έπαιξαν με μπαλονάκια και αφού έφτιαξαν ένα αφράτο στρώμα από φύλλα κατάφεραν να δώσουν στον σκαντόχοιρο μία μεγάλη αγκαλιά γιατί όλα τα πλάσματα της Γης αυτό αποζητούν τελικά την αγάπη για να νιώσουν ζεστασιά. Ένα δρώμενο που απόλαυσα και σαν εκπαιδευτικός και σαν μαμά. Καθώς φάνηκε πως είχε φτιαχτεί με μεράκι και φροντίδα σε κάθε λεπτομέρεια από τα σκηνικά μέχρι τα υλικά και τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν όπως μου εξήγησε η κ. Λίλυ Ιακωβίδου Αλευρά, Υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού Τμήματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Με πολλά χρόνια εμπειρία στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σαν βιολόγος διαθέτει την τεχνογνωσία για να παρουσιάσει στα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό μα ουσιώδη σπουδαίες πληροφορίες για το ζωικό μας βασίλειο και τον μαγικό κόσμο των φυτών. «Έχω αγάπη για αυτό που κάνω και δεν σταματώ μαζί με τους συνεργάτες μου να ψάχνουμε τρόπους για να περάσουμε σημαντικά μηνύματα περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά. Όλα μελετώνται λεπτομερώς και ο στόχος είναι να υπάρχει εκσυγχρονισμός στην περιβαλλοντική παιδεία, να εμπνεύσουμε τα παιδιά να ενδιαφερθούν και να συμμετέχουν, να μάθουν για τα ζώα που ζουν στην Ελλάδα, να νιώσουν τις ανάγκες τους και φυσικά να δώσουμε το κίνητρο για να διευρύνουν τις γνώσεις τους εκτός σχολείου και σπιτιού.»

 

 «Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο site του Μουσείου στην ενότητα e-kids έχουμε δημιουργήσει διάφορες δραστηριότητες διαδικτυακής εκπαίδευσης για τα παιδιά για γονείς και εκπαιδευτικούς.»

 

«Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα θα βρείτε δωρεάν σύγχρονα παιχνίδια γνώσεων, διασκεδαστικούς λαβύρινθους και κρυπτόλεξα, εικόνες ζωγραφικής με ζωάκια, παιχνίδια μνήμης μα και όμορφες χειροτεχνίες και κατασκευές από το πως να φτιάξετε ένα μουσικό όργανο κι ένα χαρταετό μέχρι πως να δημιουργήσετε τον δικό σας κηπάκο στο σπίτι.»

 
 

Πολύ σωστά σχεδιασμένα και τόσο χρήσιμα για να παίξουμε με τα παιδιά και να μάθουμε πολλά ωραία πράγματα από την άνεση του σπιτιού μας θα προσθέσω εγώ κι εύχομαι να συνεχίσουν τις ωραίες δράσεις τους με αυτόν τον ρυθμό.

 

Με όσα έχω δει μέχρι στιγμής ανυπομονώ να ξεκινήσει με το καλό το 2022 η ανακαινισμένη έκθεση του Μουσείου Γαία που θα είναι επικεντρωμένη στην κλιματική αλλαγή.

 

Άλλη μία επίσκεψη στο Μουσείο τελείωσε αφήνοντας μας τις καλύτερες εντυπώσεις και επειδή έχουμε πάει σε πολλά εκπαιδευτικά δρώμενα κι έχουν δει πολλά τα ματάκια μου τις πραγματικά αξιόλογες δράσεις θέλω να τις μοιράζομαι για να τις απολαμβάνετε κι εσείς με τα παιδιά.

 

Σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας λοιπόν θα δωρίσουμε σε δύο τυχερά παιδάκια δωρεάν συμμετοχή (δύο ατόμων) στο επόμενο εκπαιδευτικό εργαστήριο την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου με θέμα Κάστορας: Ένας Νυχτόβιος Μάστορας.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο fb πηγαίνετε στη σελίδα https://www.facebook.com/sophiealfin/ 

1) Κάντε like και share το άρθρο που θα βρείτε στη σελίδα ως ανάρτηση!

2) Σχόλιο κάνοντας tag ένα φίλο/η! 

3) Like στις σελίδες Mom And The City - Sofia Alexiou  και Μουσείο Γουλανδρή 

Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο instagram πατήστε στο linhttps://www.instagram.com/sophiealfin/ κι ακολουθήστε τα βήματα του διαγωνισμού!

Καλή επιτυχία!

Ακολουθούν γενικές πληροφορίες για το εργαστήριο!

Σάββατο 4 και Κυριακή 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021: ΝΕΟ EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΚΑΣΤΟΡΑΣ: ΕΝΑΣ ΝΥΧΤΟΒΙΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ”

Πώς είναι να κάνεις μακροβούτι για να μπεις στην φωλιά σου;

Σας περιμένουμε για μια περιπέτεια στην μέση της «λίμνης», στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στο 5ο εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης με τίτλο «Κάστορας: Ένας νυχτόβιος μάστορας»! 

Τηρώντας τους ισχύοντες κανόνες προστασίας και υγιεινής απέναντι στην πανδημία, το Εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συνεχίζει τον νέο κύκλο Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 4-6 ετών με τίτλο «Ποιος κρύβεται εδώ;» , βασισμένο στη νέα Έκθεση του Μουσείου μας “Τα Θηλαστικά της Ελλάδας”.  

Περιμένουμε τους μικρούς μας φίλους για να ανακαλύψουμε όλοι μαζί τα μυστικά του λύκου, της αρκούδας, της αλεπούς και των υπόλοιπων θηλαστικών, να παίξουμε, να διασκεδάσουμε, να ζωγραφίσουμε και να φτιάξουμε τη δική μας κατασκευή!

Ημερομηνίες του εργαστηρίου: Σαββατο 4 και Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Ώρες έναρξης: 11 π.μ. και 12.30 μ.μ.

Διάρκεια: 1 ώρα

Ηλικίες: 4-6 ετών

Εισιτήρια: 6€ για τους ενήλικες, 6€ για τα παιδιά

Μέγιστος αριθμός: 10 παιδιά (Κάθε παιδί συνοδεύεται μόνον από έναν ενήλικα)

∆εν γίνονται κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σας περιμένουμε με πολλή χαρά!

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Σας γνωστοποιούμε ότι βάσει των πρωτόκολλων ασφαλούς λειτουργίας κλειστών Μουσείων βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΔΙα/Γ.Π.οικ. 72486/2021 ΦΕΚ 5401/Β/20-11-2021 για την είσοδο των επισκεπτών είναι απαραίτητη η επίδειξη:

1) Πιστοποιητικού Εμβολιασμού 14 ημερών μετά την τελευταία δόση ή Νόσησης (ισχύς 180 ημερών/6 μηνών από την ημερομηνία από τον α’ θετικό έλεγχο)

2) Αποδεικτικό ταυτοποίησης: Αστυνομική Ταυτότητα ή Δίπλωμα Οδήγησης ή Διαβατήριο, ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας

Για τους ανήλικους επισκέπτες από 4 έως 17 ετών, εναλλακτικά των παραπάνω, δύνανται να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικό ελέγχου self-test (ισχύς 24ωρών από την προσέλευση).

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας : α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.