#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Το αερόστατο των διακοπών της Έλλης, του Ντίνου και του Ερμή!

#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Το αερόστατο των διακοπών της Έλλης, του Ντίνου και του Ερμή!

Η ταξιδιωτική μας παρέα αγαπάει τα αερόστατα!

Όνειρό της είναι να παρακολουθήσει ένα από αυτά τα υπέροχα φεστιβάλ με αερόστατα που οργανώνονται στον κόσμο! Κάποια γίνονται στη Γαλλία, στο Μεξικό, στην Καππαδοκία και είναι πραγματικά πάρα πολύ εντυπωσιακά!

 

Μα τι είναι το αερόστατο ξέρετε; Πως εμφανίστηκε στους ουρανούς και ποιός σκέφτηκε να το δημιουργήσει;

Το αερόστατο είναι ένα μεταφορικό μέσο που πετά. Έχει βάρος μικρότερο από τον αέρα για αυτό το λόγο, μπορεί να αιωρείται!

Έχει στη βάση του, συνήθως, ένα καλάθι όπου μπαίνουν οι επιβάτες, διαθέτει σύστημα πλοήγησης και ένα τεράστιο μπαλόνι το οποίο γεμίζει με ζεστό αέρα ή υδρογόνο ή ήλιο που είναι αέρια ελαφρύτερα από τον αέρα. 
Ο ζεστός αέρας θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της πλοήγησης και έτσι μπορεί να ρυθμιστεί η απογείωση και η προσγείωση

Από τα πολύ παλιά χρόνια, οι εφευρέτες έψαχναν τρόπους για να πετάξουν στον ουρανό και ήταν πράγματι μια πολύ δύσκολη σπαζοκεφαλιά! Όμως, μια μέρα, δυο αδέρφια από τη Γαλλία -ο Ζοζέφ- Μισέλ και ο Ζακ-Ετιέν Μονγκολφιέ- παρατήρησαν τον καπνό που ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό και σκέφτηκαν πως μπορεί ο καπνός να βοηθήσει με κάποιον τρόπο τους ανθρώπους να πετάξουν!

Έφτιαξαν ένα μεγάλο σάκο σαν μπαλόνι από ύφασμα και τον κράτησαν πάνω από τον καπνό μιας φωτιάς. Έκπληκτοι παρατήρησαν πως το ύφασμα ανυψώθηκε! Τι συγκίνηση και απέραντη χαρά παιδιά! Δεν πίστευαν στα μάτια τους καθώς είχαν εφεύρει ένα αερόστατο ζεστού αέρα!

Κάποιους μήνες αργότερα, το πρώτο αερόστατο, στολισμένο με κορδέλες, διέσχισε τον ουρανό του Παρισιού, θέτοντας τις βάσεις της ανθρωπότητας για την αεροναυτιλία!

 

Με την όμορφη ιδέα της παιδαγωγού Σταυρούλας Χρόνης μπορούμε να φτιάξουμε το πολύχρωμο αερόστατο της Έλλης και του Ερμή με τα πιο εύκολα υλικά!

Ας ξεκινήσουμε!

Θα χρειαστούμε:

Ένα μπαλόνι

Ένα κεσεδάκι από γιαούρτι ή χάρτινο κυπελάκι παγωτού

Μακρόστενα ξυλάκια

Μαρκαδόρους

σελοτέιπ

κόλλα 

Ψαλίδι

Για τα σημαιάκια

λευκό χαρτί ή χρωματιστό χαρτόνι

 

Πως φτιάχνεται:

Φουσκώνουμε το μπαλόνι. Ζωγραφίζουμε το κυπελάκι μας!

Κολλάμε σε τέσσερις αντικρυστές πλευρές, στο εσωτερικό του κυπέλου, τα ξυλάκια με σελοτέιπ.

Αφού κολλήσουν βάζουμε ανάμεσα στα ξυλάκια το μπαλόνι.

 

Για να φτιάξουμε τα σημαιάκια:

 

Κόβουμε μία ευθεία λωρίδα σε ένα χαρτόνι ή χαρτί -ιδανικά τόσο μακριά ώστε να αγκαλιάζει το μπαλόνι. Κόβουμε μικρά τριγωνάκια. Αν χρησιμοποιούμε λευκό χαρτί, ζωγραφίζουμε τη λωρίδα και τα τριγωνάκια με τα χρώματα που θέλουμε! Έπειτα κολλάμε τα σημαιάκια πάνω στη λωρίδα με κόλλα. Αφήνουμε τη γιρλάντα μας να στεγνώσει και την τοποθετούμε γύρω από το μπαλόνι με κάποια σελοτέιπ!

 

Και έτοιμο το αερόστατο!

Καλές κατασκευές εφευρέτες και εφευρέτισσες!

Με αγάπη Έλλη, Ερμής, Ντίνος!

Στείλτε μας φωτογραφίες από τις χειροτεχνίες σας στο email: [email protected].

Αν είστε εκπαιδευτικοί, bloggers ή απλά ταλαντούχες μαμάδες με μεράκι στις εκπαιδευτικές κατασκευές και θέλετε να στείλετε κάποια χειροτεχνία βασισμένη στο βιβλίο "Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα χαρώ πάρα πολύ να συνεργαστούμε και να δημοσιεύσω και τη δική σας χειροτεχνία στο Mom And The City του debop.gr !

Κείμενο: Σοφία Αλεξίου- Φωτογραφίες: Σταυρούλα Χρόνη 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου πατώντας πάνω στις ακόλουθες λέξεις στο facebook και στο instagram

και με τη Σταυρούλα Χρόνη στο instagram και στο facebook!

Θα χαρούμε να μας πείτε εντυπώσεις!

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.