#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής - Μια ηλιόλουστη μέρα στην Αρχαία Ολυμπία

#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής - Μια ηλιόλουστη μέρα στην Αρχαία Ολυμπία

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Μια ηλιόλουστη μέρα στην Αρχαία Ολυμπία

Η Έλλη και ο Ερμής επισκέφτηκαν την Αρχαία Ολυμπία που βρίσκεται σε μια πανέμορφη κοιλάδα στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα θρυλικό μέρος καθώς εκεί γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα! Περπάτησαν ανάμεσα σε θησαυρούς, παπαρούνες κι άγριες ελιές! Ο Ντίνος εντυπωσιάστηκε από την Άλτη, το ιερό δάσος με τους ναούς, την παλαίστρα και το γυμνάσιο όπου προετοιμάζονταν οι αθλητές πριν τους αγώνες. Το μυρμήγκι πέταξε με τη σαΐτα μέχρι το στάδιο για να δει που αγωνίζονταν οι αθλητές! Ξετρελάθηκε από το μέγεθος του σταδίου που χωρούσε 45.000 θεατές.

Ξέρετε πιο ήταν το μεγαλύτερο βραβείο των αγώνων;

Ένα στεφάνι αγριελιάς!

Πώς ξεκίνησε, όμως, η συνήθεια αυτή;

Ο μύθος λέει πως κάποτε ζούσαν στο βουνό Ίδη της Κρήτης, 5 πολύ ισχυρές θεότητες οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, 5 αδέρφια όσα τα δάκτυλα ενός χεριού, ο Ηρακλής, ο Παιωναίος, ο Επιμήδης, ο Ιάσιος και ο Ίδας. Σε ένα από τα ταξίδια του ο Ηρακλής επισκέφτηκε την Ολυμπία και φύτεψε εκεί μια αγριελιά από την Κρήτη. Κάποια χρόνια μετά παρέα με τους αδερφούς του ξαναήρθε στην Ολυμπία και για να διασκεδάσουν μέτρησε με τα βήματά του μία απόσταση, την ονόμασε στάδιο κι είπε στα αδέρφια του να κάνουν έναν αγώνα δρόμου! Στον νικητή χάρισε για βραβείο ένα στεφάνι φτιαγμένο από τα κλαδιά της αγριελιάς που είχε φυτέψει! Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτοι αγώνες και καθιερώθηκε το βραβείο τους να είναι ένα στεφάνι με κλαδιά άγριας ελιάς.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα κλαδιά ελιάς κόβονταν με χρυσό ψαλίδι και φυλάσσονταν στο ναό της θεάς Ήρας!

Όποιος κέρδιζε το στεφάνι αποκτούσε για όλη του τη ζωή δόξα, σεβασμό και προστασία από τους Θεούς!

Πάμε να φτιάξουμε ένα ολόδικό μας στεφάνι ελιάς, το μεγαλύτερο βραβείο της αρχαιότητας;

 

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

Ένα χάρτινο πιάτο

Κόλλα

Ψαλίδι

Χρώματα- μαρκαδόρους, κηρομπογιές, τέμπερες ό,τι σας αρέσει πιο πολύ!

1 χαρτόνι πράσινο

1 χαρτόνι καφέ

Ας ξεκινήσουμε!

Αναποδογυρίστε το πιάτο και κόψτε το εσωτερικό του πυθμένα κυκλικά και τις εξωτερικές άκρες περιμετρικά, σχηματίζοντας ένα στεφανάκι.

Χρωματίστε το όπως σας αρέσει. Εμείς το ζωγραφίσαμε με κηρομπογιά πράσινο ανοιχτό.

 

Αφού έχουμε έτοιμα τα φύλλα, τα κολλάμε πάνω στο στεφάνι εναλλάξ!

Περιμένουμε λίγα λεπτά να στεγνώσει η κόλλα και έτοιμες/οι να στεφανωθούμε!

 

Καλές κατασκευές!

Για να εκτυπώσετε το φύλλο ελιάς πατήστε εδώ.

Με αγάπη Έλλη, Ερμής, Ντίνος!

Υστερόγραφο: Aν βρεθείτε στην Αρχαία Ολυμπία αξίζει να κάνετε βόλτα με ποδήλατο στο Δάσος της Φολόης που θεωρείται ένα από τα σπανιότερα δάση βελανιδιάς ολόκληρης της Ευρώπης! Πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων, Φόλο που έμενε εκεί! Οι Κένταυροι, ήταν μυθικά πλάσματα με μισό σώμα ανθρώπινο και μισό σώμα αλόγου! Παρέα τους ζούσαν οι Δρυάδες, νεράιδες που προστάτευαν τα δέντρα, τα ποτάμια και τα ζώα του δάσους!

Εσείς έχετε κάνει ποτέ ποδήλατο μέσα σε δάσος;

Αναμένουμε νέα σας!

Μπορείτε να δείτε την χειροτεχνία μας στη ζωντανή παρουσίαση που κάναμε σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση στο youtube πατώντας πάνω στο link Η Έλλη και ο Ερμής Ταξιδεύουν - Online Εκδήλωση για Παιδιά με την συγγραφέα Σοφία Αλεξίου - YouTube Ελάτε να την φτιάξουμε παρέα!

Καλό καλοκαίρι!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.