#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής μας ταξιδεύουν στον λαβύρινθο του Μινώταυρου

#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής μας ταξιδεύουν στον λαβύρινθο του Μινώταυρου

Σήμερα στην παρέα μας καλωσορίζουμε την Αθηνά Πουρσαϊτίδου- Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό η οποία στο παρακάτω άρθρο διηγείται μία σούπερ μυθολογικοδιασκεδαστική ιστορία και μας προτείνει μία πολύ ωραία χειροτεχνία βασισμένη στο βιβλίο μου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» !

Ευχαριστώ πολύ Αθηνά μέσα από την καρδιά μου! 

Ας την απολαύσουμε!

Βιβλιοπρόταση με χειροτεχνία: Η Έλλη και ο Ερμής στον λαβύρινθο του Μινώταυρου

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα, ανακαλύπτοντας νέα μέρη, μνημεία, φυτά, ζώα και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς. Κάνουν, λοιπόν, μια στάση σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, την Κρήτη, και έρχονται σε επαφή με τον μινωικό πολιτισμό και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Εκεί, επισκέπτονται τον λαβύρινθο, το σύνθετο αυτό οικοδόμημα με τους πολύπλοκους διαδρόμους, όπου ζούσε ο Μινώταυρος.

Ας πιάσουμε, όμως, το νήμα της ιστορίας από την αρχή...

Πριν ο Μίνωας γίνει βασιλιάς, ζήτησε από τον Ποσειδώνα ένα σημάδι που να αποδεικνύει ότι αυτός κι όχι ο αδελφός του έπρεπε να ανέβει στον θρόνο. Ο θεός έστειλε έναν όμορφο λευκό ταύρο και ζήτησε από τον Μίνωα να θυσιάσει αυτόν τον ταύρο στον ίδιο. Ο Μίνωας, όμως, αντί γι’ αυτόν θυσίασε έναν άλλον ταύρο, ελπίζοντας ότι ο θεός δε θα το προσέξει.

Ο Ποσειδώνας, όμως, κατάλαβε τι είχε γίνει, εξοργίστηκε και έκανε τη γυναίκα του Μίνωα, την Πασιφάη, να ερωτευτεί τον ταύρο. Η γυναίκα δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το πάθος της και ζήτησε βοήθεια από τον μηχανικό Δαίδαλο. Αυτός κατασκεύασε ένα κενό ομοίωμα αγελάδας, η Πασιφάη μπήκε μέσα σε αυτό και ο ταύρος ξεγελάστηκε και ζευγάρωσε μαζί της. Έτσι, από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Μινώταυρος. Ο Μινώταυρος ήταν ένα πλάσμα με σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου.

Ο Μίνωας, μετά από χρησμό που πήρε από το Μαντείο των Δελφών, ζήτησε από τον Δαίδαλο να φτιάξει ένα κτίσμα, ώστε να κλειστεί μέσα ο Μινώταυρος κι αυτός κατασκεύασε τον λαβύρινθο, κάτω από το παλάτι της Κνωσού.

Ο Μίνωας, για να τιμωρήσει, λοιπόν, τους Αθηναίους επειδή σκότωσαν τον γιο του Ανδρόγεω, κήρυξε πόλεμο στον οποίο νίκησε. Ως ποινή των Αθηναίων όρισε, κάθε εννιά χρόνια, επτά νέοι Αθηναίοι και επτά νέες Αθηναίες να στέλνονται στην Κρήτη και να κατασπαράζονται από τον Μινώταυρο μέσα στον λαβύρινθο. Όμως, ο Θησέας αποφάσισε να σαλπάρει για την Κρήτη και να θέσει τέλος στη ντροπιαστική εισφορά σε αίμα. Πήρε τη θέση ενός από τους 7 νέους και απέπλευσε μαζί τους από το Φάληρο στις αρχές του μήνα Μουνιχιώνα.

Καταπλέοντας στην Κρήτη γνώρισε την κόρη του Μίνωα, την Αριάδνη, και οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν. Η Αριάδνη τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα την έπαιρνε στην πατρίδα του και θα την παντρευόταν. Μετά, του έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, τον μίτο, ώστε, όταν ο Θησέας έμπαινε στον λαβύρινθο, να τον ξετυλίγει, για να μπορέσει, έπειτα, αφού σκοτώσει τον Μινώταυρο, να βρει την έξοδο. Πράγματι, ο ήρωας στερέωσε τη μία άκρη στην είσοδο του δαιδαλώδους οικήματος, αναζήτησε, βρήκε και τελικά σκότωσε το τέρας. Αφού ξανατύλιξε τον μίτο κατάφερε να βγει από τον λαβύρινθο.

Έλλη και Ερμή, είστε έτοιμοι για μια αρχαιο-κατασκευή;

Οι μικροί Αρχαιο-εξερευνητές εν δράσει συναντούν την Έλλη και τον Ερμή. Μαζί, μαθαίνουν για τον μύθο του Μινώταυρου, κατασκευάζοντας τον δικό τους λαβύρινθο. Κι η ιστορία γίνεται παιχνίδι ...

 

Θησέας και Μινώταυρος (ταμπλό και φιγούρα)

Ο Μινώταυρος, κλεισμένος στον λαβύρινθο, είναι έτοιμος να κατασπαράξει όποιον βρεθεί μπροστά του. Ο Θησέας, όμως, κρατώντας το κοφτερό σπαθί του, ακολουθεί αργά και πολύ προσεχτικά τον μίτο. Τι λέτε θα καταφέρει να βρει και να σκοτώσει τον Μινώταυρο...; Αφού διαβάσετε το βιβλίο, φτιάξτε ένα ξεχωριστό παιχνίδι για τον αγαπημένο σας μύθο, κάνοντας τη μάθηση πιο ευχάριστη και διασκεδαστική!!!

ΥΛΙΚΑ

κουτί πίτσας
πλαστικά/χάρτινα καλαμάκια σε διάφορα χρώματα
ψαλίδι
υγρή κόλλα/κόλλα σιλικόνης
γλωσσοπίεστρο
χαρτόνι κανσόν
μαρκαδόροι
σκοινί

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

1. Πάρτε το κουτί μιας πίτσας και κόψτε το επάνω μέρος του (καπάκι), κρατώντας τα πλαϊνά κάθετα τμήματά του.

 

2. Κολλήστε τα πλαϊνά κάθετα τμήματα του κουτιού με υγρή κόλλα/κόλλα σιλικόνης, ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο.

3. Ζωγραφίστε το κεφάλι ενός ταύρου στο κέντρο του κουτιού και ένα βέλος σε μια άκρη, από όπου θα γίνεται η εκκίνηση του παιχνιδιού.

4. Κόψτε καλαμάκια σε διάφορα μεγέθη (μικρά και μεγάλα). Στη συνέχεια, κολλήστε τα κάθετα και οριζόντια μεταξύ τους, φτιάχνοντας διαδρόμους.

 

5. Σχεδιάστε μια ανδρική φιγούρα (Θησέας) από χαρτόνι κανσόν. Στη συνέχεια, κολλήστε την πάνω σε ένα γλωσσοπίεστρο. Έπειτα, κολλήστε μια κυκλική βάση από σκληρό χαρτόνι στο κάτω μέρος του γλωσσοπίεστρου.

6. Πάρτε ένα κομμάτι σκοινί (μίτος) και κολλήστε την μια άκρη του σε ένα καλαμάκι στο κέντρο του ταμπλό -κατά βάση κοντά στον Μινώταυρο- και την άλλη άκρη του στο χέρι της φιγούρας.

 

Instagram

Αρχαιο-εξερευνητές εν δράσει @archaeoexplorers

Αθηνά Πουρσαϊτίδου
Αρχαιολόγος-Μουσειοπαιδαγωγός

Στείλτε μας φωτογραφίες από τις χειροτεχνίες σας στο email: [email protected].

Αν είστε εκπαιδευτικοί, bloggers ή απλά ταλαντούχες μαμάδες με μεράκι στις εκπαιδευτικές κατασκευές και θέλετε να στείλετε κάποια χειροτεχνία βασισμένη στο βιβλίο "Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα χαρώ πάρα πολύ να συνεργαστούμε και να δημοσιεύσω και τη δική σας χειροτεχνία στο Mom And The City του debop.gr !

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου πατώντας πάνω στις ακόλουθες λέξεις στο facebook και στο instagram

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.