#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής μας ταξιδεύουν στo Ανάκτορο της Κνωσσού

#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής μας ταξιδεύουν στo Ανάκτορο της Κνωσσού

Η Έλλη και ο Ερμής μας ξεναγούν στο Ανάκτορο της Κνωσού

Η ταξιδιωτική μας παρέα δεν χορταίνει να επισκέπτεται την Κρήτη, το νησί όπου έλαμψε στα αρχαία χρόνια ο μινωικός πολιτισμός! Επισκέπτες από όλον τον αρχαίο κόσμο έπλεαν με τα καράβια για να θαυμάσουν από κοντά τα ξακουστά ανάκτορά της, να εξερευνήσουν τον τρόπο ζωής των Μινωιτών που ήταν μεγάλοι ναυτικοί και φοβεροί τεχνίτες. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού στη Φαιστό, στα Μάλια και στην Ζάκρο υπήρχαν παλάτια, πλούσιες αγορές και δάση από ελαιόδεντρα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι μα το µεγαλύτερο και πιο λαµπρό ανάκτορο βρισκόταν στην Κνωσό κι ήταν εκείνο όπου έμενε ο βασιλιάς της Κρήτης Μίνωας με την γυναίκα του Πασιφάη!

 

Ήταν τεράστιο, πολύχρωμο με περιποιημένους κήπους, μια μεγάλη αυλή, δρόμους, κτίρια, εργαστήρια, υδραγωγείο, ορόφους, φάνταζε τόσο εντυπωσιακό και αχανές που έμοιαζε με ολόκληρη πολιτεία! 

Τα δωµάτια του ήταν ευρύχωρα με όμορφες βεράντες και οι τοίχοι του είχαν διακοσμηθεί με τοιχογραφίες, που απεικόνιζαν λουλούδια, δελφίνια και πουλιά, πριγκίπισσες και πρίγκιπες μα το δωμάτιο που ήταν το πιο ζηλευτό από όλα ήταν η αίθουσα του θρόνου.

 

Γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικές οι τοιχογραφίες στα μνημεία γνωρίζει κανείς;

Η Έλλη θεωρεί ττις τοιχογραφίες ανεκτίμητους θησαυρούς γιατί είναι ζωγραφιές που μαρτυρούν πώς ήταν η ζωή πάρα πολύ παλιά. Πως έμοιαζαν τότε οι άνθρωποι, τι φορούσαν, πως χτένιζαν τα μαλλιά τους, τι ζώα υπήρχαν στην περιοχή, πως ζούσαν την καθημερινότητά τους. Οι τοιχογραφίες τους εξιστορούν πως στις θάλασσες της Κρήτης υπήρχαν ψάρια ένα σωρό και αμέτρητα δελφίνια. Οι πρίγκιπες φορούσαν περιδέραιο στο λαιμό και στεφάνια διακοσμημένα με κρίνα και φτερά παγωνιού ενώ οι πριγκίπισσες αγαπούσαν τον χορό, φορούσαν πορτοκαλόχρυσα φορέματα και είχαν εντυπωσιακά χτενίσματα στα μαλλιά. Γαλάζια πουλιά πετούσαν στους ουρανούς και σπάνια αγριολούλουδα στολίζανε τους κάμπους ενώ οι Μινωίτες ήταν κυνηγοί, ταξιδευτές και δυνατοί αθλητές! 

Μάλιστα στην τοιχογραφία που σας έχουμε εδώ βλέπουμε και ένα από τα αγαπημένα τους αγωνίσματα που λεγόταν "Τα Ταυροκαθάψια.

 

Μα τι είναι τούτο καλέ παιδιά;

Πρόκειται για ένα αγώνισμα στο οποίο οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να πιάσουν ένα ταύρο από τα κέρατα, να πηδήξουν στην ράχη του και έπειτα να προσγειωθούν στο έδαφος από πίσω του. Αυτό βλέπουμε στην εικόνα και είναι ώρα να την εκτυπώσουμε για να φτιάξουμε το πιο εντυπωσιακό Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού!

Είστε έτοιμοι/ες;

Χαρτόνια, χρώματα, ψαλίδι και η χειροτεχνιοπεριπέτεια ξεκινάει!

 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Περιμένουμε τα δικά σας ανάκτορα!

Καλές κατασκευές και να θυμάστε παιδιά, οι μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας κρύβουν μέσα τους σπουδαία διδάγματα ζωής, πολιτισμό και πληροφορίες για τους αρχαίους Έλληνες, για να μάθουμε τις ρίζες μας αλλά και πως σκέφτονταν άνθρωποι που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν. Διαβάστε την ελληνική μυθολογία και βρείτε τα κρυφά μηνύματά που θα σας κάνουν πιο σοφούς! Aνοίξτε ορίζοντες για νέες περιπέτειες!

Καλές εξερευνήσεις!

Με αγάπη Έλλη, Ερμής, Ντίνος!

Στείλτε μας τα γράμματά σας στο email: [email protected].

Αν είστε εκπαιδευτικοί, bloggers ή απλά ταλαντούχες μαμάδες με μεράκι στις εκπαιδευτικές κατασκευές και θέλετε να στείλετε κάποια χειροτεχνία βασισμένη στο βιβλίο "Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα χαρώ πάρα πολύ να συνεργαστούμε και να δημοσιεύσω και τη δική σας χειροτεχνία στο Mom And The City του debop.gr !

Κείμενο: Σοφία Αλεξίου- Φωτογραφίες/Χειροτεχνία: Σωτηρία Ταντάλου μαμά και νηπιαγωγός

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου πατώντας πάνω στις ακόλουθες λέξεις στο facebook και στο instagram

και με τη Σωτηρία Ταντάλου στο @arty.crafty.booky στο instagram !

Θα χαρούμε να μας πείτε εντυπώσεις! 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.