#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής κάνουν βόλτες στην Ακρόπολη

#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής κάνουν βόλτες στην Ακρόπολη

Η Έλλη κι ο Ερμής δεν χορταίνουν να ανεβαίνουν στην Ακρόπολη και να ανακαλύπτουν κάθε φορά καινούργιους θησαυρούς, μύθους της που παραμένουν ζωντανοί ακόμη κι αν έχουν περάσει 2500 χιλιάδες χρόνια από την δημιουργία της. Υπήρξε το πιο σημαντικό φρούριο της Αρχαίας Ελλάδας, μέρος λατρείας αρχαίων θεών μα και η αγαπημένη πόλη του Περικλή τον χρυσό 5ο αιώνα! 

 

Στην είσοδό της, τους υποδέχτηκαν τα Προπύλαια που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ καθώς άρχισε ο Πελοποννησιακός πόλεμος ανάμεσα στους Αθηναίους και στους Σπαρτιάτες και όλα πάγωσαν στη δύνη του πολέμου και των μαχών. Μπαίνοντας στον ιερό χώρο της Ακρόπολης έφτασαν στον Παρθενώνα, στο αριστούργημα του Ικτίνου και του Καλλικράτη μα και τόσων άλλων ζωγράφων, τεχνιτών, βαφέων, μαραγκών, χτιστών και χρυσοχόων που εργάστηκαν σκληρά και καθημερινά οχτώ χρόνια για να δημιουργήσουν αυτό το μνημείο παγκόσμιου θαυμασμού. 

 

Στο Ερεχθείο συνάντησαν την αρχαία ελιά το δώρο της Αθηνάς στην πόλη της Αθήνας και έψαξαν να βρουν το σημάδι της τρίαινας που ο μύθος λέει πως δημιούργησε με την τρίαινά του χτυπώντας το πλακόστρωτο ο θεός Ποσειδώνας, ανοίγοντας μία μεγαλόπρεπη πηγή με τρεχούμενο νερό. Πολέμησαν με τα δώρα τους, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας ξέρετε. Εκείνος που θα προσέφερε το καλύτερο δώρο θα κέρδιζε την πόλη και θα την ονόμαζαν προς τιμήν του. Μα οι Αθηναίοι στη μάχη αυτή, διάλεξαν το δώρο της Αθηνάς, ένα ελαιόδεντρο γεμάτο καρπούς κι έτσι χάρισαν στην Αθήνα το όνομα της θεάς και στην θεά την πόλη!

 

Στο μπαλκόνι του ναού της Αθηνάς Νίκης θαύμασαν τις πανέμορφες Καρυάτιδες που ο μύθος λέει πως ήταν κοπέλες από τις Καρυές της Λακωνίας. Μια μέρα είχαν μαζευτεί σε μια γιορτή και χόρευαν με τέτοια χάρη και ομορφιά για την θεά Άρτεμη που μόλις τις είδε ο γλύπτης Καλλίμαχος, ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να τις κάνει αγάλματα με την τέχνη των χεριών του!

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί συνεχίστηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης που είναι πραγματικά ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία ολόκληρου του κόσμου! Η Έλλη κι ο Ερμής περπάτησαν στις αίθουσές του που λούζονται από φως και φιλοξενούν γλυπτά, αγάλματα, μάχες και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων. Σε αυτόν τον όμορφο περίπατο τους ήρθε τέλεια ιδέα για χειροτεχνία! 

 

Στα ευρήματα που είδαν από κοντά -τα οποία βρέθηκαν στην μεγάλη ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1950 μπροστά στο Ωδείο του Ηρώδη Αττικού, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης- υπήρχαν πήλινα σκεύη από τα νοικοκυριά των ανθρώπων που έζησαν στις πλαγιές του βράχου από τον 7ο αι. π.Χ. έως και το τέλος του αρχαίου κόσμου. Θα έφτιαχναν αρχαία αντικείμενα, λοιπόν, το αποφάσισαν, με πηλό και θα τον έψηναν όπως οι αρχαίοι Έλληνες για να τα διατηρήσουν γερά και λαμπερά!

Κύπελα, δοχεία, αμφορείς, βάζα και παιχνίδια παιδικά, απεριόριστες είναι οι επιλογές αρκεί να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη να ταξιδέψει στον χρόνο!

Να μερικές από τις δημιουργίες της Έλλης και του Ερμή ένας αμφορέας και ένα κανατάκι!

 

Για να φτιάξεις κι εσύ αρχαία αντικείμενα και να ανακαλύψεις τις συνήθειες εκείνων των ανθρώπων θα χρειαστείς πηλό και τέμπερες! Σμίλευσε τον πηλό με τα χέρια σου, δώσε σχέδια με πηρούνι, χάρακα και οδοντογλυφίδες και ζωγράφισε πάνω τους σχέδια αρχαίων καλλιτεχνών και τους αγαπημένους σου αρχαίους θεούς!

 
 

Στείλτε μας φωτογραφίες από τις χειροτεχνίες σας στο email: [email protected].

Αν είστε εκπαιδευτικοί, bloggers ή απλά ταλαντούχες μαμάδες με μεράκι στις εκπαιδευτικές κατασκευές και θέλετε να στείλετε κάποια χειροτεχνία βασισμένη στο βιβλίο "Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα χαρώ πάρα πολύ να συνεργαστούμε και να δημοσιεύσω και τη δική σας χειροτεχνία στο Mom And The City του debop.gr !

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου πατώντας πάνω στις ακόλουθες λέξεις στο facebook και στο instagram

Η αγαπημένη μου mom blogger Νατάσα Ρούσσου instagram έκανε με τα παιδάκια της αυτήν την υπέροχη χειροτεχνία με πηλό και μου έστειλε τις φωτογραφίες της! Σε ευχαριστώ πολύ Νατάσα, σούπερ ιδέα και ελπίζω να το χαρήκατε με τα παιδιά! Σύντομα στο προφίλ της θα ξεκινήσει ένας ταξιδιάρικος διαγωνισμός με δώρο δυο βιβλία μου για σούπερ ξεναγήσεις στα μνημεία με τα παιδιά! 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.