#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής κάνουν βόλτα στην Αθήνα

#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Χειροτεχνία // Η Έλλη και ο Ερμής κάνουν βόλτα στην Αθήνα

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Εκδρομή στους λόφους της Αθήνας!

Η παρέα σκαρφάλωσε στους λόφους της πόλης κι η θέα από ψηλά ήταν μαγική! Ο Ντίνος ένιωθε τέλεια μυρίζοντας όμορφα λουλούδια ενώ τα παιδιά έκαναν ένα ωραιότατο πικ νικ με τοστάκια και φράουλες! Αγαπημένη τους στάση ήταν το Αστεροσκοπείο όπου μελέτησαν το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες και τους αστερισμούς! Ένας από τους πιο γνωστούς αστερισμούς στον ουρανό είναι η Μεγάλη Άρκτος! Ονομάστηκε έτσι γιατί με λίγη φαντασία τα αστέρια που την δημιουργούν σχηματίζουν μια άρκτο, δηλαδή μία αρκούδα! Εντοπίζοντας τη Μεγάλη Άρκτο μπορούμε να προσανατολιστούμε και να βρούμε τον Βορρά! Σπουδαίο σημάδι για να βρεις τον δρόμο σου στα ταξίδια! Ξέρετε πως είναι το σχήμα της;

Στο αστεροσκοπείο σας φτιάξαμε τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου για να τον αναγνωρίζετε και εσείς σε κάθε σας περιπέτεια!

Ενώστε τα αστεράκια και θα σας φανερωθεί!

 

Οι αρχαίοι Έλληνες παιδιά κοίταζαν τα άστρα και αναρωτιόντουσαν από που προέρχονται! Ήταν για εκείνους μια δύσκολη σπαζοκεφαλιά. Στην προσπάθειά τους να δώσουν μια εξήγηση σκαρφίστηκαν τον εξής μύθο: Μια φορά και ένα αρχαίο καιρό ζούσε η Καλλιστώ που ήταν πανέμορφη! Το λέει άλλωστε και το όνομά της! Προέρχεται από την λέξη κάλλος που σημαίνει ομορφιά! Εκτός από όμορφη, ήταν κόρη του βασιλιά Λυκάονα της Αρκαδίας και της άρεσε να κάνει βόλτες στην εξοχή! Σε έναν περίπατό της, την είδε ο Δίας, ο Θεός των Θεών και την αγάπησε σφόδρα.

 

Ο έρωτάς τους γέννησε ένα αγοράκι, τον Αρκάδα! Όταν όμως το έμαθε η θεά Ήρα, η γυναίκα του Δία θύμωσε και μεταμόρφωσε ευθύς την Καλλιστώ σε αρκούδα! Η Καλλιστώ συνέχισε να ζει σαν αρκουδίτσα στα βουνά μα μια μέρα ο γιος της ο Αρκάς βρέθηκε μπροστά της και τρόμαξε! Που να ‘ξερε ο δόλιος πως η αρκούδα ήταν η μαμά του! Έβγαλε το όπλο του, μα ο Δίας δεν άντεξε να δει τέτοια συμφορά και τους μεταμόρφωσε σε αστερισμούς για να ζήσουν αιώνια κι ειρηνικά μαζί στον ουρανό! Η Καλλιστώ έγινε η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάς η Μικρή Άρκτος!

Για να κατεβάσετε την δραστηριότητα σε pdf πατήστε εδώ.

Στην ζωή αξίζει να βάζετε στόχο το φεγγάρι παιδιά και να θυμάστε πως όλοι οι άνθρωποι στη Γη μικροί, μεγάλοι, όποια γλώσσα κι αν μιλάμε βλέπουμε τον ίδιο ουρανό!

Με αγάπη Έλλη, Ερμής, Ντίνος!

Εσείς αλήθεια ξέρετε να βρίσκετε στον ουρανό αστερισμούς;

Θα χαρούμε πολύ να μας γράψετε τα νέα σας! Στείλτε τα γράμματά σας στο email: [email protected]

Αν είστε εκπαιδευτικοί, bloggers ή απλά ταλαντούχες μαμάδες με μεράκι στις εκπαιδευτικές κατασκευές και θέλετε να στείλετε κάποια χειροτεχνία βασισμένη στο βιβλίο "Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα χαρώ πάρα πολύ να συνεργαστούμε και να δημοσιεύσω και τη δική σας χειροτεχνία στο Mom And The City του debop.gr!

Για να συνδεθείτε στη σελίδα μου στο facebook πατήστε εδώ

Κείμενο- Σοφία Αλεξίου instagram

Φωτογραφίες-  Στεργιανή Βασιλακοπούλου instagram

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.