#MomAndTheCity Επιχείρηση Βιβλιοπωλεία // Βόλτα στο "Βιβλιοσκόπιο"

#MomAndTheCity Επιχείρηση Βιβλιοπωλεία // Βόλτα στο "Βιβλιοσκόπιο"

Μου αρέσουν τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία με χαρακτήρα και κέφι για δράσεις που αφορούν τα παιδιά. Ένα απο τα πιο ενημερωμένα και ενεργά βιβλιοπωλεία λοιπόν είναι και το Βιβλιοσκόπιο στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Ένα βιλιοπωλείο που ξεφεύγει απο τα καθιερωμένα στο οποίο φιλοξενούνται εκδηλώσεις για παιδιά, λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, αναγνώσεις παραμυθιών και είναι εγχείρημα του Γιάννη Ζαχαριουδάκη και της Ασπασίας Μπουλαμάτση.

Στο βιβλιοπωλείο τους θα νιώσεις τη ζεστασιά της προσωπικής επαφής και εξυπηρέτησης ενώ γρήγορα θα καταλάβεις πως έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο παιδικό τους τμήμα ως προς την προσεκτική επιλογή των βιβλίων -έχοντας ουσιαστική γνώση για τα σύγχρονα θέματα που απασχολούν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. 

Κάθε εβδομάδα οργανώνουν στη  «φωλιά», όπως λένε τον χώρο στο βάθος του βιβλιοπωλείου αναγνώσεις και δράσεις για παιδιά ενώ διαθέτουν και τον δικό τους μικρό εκδοτικό οίκο τις Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο.

Δύο βιβλία τους έχουμε και εμείς στη βιβλιοθήκη μας και το καθένα το χαιρόμαστε για διαφορετικούς λόγους. 

 

Το πρώτο είναι ο Ματίς και η μυστική διαδρομή που ακουμπάει στις καλλιτεχνικές ανησυχίες της Ιφιγένειας.

 

Μία τρυφερή ιστορία για ένα σαλιγκάρι με ταλέντο στη ζωγραφική, ντροπαλό, μικρό και κάπως επιφυλακτικό απέναντι στους ανθρώπους. Το όνομά του είναι Ματίς και κάθε μέρα του άρεσε να φτιάχνει μικροσκοπικούς πίνακες ζωγραφικής αλλά φαινόταν πως κανείς δεν τους παρατηρούσε μέχρι που ανακάλυψαν το ταλέντο του κάποια παιδιά που ήξεραν να παρατηρούν...τα όμορφα και ουσιώδη της ζωής.

 

Ένα βιβλίο για παιδιά απο 4 ετών που όμως διάβασα στην Ιφιγένεια και της άρεσε πολύ. Η άποψη μου βέβαια γενικότερα για τις ηλικίες και τα βιβλία είναι πως -φυσικά και πρέπει να προτείνεται μία ηλικία αλλά κάποια πράγματα είναι υποκειμενικά. Σε κάθε βιβλίο το παιδί αποκομίζει γνώσεις, συναισθήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Καμμία ανάγνωση βιβλίου δεν πάει χαμένη τελικά. Σημαντικό βέβαια να σημειωθεί πως σε διάφορα πολυκαταστήματα κυκλοφορούν πολλά βιβλία με -λόγια ακατάλληλα για παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας- βιβλία που έχουν γραφτεί στο πόδι για να γεμίσουν απλά ράφια γιγαντιαίων καταστημάτων, οπότε θέλει προσοχή και ξεφύλλισμα πριν γίνει η επιλογή βιβλίου.

 

Εδώ λοιπόν το παιδί θα μάθει πως ακόμη και το πιο μικροσκοπικό σαλιγκάρι έχει συναισθήματα μα και δύναμη αρκεί να επιλέξει να εκφραστεί, πως η τέχνη βρίσκεται παντού γύρω μας και ομορφαίνει τις διαδρομές τις ζωής μας ενώ τέλος πως το να μάθουμε να παρατηρούμε το περιβάλλον μας μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες μαγικές και διαφορετικές! 

 

Το δεύτερο βιβλίο "Τα πειραχτήρια της παιδικής χαράς" ακουμπάει πάνω στις ανασφάλειες ενός παιδιού που βγαίνει στον μικρόκοσμο μιας παιδικής χαράς και έχει να αντιμετωπίσει διάφορους νταήδες.

 

Ήδη απο την ηλικία του κοριτσιού -2 χρονών- βλέπω περίεργες συμπεριφορές γύρω μου όταν πηγαίνω παιδική χαρά. Άλλα παιδιά είναι ευχάριστα και φιλικά και άλλα επιθετικά. Πιστεύω λοιπόν πως τα παιδιά πρέπει να έχουν μία καθοδήγηση πια απο πολύ μικρή ηλικία ώς προς την αντιμετώπιση ανεπίτρεπτων συμπεριφορών. Αυτό το βιβλίο είναι ένα απο τα εργαλεία που θα το βοηθήσουν να καταλάβει τι συμβαίνει όταν το εκφοβίζουν και πώς θα μπορούσε να το διαχειριστεί.

 

Η ιστορία απλή και δυστυχώς συναντάται συχνά... Ένα Πάντα παίζει με τους φίλους του στην παιδική χαρά και κάποια κοάλα το κοροιδεύουν για τα μεγάλα του πόδια. Νιώθει μεγάλη στεναχώρια, μα δεν ξέρει πως να το αντιμετωπίσει. Η αρκούδα φίλη του, τους φωνάζει μα δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Αντίθετα φοβίζει τα υπόλοιπα ζωάκια της παιδικής χαράς. Αποφασίζουν να τα αγνοήσουν μα εκείνα δεν σταματούν τα σχόλια μέχρι που παίρνουν ένα μάθημα ζωής...

 

Μία ιστορία που δείχνει στο παιδί πως υπάρχουν άνθρωποι κακοπροαίρετοι και ψευτοπαληκαράδες και δυστυχώς τυχαίνει να τους συναντάμε στη ζωή χωρίς καν να τους προκαλέσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν δεν χρειάζονται φωνές και καυγάδες γιατί πέφτουμε στο επίπεδό τους ούτε απαραίτητα πρέπει να τους αγνοήσουμε παντελώς γιατί κάποιοι είναι επίμονοι και δεν θα σταματήσουν εκεί. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε όρια. Να πούμε όχι στα κακόβουλα σχόλια και να υψώσουμε με μία όμορφη απάντηση το ανάστημά μας. Μόνο έτσι θα έχουμε εκφραστεί και αν η κατάσταση συνεχίσει μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία για να μας βοηθήσει. 

Για περισσότερο Mom And The City https://www.facebook.com/sophiealfin/  instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/

Οι εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο συνεργάζονται στην Αθήνα με:

1)      Πατάκης βιβλιοπωλείο

2)      Books Plus

3)      TEXTO Λεξικοπωλείο

4)      ΠΟΛΙΤΕΙΑ

5)      ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

6)      ΠΟΘΗΤΟΣ

7)      ΕΚΘΕΣΙΣ – ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

8)      Ο ΓΑΤΟΣ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ

9)      ΠΥΡΣΟΣ

10)   ΒΙΒΛΙΟΦΩΝΟ

11)   ΓΝΩΣΗ – Μπουζάκη Αλεξάνδρα

12)   ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

13)   ΙΛΙΑΣ – Παπανδρέου Αργυρή

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.