MomAndTheCity Επιχείρηση βιβλίο // Πες το με ένα παραμύθι- Οι Περιπέτειες του Νιλς

MomAndTheCity Επιχείρηση βιβλίο //  Πες το με ένα παραμύθι- Οι Περιπέτειες του Νιλς

Όταν ήμουν μικρή δεν υπήρχαν και πολλές παιδικές εκπομπές όμως- ναι θα πω το κλασικό που λένε οι προηγούμενες γενιές για τα δικά τους χρόνια- ήταν όλες ξεχωριστές!

Τα στρουμφάκια (ζωγραφισμένα στο χέρι –τώρα όλα είναι ψηφιακά και δεν τα πολυσυμπαθώ), η Φρουτοπία (άν και κάπως τρομακτική, καταπληκτική σειρά με κείμενα του Ευγένιου Τριβιζά) και οι περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον που με ταξίδευαν στη Σουηδία, στην Φινλανδία και άλλες χώρες πανέμορφες και μακρινές.

 

 Ένα αγόρι ζωηρό και ένα κοπάδι επιβλητικές αγριόχηνες  αρκούσαν για να περάσουμε καλά. Όχι βία, ρομπότ και κοριτσίστικες σειρές που αποπροσανατολίζουν τα παιδιά περνώντας λάθος πρότυπα τύπου μην τρώς τίποτα για να είσαι σαν την Barbie Fairytopia, γίνε όμορφη με make-up, αγόρασε ρούχα, παίξε με όπλα και αυτοκίνητα ακριβά και άλλα πολλά.

Οι δικές μας σειρές έδιναν την ευκαιρία να διατηρήσουμε την παιδικότητά μας και είχαν μία διάθεση αθώα, εκπαιδευτική. Ακόμη θυμάμαι την μελωδία του τραγουδιού απο την εισαγωγή της εκπομπής του Νιλς. Όμορφες αναμνήσεις που μου ήρθαν τόσο ζωντανά στο μυαλό μόλις πήρα στα χέρια μου το βιβλίο Πες το μ’ένα παραμύθι – Οι περιπέτειες του Νιλς της συγγραφέως Μαρίας Παπαγιάννης και της εικονογράφου Μυρτούς Δεληβοριά.

 

Πρόκειται για ένα παραμύθι γεμάτο ιστορίες απο το βιβλίο «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς» της Σέλμα Λάγκερλεφ στο οποίο περιλαμβάνονται αστείες, διδακτικές, χαρούμενες, συναισθηματικές περιπέτειες με ήρωα τον Νιλς.

Ένα αγόρι ζωηρό, αργόσχολο, αναίσθητο, ανεπρόκοπο που επειδή φέρεται με αγένεια σε ένα ξωτικό -εκείνο τον κάνει μικροσκοπικό. Απο εκείνη τη στιγμή ο Νιλς ξεκινάει τα ταξίδια στη ράχη της Άκας της αγριόχηνας που σε όλους τους αιθέρες δεν υπήρχε πιο σκληρή, πιο δυναμική, πιο ικανή.

 

Μαζί της θα πάει σε μέρη μακρινά, θα γνωρίσει νέους φίλους και εχθρούς ενώ θα μάθει την συντροφικότητα, την αγάπη μα πάνω απο όλα τον σεβασμό για όλα τα πλάσματα της γης.

Συμπέρασμα: Εδώ θα διαβάσεις μία ιστορία με οικολογικά μηνύματα και πρωτότυπα γήινη -ώς προς τα χρώματα- και την εικονογράφηση. Θα ταξιδέψεις απο την Στοκχόλμη, τα νησιά Γκότλαντ μέχρι την Λαπωνία τη βασίλισσα του χιονιού ενώ θα ακούσεις μηνύματα- όμορφα και σημαντικά για την διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού.

 

Αρχικά πως ωφείλουμε να σεβόμαστε και να μην σπαταλάμε άσκοπα τους πόρους του πλανήτη –πολύ σημαντική διδαχή για την τωρινή γενιά. Πως η γη ανήκει σε όλα τα πλάσματα που την κατοικούν και πρέπει να αφήσουμε σε όλους χώρο να ζήσουν ελεύθερα και αρμονικά. Μα και μία αλήθεια που αξίζει να μάθουν τα παιδιά απο πολύ μικρά –πως στη ζωή πραγματική δύναμη είναι οι φίλοι που μας συντροφεύουν στα εύκολα και τα δύσκολα και πώς αξίζει «στο ταξίδι μας» να αγωνιζόμαστε σκληρά για όσα πιστεύουμε και όσους αγαπάμε αληθινά.

 

 

 

 

 

Για περισσότερο Mom And The City ακολουθήστε τη σελίδα στο fb https://www.facebook.com/sophiealfin/ και το instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.