#MomAndTheCity Επιχείρηση βιβλίο // Ο Φοίβος μεγαλώνει μαθαίνοντας

#MomAndTheCity Επιχείρηση βιβλίο // Ο Φοίβος μεγαλώνει μαθαίνοντας

Υπάρχουν πολλές σειρές παιδικών βιβλίων στην αγορά που υποδεικνύουν τον τρόπο που πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά ή κάποιες που λειτουργούν υποβοηθητικά στους γονείς ως προς την ανατροφή των παιδιών τους.

Διάφορες απο αυτές τις έχουμε διαβάσει και έχουμε επιφανειακά ευχαριστηθεί,  άλλες με βαρύγδουπες κατευθυντήριες γραμμές τις έχουμε παρατήσει στην αυστηρότητά τους και άλλες που ήταν απλές με αμεσότητα και επιτυχία στη μετάδοση του μηνύματος της έχουμε στο πρόγραμμα του διαβάσματος καθημερινά. Μία απο αυτές είναι και η παιδική σειρά «Ο Φοίβος μεγαλώνει μαθαίνοντας» απο τις εκδόσεις Κεντικελένη.

 

Πρόκειται για 14 ιστορίες τόσο αληθινές που περιγράφουν όλα τα στάδια της παιδικής ανάπτυξης ενώ καταπιάνονται με θέματα που απασχολούν τόσο το παιδί όσο και τους γονείς.

Ο Φοίβος μέσα σε αυτά αντιμετωπίζει απο τον ερχομό μιάς αδελφούλας, την πρώτη μέρα στο σχολείο, το σκοτάδι, την μπέιμπι σίτερ μέχρι τη σημασία του να μοιράζεσαι, των καλών τρόπων και της ανεξαρτησίας που σου δίνει το να βγάζεις την πιπίλα, την πάνα μα και το να είσαι τακτικός.

 

Ο λόγος που τα έχουμε σε πρώτη θέση πλέον στην βιβλιοθήκη μας είναι ο παιχνιδιάρικος μοντεσσοριανός τους προσανατολισμός με λόγια που δείχνουν βαθιά εμπιστοσύνη στο παιδί μα και σεβασμό στις ικανότητές του να αναπτυχθεί από μόνο του. Μέσα στις σελίδες τους θα βρείτε όλα τα κλασικά και καθημερινά καθώς και μία εικονογράφηση έξυπνη και διαχρονική.

 

Συμπέρασμα: Εδώ θα διαβάσετε μία ευχάριστη παιδική σειρά βιβλίων που θα βοηθήσει το παιδί να ταυτιστεί. Τα μηνύματά της είναι απλά και κατανοητά ακόμη και σε ένα παιδί 22 μηνών οπότε την προτείνω σίγουρα απο 2 ετών. Η υποδείξεις που περιέχουν μέσα οι περιπέτειες με διάθεση «βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου», η ουσιαστική παρουσία του μπαμπά στην ανατροφή που παρουσιάζεται ως αυτονόητη συμμετοχή  μα πάνω απο όλα οι ρεαλιστικές σκέψεις του μικρού Φοίβου που διατυπώνονται στο χαρτί -θα με μαλώσουν αν δεν μαζέψω; Μα γιατί δεν με παίρνουν μαζί στο κρεββάτι τους αφού δεν πιάνω χώρο και άλλα πολλά παιδικά ερωτήματα- συνάδουν με την φυσική ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού και του χαρίζουν όχι απλά άλλο ένα βιβλίο αλλά ένα λαγό φίλο που το συντροφεύει στη ζωή!

Τα δικά μας αγαπημένα 

 

Η φοβία είναι ένα παράξενο και καινούργιο φρούτο για τα παιδιά μεγαλώνοντας! Ένας επίμονος και παράλογος φόβος για ένα πρόσωπο, αντικείμενο, δραστηριότητα ή χώρο που το παιδί αντιλαμβάνεται σαν κίνδυνο. Οι αντιδράσεις απέναντι στις απειλές αυτές ποικίλλουν! Άλλα παιδάκια επιθυμούν να αποφύγουν την κατάσταση, γίνονται διστακτικά, άλλα νευρικά ενώ σε έντονες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλώσουν και ψυχοσωματικά συμπτώματα -εξανθήματα, εμετούς, πόνος στο στομάχι και άλλα.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις φοβίες;

Παρακάτω αναφέρω κάποιες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε ως γονείς, παιδαγωγοί, φροντιστές για να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν τους φόβους τους.
 
1) Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετούμε στην ανατροφή στάση που βοηθάει το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί. Ένα παιδί που νιώθει ικανό να "εκτελεί" με επιτυχία απλά καθημερινά, αναπτύσσει μηχανισμούς αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στις δικές του δυνάμεις. Αυτό το εφόδιο, μπροστά σε επικείμενους κινδύνους δημιουργεί μία ασπίδα άμυνας. Αντίθετα οι γονείς που άθελά τους εκδηλώνουν υπερπροστασία δημιουργούν στα παιδιά την ψευδαίσθηση της ανικανότητας γεγονός που τα κάνει να αισθάνονται ανασφαλή.

2) Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πως οι φόβοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μεγαλώνοντας είναι φυσιολογικοί. Αναπτύσσουν τη γνωστική τους αντίληψη και συχνά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το πραγματικό απο το φανταστικό. Μιλήστε μαζί τους γι'αυτό που τα απασχολεί, τα συναισθήματά του, τί νιώθει; Πάντα με ευαισθησία απέναντι σε αυτά που μας λένε, χωρίς να αστειευόμαστε. Ακούμε με προσοχή. Στη συνέχεια μπορούμε με επιχειρήματα να εξηγήσουμε στο παιδί πως πχ. οι γίγαντες δεν είναι αληθινοί. Είναι ήρωες παραμυθιών τα οποία διαβάζουμε για να περάσουμε όμορφα. Ψεύτικοι χαρακτήρες ιστοριών.

3) Συγκεκριμένα στο φόβο για το σκοτάδι. Εξηγούμε με ήρεμη και σταθερή φωνή πως δεν υπάρχει κάτι στο σκοτάδι. Άν η φοβία παραμένει μπορούμε να αφήσουμε κάποια φωτάκια ανοιχτά στο δωμάτιο ή μία λάμπα την οποία θα έχουμε διαλέξει μαζί με το παιδί.

4) Τέλος πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε με τη συμπεριφορά μας μπορεί να ενισχύουμε κι εμείς τους φόβου του παιδιού. Δεν χρησιμοποιούμε φράσεις του τύπου "θα έρθει να σε πάρει ο αστυνομικός, ο μπαμπούλας, ο γύφτος (καλά για το μαύρος δεν το συζητώ καν). Δεν πιέζουμε το παιδί να αντιμετωπίσει μόνο του το φόβο. Είμαστε κοντά του όσο χρειαστεί ώς παρατηρητές όπως π.χ στα παιδιά που φοβούνται το νερό, το κολύμπι. Φροντίζουμε να εξηγήσουμε τί είναι η θάλασσα, πηγαίνουμε μαζί τους σε μαθήματα κολύμβησης ναι. Μα ποτέ δεν αφήνουμε μόνο του το παιδί μέσα στο νερό χωρίς να είμαστε και εμείς μέχρι να εξοικειωθεί εκεί.

5) Ανακαλύψτε το βιβλίο που σας ταιριάζει. Για όλες σχεδόν τις φοβίες υπάρχουν πανέμορφα βιβλία για να διαβάσουμε μαζί με το παιδί που θα το βοηθήσουν να δει τη φοβία του απο άλλη οπτική γωνία και αισίως να απελευθερωθεί!
 

Εκδόσεις Κεντικελένης, Ιπποκράτους 44-46, Αθήνα, τηλ. 2103637152

 

 

 

 

 

Μπείτε στα stories στο instagram account https://www.instagram.com/sophiealfin/ για να ξεφυλλίσσετε μαζί μας τα βιβλία της σειράς.

Για περισσότερο Mom AndThe City μπείτε στο facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.